Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα ο τότε υπουργός εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε επικοινωνήσει, πέρα από τον Τζόρτζ Μπους και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον τότε καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για την επίτευξη συμφωνίας με διπλή ονομασία με την χρησιμοποίηση της «Μακεδονίας».

Η κ. Αχτσιόγλου ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση, σημειώνοντας πως «προσβάλλει τους πολίτες δια της σιωπής του».

Αναλυτικά η δήλωση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ

«H αφερεγγυότητα και η διγλωσσία της ΝΔ, ακόμη και στα κρίσιμα εθνικά θέματα, καταδεικνύονται από τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα, για τη στάση που κράτησε στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Οι επιστολές που αποκαλύφθηκαν επιβεβαιώνουν ότι δεν επρόκειτο για μία κίνηση τακτικής, όπως δικαιολογήθηκε η ΝΔ, αλλά ήταν επίσημη πολιτική της θέση.

Το πλαίσιο που έκανε δεκτό η ΝΔ ήταν διπλή ονομασία, δηλαδή επέτρεπε η γειτονική χώρα στο εσωτερικό της να λέγεται Μακεδονία, και απλώς σύστηνε για το εξωτερικό τη χρήση «Μακεδονία - Σκόπια», δίνοντας τελικά τη δυνατότητα οι περισσότεροι και στο εξωτερικό να την ονομάζουν επίσης Μακεδονία.

Κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, λοιπόν, και κανένα erga omnes, όπως και καμία λέξη για συνταγματική αναθεώρηση. Ταυτόχρονα, αποδεχόταν να “ξεπαγώσει” η ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαπατά τον ελληνικό λαό διαστρεβλώνοντας την αλήθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε και να προσβάλλει τους πολίτες διά της σιωπής του.»