Ο κ. Ξανθός υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική 4ετούς προγραμματισμού 10.000 μόνιμων και στοχευμένων προσλήψεων, γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας, με ταυτόχρονη κάλυψη αναγκών μέσω επικουρικού προσωπικού. Επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλά μόνο για 1500 νοσηλευτές, χωρίς σχέδιο. «Δεν τους ενδιαφέρει η δημόσια περίθαλψη. Το άνοιγμα στην αγορά και το deal με τους ιδιώτες τους νοιάζει», προσθέτει ενώ σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για την Υγεία, παρατηρεί ότι στην ουσία συρρικνώνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, εκχωρώντας στα επιχειρηματικά συμφέροντα «ζωτικό χώρο του ΕΣΥ», είπε ο κ. Ξανθός στην Εφημερίδα των Συντακτών. 

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών της Υγείας που εκδηλώθηκαν σε προεκλογικό χρόνο στο πεδίο των Διαγνωστικών Εργαστηρίων ο κ. Ξανθός κάνει λόγο για «εκβιασμό συντεχνιακού τύπου», προσθέτοντας: Ανεξάρτητα από τις πολιτικές στοχεύσεις, ο πραγματικός στόχος των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων ήταν η καταγγελία των συμβάσεων και το «ξαναμοίρασμα της πίττας» των διαγνωστικών εξετάσεων από μια «πρόθυμη κυβέρνηση», υπέρ των επιχειρηματικών τους συμφερόντων».

Τέλος ο προγραμματισμός του, τον οποίο επιθυμεί να εφαρμόσει άμεσα, ο υπουργός, στο Σύστημα Υγείας, είναι: Λιγότερη λιτότητα, περισσότερους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, με κοινωνική ανταποδοτικότητα, περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές στην κατεύθυνση της καθολικότητας, της ισότητας και της ποιότητας στην φροντίδα Υγείας.