«Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν». Αυτό έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας την εποχή που ήταν «στα πάνω του», λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2014. «Στις 7 ψηφίζουμε, στις 8…τρέχουμε». Αυτό, από την άλλη, θα μπορούσε να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τις πληροφορίες, έχει αποκρυσταλλώσει το χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμόσει για τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του, εφόσον κερδίσει φυσικά στις 7 Ιουλίου και έχει αυτοδυναμία, όπως επαναλαμβανόμενα ζητά με τη φράση «ισχυρή εντολή». 

Με βάση τον σχεδιασμό, λοιπόν, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές το βράδυ της 7ηςΙουλίου, την επόμενη μέρα, στις 8 θα λάβουν χώρα δύο τινά: η ορκωμοσία του κ. Μητσοτάκη ενώπιον του κ. Παυλόπουλου ως πρωθυπουργού, αλλά και η αναγγελία των ονομάτων που θα απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και του προσώπου που θα προταθεί για την Προεδρία της Βουλής. Εν συνεχεία, στις 9 Ιουλίου θα λάβει χώρα η ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου και εν συνεχεία και οι σχετικές τελετές παράδοσης-παραλαβής, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Από εκεί και πέρα, όπως είναι γνωστό από το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, η Βουλή θα ανοίξει ξανά στις 17 Ιουλίου για την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ εκτιμάται ότι σε δεύτερη συνεδρίαση το απόγευμα της ίδιας μέρας θα λάβει χώρα και η εκλογή Προεδρείου. Εν συνεχεία, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, με τον κ. Μητσοτάκη να θέλει να «κολλήσει» τις δύο διαδικασίες και να σχεδιάζει μια τριήμερη διαδικασία. 

Από εκεί και πέρα, ξεκινά το ράλι του κυβερνητικού έργου, με πρώτο νομοσχέδιο, όπως έχει ξαναγράψει το Reader.gr αυτό για την οργάνωση του κράτους και της κυβέρνησης. Αυτό θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, ενώ σε αυτό το νομοθέτημα θα περιλαμβάνονται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι σημειακές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα που έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και η νομοθετική ρυθμιση, προκειμένου οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές να έχουν περισσότερες εκτελεστικές αρμοδιότητες, προκειμένου να υπερβούν εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί από τη δυσαναλογία δύναμης που έχει προκύψει στα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλιο ελέω απλής αναλογικής. 

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, έχει προαναγγείλει ότι η Βουλή θα κλείσει μόλις μια εβδομάδα. Αυτή θα είναι η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, άρα από τη Δευτέρα 12 ως την Παρασκευή 16 Αυγούστου, με τις εργασίας να συνεχίζονται κανονικά, χωρίς θερινά τμήματα, από τις 18 Αυγούστου. Πριν τη θερινή διακοπή εκτιμάται ότι θα έχει έρθει και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αλλαγές που θα ισχύσουν από 1/1/2020, ενώ, μετά τη σύντομη θερινή ανάπαυλα, σειρά παίρνουν άλλα νομοσχέδια, όπως αυτό για τον νέο αναπτυξιακό νόμο και το νέο αδειοδοτικό περιβάλλον, αλλά και αυτό για την Παιδεία που θα αφορά κυρίως την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αυτή τη φάση.