«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο αν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι οικονομικές ζώνες, αν δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα νομικά δικαιώματα που έχει κάθε μία από τις χώρες. Εμείς επιδιώκαμε πάντοτε να οριοθετήσουμε τη δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα και το ίδιο επιδιώκει και η Κύπρος. Η Κύπρος μάλιστα πρόσφατα κάλεσε την Τουρκία σε διάλογο. Πως θέλουμε να γίνει αυτό; Προφανώς με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και το δίκαιο της θάλασσας», είπε ο κ. Κατρούγκαλος στο One TV.

Παράλληλα υποστήριξε πως «η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο. Το είχα πει και είχα παρεξηγηθεί. Ποια δικαιώματα όμως; Μόνο αυτά που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο, όχι αυτά που θέλει να επιβάλλει με τη δύναμή της. Είναι πάντα προς το συμφέρον της δικής μας χώρας να θέλουμε η συζήτηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι του διεθνούς δικαίου».

«Λογικό να ανησυχεί ο κόσμος» για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η Τουρκία έχει μία πάγια στρατηγική αναθεωρητισμού. Αυτό τι σημαίνει; Να αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο και να διεκδικήσει αυτά που θεωρεί ότι της ανήκουν, όχι με εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας, αλλά προβάλλοντας τη δύναμή της, προβάλλοντας ισχύ. Μία από τις σημαντικές κατακτήσεις της εξωτερικής μας πολιτικής είναι πως αδρανοποιούσαμε αυτή την προβολή ισχύος. Με ποιο τρόπο; Με το να καταδικάζεται από τη διεθνή κοινότητα αυτή η συμπεριφορά ως παράνομη και προκλητική», είπε και συμπλήρωσε πως «ενώ είναι στην πολιτική αναθεωρητισμού η διατήρηση υψηλού επιπέδου έντασης με παραβιάσεις του FIR Αθηνών και των χωρικών υδάτων, ο σκοπός της Τουρκίας δεν είναι να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο γιατί ξέρει πως θα είναι καταστροφικό, ειδικά τώρα που η οικονομία της είναι ευάλωτη».

«Εμείς έχουμε προστατευτεί και έχουμε πάρει μέτρα, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι συμμαχίες μας, ποτέ άλλοτε η φωνή της πατρίδας μας δεν ήταν τόσο ισχυρή και τόσο σεβαστή. Παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση η αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας είναι πολύ ισχυρή», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, χωρίς φόβο», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.