Το μήνυμα ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι στόχος εφικτός, αλλά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού την ίδια ώρα εκπέμπει, μιλώντας στο Reader.gr, η υποψήφια βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη. Τονίζει ότι απαιτείται μια τετραετία σταθερότητας στη χώρα, ενώ υπογραμμίζει ότι η ΝΔ έχει δεξαμενές σε όλο το πολιτικό φάσμα. Αποδομεί το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, περιγράφει το πλαίσιο μειώσεων φόρων που εισηγείται η ΝΔ, μιλώντας παράλληλα και για συγκράτηση δαπανών. Υπογραμμίζει, δε, ότι πρέπει «να σταματήσουμε να λειτουργούμε με αντανακλαστικά της δεκαετίας του ‘80». «Εμείς γνωρίζουμε τις πληγές που αφήνει ο διχασμός και η λογική της ρεβάνς», τονίζει, τέλος, η κ. Μπακογιάννη, υπεραμυνόμενη του ενωτικού μηνύματος που κομίζει η ΝΔ.

Όλες οι μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν τη ΝΔ όχι απλώς πρώτη αλλά στις παρυφές της αυτοδυναμίας. Θεωρείτε ότι είναι πλέον ένας εφικτός στόχος; Μήπως δημιουργηθεί ένα αίσθημα εφησυχασμού σε ψηφοφόρους του κόμματος;

Είναι ένας εφικτός στόχος και σίγουρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού ενόψει της κρίσιμης μάχης. Η Ελλάδα χρειάζεται τέσσερα χρόνια σταθερότητας, τέσσερα χρόνια στιβαρής κυβέρνησης, η οποία θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και θα  αντιμετωπίσει τις νάρκες που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις που θα φέρουν πολλές και καλά αμειβόμενες δουλειές. Αυτό δεν γίνεται με ασταθή κυβέρνηση που θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή. Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν, διότι η κάλπη δεν είναι μισογεμάτη από τις ευρωεκλογές, είναι άδεια και θα πρέπει όλοι να προσέλθουν και να μην το αψηφήσουν. Να μη αφήσουν το μέλλον των παιδιών τους στα χέρια άλλων.  

Θεωρείτε ότι η ΝΔ έχει δεξαμενές και από το Κέντρο και από τα Δεξιά του πολιτικού φάσματος; Γιατί, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έκανε δυναμική εμφάνιση στον χώρο δεξιότερα της ΝΔ.

Η ΝΔ είναι μια παράταξη που καλύπτει το χώρο από τη Δεξιά και το Κέντρο έως τις παρυφές της Αριστεράς. Είναι η μεγάλη ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη, πατριωτική παράταξη της χώρας η οποία όπως αποδείχθηκε έχει πολύ ισχυρές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Μπορεί να εντάξει στους κόλπους της προσωπικότητες από όλο αυτό το φάσμα διότι έχει ιδεοληψίες και εμμονές χωρίς όμως να νερώνει τις αρχές και τις αξίες της. Η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου είναι ένα εθνικιστικό κόμμα διαμαρτυρίας, προϊόν της κρίσης. Είναι ένα κόμμα που στερείται σοβαρότητας, με το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουμε κοινά για να μην πω ότι οι θέσεις του δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή σε χώρα της Ευρώπης.

Επί του πρακτέου, εισηγείστε ένα πρόγραμμα βασισμένο στις μειώσεις φόρων. Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος; Θα απαιτηθούν μειώσεις δαπανών; Γιατί, η ανάπτυξη 4%, όπως την ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα έρθει εν μια νυκτί…

Βεβαίως και δεν θα έρθει εν μία νυκτί. Ούτε κανένας ισχυρίζεται ότι υπάρχει μαγικό ραβδί στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι θα μειώσουμε το ΦΠΑ στην εστίαση το 2019 και το 2020 θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίες, θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, διατηρώντας το αφορολόγητο, θα μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24 % και τον επόμενο χρόνο στο 20%. Θα μειώσουμε το φόρο στα μερίσματα στο 5%και θα προχωρήσουμε σε σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης θα προχωρήσουμε σε μείωση, των συντελεστών ΦΠΑ, στο 11% και 22% αντίστοιχα, και των εισφορών της κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της τετραετίας.   Η μείωση των φόρων θα δώσει αναπτυξιακά κίνητρα, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις και άρα περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας  και αυξημένα έσοδα για το κράτος. Όμως δεν θα δυσκολευτώ να σας πω ότι θα υπάρξουν και μειώσεις κρατικών δαπανών είτε μέσω του εκσυγχρονισμού του κράτους είτε μέσω του νοικοκυρέματος στα οικονομικά. Και αυτό δεν σημαίνει ούτε απολύσεις, ούτε μείωση του κοινωνικού κράτους αλλά μείωση της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης.

Στο πρόγραμμα της ΝΔ υπάρχουν πολλές αναφορές για συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Πέραν του ίσως αυτονόητου της σύμπραξης σε ορισμένες περιστάσεις, μήπως υπάρχει μια «κερκόπορτα» για outsourcing υπηρεσιών, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία;

Μα αυτή την στιγμή που μιλάμε στο χώρο της υγείας υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Είναι η ώρα να σταματήσουμε να λειτουργούμε με αντανακλαστικά της δεκαετίας του ‘80 και να δούμε ποιο είναι το συμφέρον των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων που δεν έχουν άλλες δυνατότητες.

Πώς αποτιμάτε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τη ΝΔ ως «μπαμπούλα» που επιστρέφει από τα δεξιά; Επανέρχεστε με κάποια τάση «ρεβανσισμού» για όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ελλείψει αφηγήματος επιδίδεται σε μια επιχείρηση διαστρέβλωσης των θέσεων της ΝΔ. Ακολουθεί μια συνταγή που αποδεικνύει την απελπισία στην οποία βρίσκεται. Προφανώς δεν αντιλήφθηκε το μήνυμα που του έστειλαν οι πολίτες στις 26 Μαΐου. Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο να μας πει ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει αίμα, ότι οι Έλληνες θα δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα και ότι θα έρθει Αρμαγεδδών και οδοστρωτήρας στα δικαιώματα. Αναρωτιέμαι δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά είναι τόσο κωμικά που δεν πείθουν πια κανένα. Ο κ. Τσίπρας καλλιέργησε το διχαστικό λόγο και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο αδιαφορώντας για το κακό που προκαλεί στην κοινωνία. Ξέρετε κ. Ευγενίδη ένα από τα θετικά ενός «παλαιού» κόμματος είναι η ωριμότητα. Εμείς γνωρίζουμε τις πληγές που αφήνει ο διχασμός και η λογική της ρεβάνς.   Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντίθεση με τον Τσίπρα έχει  πολλές φορές πει ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και όχι των λίγων ή των πολλών όπως επικαλείται ο κ. Τσίπρας.

Η ΝΔ δεν έχει κερδίσει ποτέ στα Χανιά, παρά το ότι έλκετε την καταγωγή σας από εκεί. Στις ευρωεκλογές, κλείσατε την χαώδη ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 2 μονάδες. Θα καταφέρετε να βάψετε τα Χανιά για πρώτη φορά «γαλάζια» κ. Μπακογιάννη;

Το εύχομαι και μάχομαι γι’ αυτό. Πιστεύω ότι αυτό το στοίχημα ήταν στο σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν συμφωνήσαμε να κατέβω στα Χανιά. Ξέρω ότι είναι μια δύσκολη μάχη, αλλά εύχομαι και ελπίζω ότι αυτή την φορά οι Χανιώτες θα εμπιστευτούν  την Νέα Δημοκρατία και τον κρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Προσωπικά θα βάλω ψηλά τον πήχη, θα διεκδικήσουμε ότι μας αξίζει, θα δώσω πάλι φωνή στα Χανιά.   

Ποιο θα είναι το προσωπικό σας μέλλον μετά τις εκλογές; Θα περιοριστείτε στο αξίωμα της βουλευτού, εφόσον εκλεγείτε, όπως είπατε στο συνέδριο του 2017;

Πρόθεση μου είναι να δουλέψω για τα Χανιά και την ανάπτυξή τους. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να έχω την εμπιστοσύνη των πολιτών και να μπορέσω να ικανοποιήσω τις προσδοκίες τους.