Ο πρωθυπουργός  επεσήμανε πως το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν συντελεί μια «συντριπτική ήττα», αφού όπως τόνισε «το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 26 και μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης σε πολύ δύσκολες συνθήκες, το να πάει από το 26% στο 24% δεν είναι συντριπτικό, ούτε συντριβή. Είναι αποτέλεσμα το οποίο σηματοδοτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εδώ και είναι η βασική δύναμη, η κυρίαρχη δύναμη της αριστεράς, της κεντροαριστεράς και ένας από τους δυο πόλους του πολιτικού συστήματος», ενώ επέμεινε πως η κατάσταση μπορεί να «γυρίσει» για τον ΣΥΡΙΖΑ.  «Βλέπω όμως τις τελευταίες μέρες ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι λειτουργούν και συμπεριφέρονται σαν να έχει προεξοφληθεί αυτή η αναμέτρηση. Και αυτό βγάζει πολύ μεγάλη αλαζονεία. Ξεχειλίζει η αλαζονεία και ζητάνε μάλιστα από τον ελληνικό λαό να πάρουν λευκή επιταγή. Δεν ζητάνε να κερδίσουν. Ζητάνε λευκή επιταγή. Γιατί άραγε λευκή επιταγή; Και μάλιστα βγαίνουν και λένε ότι εάν ο ελληνικός λαός δεν τους δώσει αυτή τη λευκή επιταγή τότε θα τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό. Θα τον τιμωρήσουν και θα τιμωρήσουν την ελληνική κοινωνία, πηγαίνοντας σε επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 15αύγουστο. Γιατί; Για να πάρουν λευκή επιταγή και να γίνουν ακόμη πιο ανεξέλεγκτοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Εμείς θα λέμε την αλήθεια μέχρι τέλους και θα λέμε στους πολίτες να σκεφτούν όχι με το φόβο, αλλά με τη λογική. Να θυμηθούν, να συγκρίνουν και να κρίνουν. Την αλήθεια είπαμε προεκλογικά, την αλήθεια πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, την αλήθεια θα πούμε και τώρα. Και ο ελληνικός λαός νομίζω ότι έχει και την εμπειρία, αλλά και την ικανότητα να συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό το οποίο διακυβεύεται.», ενώ στην συνέχεια τόνισε:

«Η Ν.Δ. έχει μια ατζέντα, δεν ξέρω εάν είναι κρυφή, διότι την έχει φανερώσει πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι κρυφή, απλά δεν του αρέσει να συζητάει προγραμματικά, διότι πραγματικά αυτή η ατζέντα είναι αντιλαϊκή και προφανώς δεν είναι ελκυστική προς τους ψηφοφόρους λίγο πριν τις εκλογές.

Γι’ αυτό αποφεύγει τα debate, γι’ αυτό αποφεύγει την προγραμματική αντιπαράθεση.

Για την μεσαία τάξη είπε: «Από το 2010 έως το 2015 αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη στη χώρα μας λεηλατήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μεσαία τάξη στη χώρα μας συρρικνώθηκε κατά 800.000 νοικοκυριά, τα οποία περάσανε από τη λεγόμενη μεσαία τάξη στα κατώτερα εισοδήματα.

Ταυτόχρονα όσοι παρέμειναν στη μεσαία τάξη είδαν μια συρρίκνωση του εισοδήματός τους κατά 35%. Μεσοσταθμικά κάθε μεσαίο νοικοκυριό έχανε ετησίως περίπου 5.280,00. Από το 2015 και μετά η εικόνα αυτή αντιστράφηκε. Βεβαίως δεν ανακτήθηκαν τα 5 χιλιάρικα που χάσανε στα πέντε χρόνια της καταστροφής, αλλά είχανε μια ετήσια αύξηση 600 περίπου ευρώ, 630, τουλάχιστον το 2015, 2016 και 2017.  Από το 2018 και μετά που οι ρυθμοί ανάπτυξης μεγαλώσανε, προφανώς θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η διεύρυνση του εισοδήματος.

Άρα εάν κάτσουμε και συγκρίνουμε ποιος πήρε και ποιος έδωσε στη μεσαία τάξη, νομίζω ότι τα αποτελέσματα με βάση τους αριθμούς είναι συντριπτικά».

Για τις φορο-ελαφρύνσεις σημείωσε: «Οι πολίτες που μας παρακολουθούν, να γνωρίζουν ότι ενώ η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης μίλαγε εδώ και τρία χρόνια για μειώσεις φορολογίας, σήμερα λέει ότι αυτές θα έρθουν στο τέλος της 4ετίας εάν εκλεγεί και θα έρθουν εάν και εφόσον οι εταίροι δελεαστούν από ένα κύμα μεταρρυθμίσεων.

Εμείς λέμε δεν θα είναι κύμα απλό, θα είναι τσουνάμι. Θα είναι τσουνάμι κοινωνικής λεηλασίας. Αλλά θα πω αργότερα γι’ αυτό. Έρχομαι τώρα στο δικό μας σχέδιο, να πω και το εξής: για ποιο λόγο να χρειαστεί να δελεάσουμε τους εταίρους μας να ρίξουν τα πλεονάσματα;  Αφού εμείς έχουμε ήδη καταθέσει ένα σχέδιο. Ένα σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020, όχι από το 2021, κατά 1% του ΑΕΠ πώς αξιοποιώντας τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Όταν εγώ μπήκα σε αυτό εδώ το γραφείο, παραλάβαμε άδεια ταμεία, δεν είχαμε να πληρώσουμε τις συντάξεις. Μέρα με τη μέρα προσπαθούσαμε να βρούμε τον τρόπο προκειμένου να μην σταματήσουν να πληρώνονται οι μισθωτοί του δημοσίου και οι συνταξιούχοι. Ήταν το λεγόμενο σχέδιο της αριστερής παρένθεσης πάνω στο οποίο είχε επενδύσει ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.

Σήμερα τα δημόσια ταμεία έχουν πάνω από 34 δισεκατομμύρια ευρώ. Πάνω από 34 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτοί είναι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και εμείς καταθέσαμε στο Ζάππειο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές όχι μονάχα ένα σχέδιο για συγκεκριμένες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά και πώς θα γίνει αυτό.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε: «Δεν αισθάνομαι ότι πρόδωσα καμία Μακεδονία, αλλά αισθάνομαι ότι όλο αυτό το διάστημα μια απέραντη υποκρισία, πατριδοκαπηλία από την πλευρά των πολιτικών μας αντιπάλων, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα το οποίο είναι δηλητηριώδες στην ελληνική κοινωνία, στους Έλληνες πολίτες και εκεί που θα έπρεπε όλοι να ήμασταν ενωμένοι γιατί έχουμε πετύχει μια μεγάλη εθνική επιτυχία με τη συμφωνία αυτή που κανένας εκ των προκατόχων μου δεν είχε ούτε καν φανταστεί  ότι θα μπορούσε να πετύχει, βρεθήκαμε για λόγους ψηφοθηρικούς, να είμαστε και απολογούμενοι απέναντι σε ένα μέρος του ελληνικού λαού που έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες και δεν είχε την ορθή ενημέρωση για το τι γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τι διαπραγματευόντουσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις  και τι πετύχαμε εμείς.

Στον πυρήνα του ερωτήματός σας θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος από την πραγματικότητα και την αλήθεια και τις εξελίξεις. Σήμερα στα βόρεια σύνορά μας δεν έχουμε μια πληγή, έχουμε μια φίλη χώρα. Μια φίλη χώρα της οποίας την ασφάλεια εγγυάται ο ελληνικός στρατός, της οποίας τον εναέριο χώρο επιτηρούν τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και όχι τα τούρκικα. Και όχι την ασφάλειά τους να εγγυάται ο τουρκικός στρατός όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Φανταστείτε λοιπόν, σε τι μεγάλους μπελάδες θα βρισκόταν η χώρα μας εάν την ίδια στιγμή που τα τουρκικά F16 κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο και μας απειλούν με παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είχαμε στα βόρεια  σύνορά μας ως μπάστακες εκεί τον τουρκικό στρατό.

Πέραν όμως αυτού, είδε το φως της δημοσιότητας προχθές μια επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία νομίζω ότι πραγματικά αλλάζει τελείως το πλαίσιο της συζήτησης.

Με δυο λόγια να το πω για να το καταλάβει ο ελληνικός λαός, εκεί που μας χρωστάγανε όλοι αυτοί, ήρθαν να μας ζητήσουν και το βόδι. Μίλαγε ο κ. Μητσοτάκης για προδοτική συμφωνία. Αν εγώ είχα γράψει τέτοια επιστολή και τους έλεγα διατηρήστε το συνταγματικό σας όνομα, μην το αλλάξετε, να λέγεστε Μακεδονία, αφήστε όλες τις χώρες που σας έχουν αναγνωρίσει έτσι να σας λένε Μακεδονία και απλά προσθέστε ένα Μακεδονία – Σκόπια εις τον ΟΗΕ, τότε αν με είχαν πει μια φορά, φανταστείτε πόσες φορές θα μιλάγανε και πού θα πηγαίνανε και τι ακριβώς θα κάνανε εάν εγώ τα είχα κάνει αυτά.

Εγώ έχω όχι απλώς τη συνείδησή μου ήσυχη, αλλά θεωρώ ότι στο ζήτημα αυτό πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον, αναβαθμίσαμε τη θέση και το ρόλο της χώρας διεθνώς, λύσαμε μια διαφωνία η οποία έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Για τα θέματα της ασφάλειας είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη χώρα μας  από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετά, μεγιστοποιήθηκε, διευρύνθηκε, μεγάλωσε ο αριθμός των κρουσμάτων παραβατικότητας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Τα χρόνια τα οποία βρίσκομαι εγώ στη θέση του Πρωθυπουργού, έχουμε μια μεταστροφή ποιοτική. Δηλαδή η αναλογία ανάμεσα στα κρούσματα βαριάς παραβατικότητας και ελαφριάς παραβατικότητας, ενώ εάν θέλουμε να πούμε την αλήθεια έχει μειωθεί, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα κρούσματα συνολικά μένουν πάνω κάτω τα ίδια, η αναλογία βαριάς παραβατικότητας, ελαφριάς παραβατικότητας έχει αντιστραφεί. Από το 65 – 35 που ήταν βαριάς παραβατικότητας, τώρα έχουμε πάει σε αντιστροφή. Έχουμε ελαφριά παραβατικότητα και η βαριά παραβατικότητα έχει μειωθεί.

Η αστυνομία είχε πάρα πολύ σημαντικές επιτυχίες και στη διαλεύκανση υποθέσεων μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων, απαγωγέων, αλλά και μέσα στα Εξάρχεια, στη διακίνηση των ναρκωτικών, στο trafficking, πάρα πολύ σημαντικές επιτυχίες είχε η Ελληνική Αστυνομία όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει το επόμενο διάστημα να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια και εκδημοκρατισμού, αλλά και βελτίωσης του υψηλού επιπέδου επαγγελματικότητας και αποτελεσματικότητας. Αυτό είναι γεγονός. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει με μια λογική επιστροφής στις στρατηγικές της βαριάς καταστολής τις οποίες ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι η Αθήνα ήταν μια σιδηρόφραχτη πόλη, ότι είχε συρματοπλέγματα η Βουλή. Δεν μπορώ να ξεχάσω το πώς συμπεριφερόντουσαν αστυνομικοί, ιδίως η ομάδα Δέλτα την οποία εμείς τη διαλύσαμε, διότι δεν είχε στόχο να αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα, αλλά τους πολίτες που διαδήλωναν και διαμαρτύρονταν εκείνη την εποχή.

Δεν μπορώ να ξεχάσω αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα μιας αυταρχικής πολιτικής που ζήσαμε όλη την περίοδο Σαμαρά. Η Ελληνική Αστυνομία λοιπόν έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και εκδημοκρατισμού, αλλά κυρίως βελτίωσης του επαγγελματισμού και της αποτελεσματικότητάς της. Και αυτό το λένε και τα νούμερα και οι στατιστικές.

Το τελευταίο μου σχόλιο έχει να κάνει με την καθημερινότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καθημερινότητα είναι μια ξεχωριστή μάχη που πρέπει να δώσουμε. Και όσοι έχουν βρεθεί σε αυτή την καρέκλα που βρίσκομαι εγώ το καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά.

Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι ιδίως τα χρόνια που η χώρα βρισκόταν στη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία την αυστηρότητα των δανειστών, η πρώτη προτεραιότητα ήταν να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Χάσαμε μάχες της καθημερινότητας.

Για το θέμα της διεύρυνσης της Κεντροαριστεράς σημςίωσε: Τον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά με έχουν αγκαλιάσει όλοι οι Σοσιαλιστές ηγέτες, η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Βρίσκομαι διαρκώς στις σκέψεις τους, μου ζητάνε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, εγώ επιλέγω να είναι παρατηρητής. Διότι, πιστεύω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη μπορεί να παίξει ένα ρόλο καταλύτη για να φέρει πιο κοντά την Αριστερά, την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και την Πράσινη Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους.

Το ερώτημα, εδώ, δεν είναι τόσο ένα ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί σε εμένα, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί στην ηγεσία σήμερα της μετεξέλιξης του παλαιού ΠΑΣΟΚ, του σημερινού ΚΙΝΑΛ. Το ερώτημα αυτό είναι πως είναι δυνατό η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία να αγκαλιάζει τον Τσίπρα και η κα Γεννηματά να αγκαλιάζει τον κ. Μητσοτάκη;

Και το σημερινό κόμμα που είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, να είναι ένα κόμμα που δουλεύει για να γίνει ο γιος του κ. Μητσοτάκη, Πρωθυπουργός. Του βασικού αντιπάλου, δηλαδή του Ανδρέα Παπανδρέου, να γίνει Πρωθυπουργός.

Διότι αυτό έχει πει η κα Γεννηματά. Έχει πει ότι «μην στενοχωριέσαι, αν δεν τα καταφέρεις μόνος σου, εγώ θα είμαι εδώ να σε στηρίξω, να σου δώσω ψήφο ανοχής». Αυτό εμένα με ξεπερνάει και πιστεύω ότι ξεπερνάει και τους απλούς, παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, εκείνους που έζησαν τις τεταμένες μέρες της δεκαετίας του ’80, τις επιθέσεις που δέχτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τότε και από τη Νέα Δημοκρατία.

Το να δουλεύουν σήμερα οι πολιτικοί του απόγονοι για να κάνουν Πρωθυπουργό τον γιο του «εφιάλτη» -έτσι τον έλεγε τότε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δεν θα το κρίνω αν ήταν σωστό ή όχι, αλλά έτσι έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον κ. Μητσοτάκη τότε για τον αείμνηστο- αυτό είναι κάτι που εμένα με ξεπερνά. Ας το κρίνουν οι πολίτες που πίστεψαν και έδωσαν μάχες γι' αυτό το κόμμα και πιστεύω ότι ήδη το έχουν κρίνει και θα το κρίνουν και στην κάλπη.»

Τέλος, στέλνοντας ένα μήνυμα στους νέους  ψηφοφόρους σημείωσε: «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ακριβώς επειδή είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον των νέων ανθρώπων, πολύ κρίσιμη αναμέτρηση και το καταλαβαίνουν, πιστεύω ότι και πάλι σε αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στην πρωτιά στις νέες και στους νέους.

 Ήδη έχουμε αυτή την ένδειξη από τις μετρήσεις που έχουμε στα χέρια μας. Είναι ένα σημαντικό βήμα μεταστροφής και πιστεύω ακράδαντα ότι όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών και διαπιστώνουν όλοι ότι το διακύβευμα δεν είναι το Κόμμα ή εν πάση περιπτώσει ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το διακύβευμα είναι η ζωή μας και το  μέλλον μας, του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά, οι νέοι άνθρωποι θα κάνουν τη διαφορά και θα κάνουν την επιλογή να στηρίξουν την πορεία προς τα μπρος.

Και τέλος, θέλω να πω 570.000 είναι οι νέοι ψηφοφόροι αυτοί που θα ψηφίσουν που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για πρώτη φορά. Διότι δεν είναι μόνο οι 17αρηδες που εμείς δώσαμε δικαίωμα ψήφου σε αυτούς, όταν στη Βουλή μας έλεγαν ότι αυτό το κάνουν μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα και σε δικτατορίες… Τόσο πολύ υποτιμούν το σημερινό 17αρη.Τώρα έρχονται και του χαϊδεύουν τα αυτιά, αλλά αυτά έλεγαν στη Βουλή, αυτά λέει ο κ. Μητσοτάκης «δίνετε ψήφο στους 17αρηδες, αυτό το κάνουν μόνο οι δικτατορίες γιατί δεν είναι ώριμοι οι 17αρηδες». Τους φοβούνται τους 17αρηδες!

Αλλά δεν είναι μόνο 2017 , είναι τέσσερα χρόνια άρα νέοι σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 είναι περίπου 570.000. Μόνο αυτοί μπορούν να γυρίσουν το παιχνίδι».