Μια άκρως ενδιαφέρουσα σπουδή για την επένδυση του Ελληνικού επιδεικνύει ελάχιστες μέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση. Αυτή μάλιστα δεν φαίνεται να είναι άσχετη και με τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι τρεις εκκρεμείς υπουργικές αποφάσεις για την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό θα ξεμπλοκάρουν μέσα στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ. 

Τι συμβαίνει τώρα; Ενώ το πρότζεκτ έχει σκαλώσει, έξαφνα ο κρατικός μηχανισμός, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, κινητοποιήθηκε για να προλάβει και να εμπεδωθεί η αίσθηση ότι το Ελληνικό έχει δρομολογηθεί κανονικά. Κατά πληροφορίες, δε, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο την επόμενη εβδομάδα να υπάρξει και μια κίνηση αντίστοιχη με αυτή που είχε γίνει με τα «εγκαίνια» του Μετρό Θεσσαλονίκης

Όπως τις περισσότερες φορές, όμως, έτσι και τώρα η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος και αυτό γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα σε λίγες μέρες να γίνουν πράγματα που αφορούν την επένδυση που δεν έγιναν σε τέσσερα χρόνια. Έτσι, κατά πληροφορίες, στις 24 Ιουνίου ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Δημάκης απέστειλε σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των συναρμοδίων Υπουργείων και Δήμων επείγον αίτημα για να καταθέσουν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους για την επένδυση, καθως υπήρχαν πολλες ελλείψεις στις εισηγήσεις των υπηρεσιών. Αμέσως μετά, δε, θα κληθεί ο επενδυτής, εντός ολίγων ημερών, να υποβάλλει έγγραφες παρατηρήσεις σε έναν ογκωδέστατο φάκελο εκατοντάδων σελίδων, προκειμένου να φανεί ότι το…τρένο έχει μπει στις ράγες. 

Ακόμα, χθες Παρασκευή, η κυβέρνηση εσπευσμένα δημοσίευσε ΦΕΚ με το οποίο γίνεται προσπάθεια να διευθετηθούν τα λάθη του κτηματολογίου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου, με σκοπό την υπογραφή την επόμενη εβδομάδα  μιας από τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που λείπουν για να ξεμπλοκάρει επιτέλους η επένδυση. 

Στην αγορά, πάντως, υπάρχει προβληματισμός για τη βιασύνη της κυβέρνησης, όχι τόσο για την επικοινωνιακή χροιά της, αλλά επειδή η εσπευσμένη νομοθέτηση δημιουργεί έναν κίνδυνο να προκύψουν νέα προσκόμματα στην επένδυση, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόνοια για να παρακαμφθούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ότι είναι αναγκαίο όλες οι μελέτες των κτιρίων που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό να περνούν και από την δική του έγκριση, ενώ τίποτα ακόμη δεν έχει γίνει για το περιβόητο... δάσος που ξαφνικά ανακάλυψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην έκταση του παλιού αεροδρομίου, όπως και για τα 20 εγκαταλελειμμένα κτίρια που κηρύχθηκαν διατηρητέα δυσχεραίνοντας το πρότζεκτ και καθυστερώντας επί μήνες την κατάθεση των μελετών. 

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένας νέος γύρος κυβερνητικής θριαμβολογίας, εφόσον καταστεί εφικτό να ξεμπλοκάρει μια από τις τρεις εκκρεμούσες υπουργικές αποφάσεις, στο παρά πέντε της κάλπης, με προφανή στόχο να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει δουλειές με την επενδυτική κοινότητα, έστω και αν η αβελτηρία των προηγούμενων ηττών οδηγεί στο αντίθετο συμπέρασμα.