Το βραβείο, που απονέμεται φέτος για δεύτερη χρονιά, παρέλαβαν εκ μέρους των δύο πρωθυπουργών εκπρόσωποι των πρεσβειών των δύο χωρών στο Λονδίνο.

Με το βραβείο αυτό, το Emerging Europe αναγνώρισε την συμβολή των δύο πρωθυπουργών στην επίτευξη της συμφωνίας που έβαλε τέλος στη διαμάχη σχεδόν τριών δεκαετιών μεταξύ των δύο χωρών για την ονομασία της βόρειας γείτονος, προωθώντας τη συνεργασία, την ενότητα, την ενσωμάτωση, την πολυπολιτισμικότητα και την προοδευτική σκέψη.

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο, η Ευρώπη απολαμβάνει την ειρήνη και την σταθερότητα, ενώ η μεγάλη ιδέα της Ευρώπης, με σύνθημα την ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα, περιλαμβάνει ισότιμα όλα τα έθνη, μικρά και μεγάλα, κάτω από την ευρωπαϊκή σημαία.

«Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. 70 χρόνια ειρήνης, βασισμένα στη δημοκρατία και στην νομιμότητα, με τις αξίες και τον τρόπο ζωής της, η Ευρώπη είναι παγκόσμιο μοντέλο για αλλαγή και δημοκρατική εξέλιξη. Πέντε ακόμη υποψήφιες χώρες ελπίζουν να ενταχθούν στην ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία. Με την πολιτική της καλής γειτονίας, η ΕΕ στηρίζει την σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στις χώρες έξω από την περιοχή της και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξακολουθεί να αποτελεί μοντέλο για πολλές χώρες και περιοχές του κόσμου» είπε.

Το Emerging Europe αποτελεί μία πλατφόρμα πληροφοριών και δικτύωσης οργανισμών και επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο, που έχουν στόχο τις στρατηγικές συνεργασίες για την Ευρώπη. Σ

τη διάρκεια της εκδήλωσης, που παρουσίασε η δημοσιογράφος Διεθνών Ειδήσεων του BBC, Κάσια Μαδέρα, απονεμήθηκαν συνολικά 17 βραβεία σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και δίκτυα και προσωπικότητες για την καινοτομία και την προώθηση της συνεργασίας.