Μετρά δύο δεκαετίες επιτυχημένης επιχειρηματικής παρουσίας στον ναυτιλιακό χώρο, δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που λέμε ''επαγγελματίας πολιτικός'' και δηλώνει περήφανη Πειραιώτισσα, έτοιμη να κάνει τα πάντα για να αλλάξει την εικόνα στην Β' Πειραιά, όπου και είναι υποψήφια με την Νέα Δημοκρατία.

Η Αλεξάνδρα Γκανά αναλύει στο Reader.gr τα σχέδια και τις ιδέες της για την περιφέρειά της, την Ελλάδα και στέκεται σε τρεις σημαντικούς άξονες: Την ανάπτυξη, την ενότητα και την ναυτιλία!

Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την πολιτική, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είστε αυτό που λέμε «επαγγελματίας πολιτικός»;

«Μοιραία! Οδηγήθηκα έμμεσα στην πολιτική λόγω συγκυριών, σχεδόν "προκλήθηκα" να συμμετέχω. Για έναν άνθρωπο που είναι αναγνωρισμένος στον τομέα του και που έχει ήδη προσωπικά καταφέρει να δημιουργήσει το περιβάλλον που επιθυμεί να ζει, είναι δύσκολο να πάρει την μεγάλη απόφαση της έκθεσης για την μάχη του σταυρού. Δεν σας κρύβω ότι είχα και έχω επιφυλάξεις αλλά επειδή είμαι από εκείνους που θέλουν τους άξιους ανθρώπους να εμπλακούν με την πολιτική , δεν θα μπορούσα να αρνηθώ σε αυτήν την τιμητική και γεμάτη ευθύνη πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Τι σας έχει διδάξει η πολύχρονη παρουσία σας στην Ναυτιλία;

« Ότι η ελευθερία αποφάσεων και κινήσεων, η αξιοσύνη, η τόλμη και το ταλέντο δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε να μεγαλουργήσουμε! Η ελληνική ναυτιλία είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα, είναι η εθνική 'φανέλα' μας. Πρέπει όχι μόνο να καμαρώνουμε και να υποστηρίζουμε αυτήν την δύναμή μας αλλα και να παραδειγματιστούμε ώστε να ανακάμψουν και οι υπόλοιποι οικονομικοί πνεύμονές της χώρας μας. Μείωση γραφειοκρατίας, εξειδίκευση, επιχειρηματικά εργαλεία, χαμηλοί φόροι είναι τέσσερα βασικά βήματα που θα πρέπει άμεσα να γίνουν».

Γιατί στην Β’ Πειραιά και γιατί στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας;

«Καταρχήν, παντού και πάντα Πειραιάς! Είναι καμάρι για εμένα το ότι είμαι Πειραιώτισσα κι ότι μεγάλωσα σε μέρη με την αυθεντικότητα ανθρώπων που οι Πειραιώτες έχουν! Β Πειραιά είναι η περιφέρεια που ζω και εργάζομαι, η δύσκολη περιφέρεια, η περιφέρεια που δεν απαρνήθηκα ούτε στιγμή στα σχεδόν 43 μου χρόνια.

Λόγω της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας πολλές φορές σε ναυτιλιακές και εφοπλιστικές εκδηλώσεις δήλωσα περήφανα ποιός είναι ο τόπος μου, ο λαϊκός και δύσκολος τόπος που όμως μέσα από τις δυσκολίες και την απλότητα, τα καταφέρνει! Και θέλω όλοι εμείς να τα καταφέρνουμε, όπως πρόκοψαν άνθρωποι από τα μέρη μας, με κατάλληλες προϋποθέσεις και σκληρή δουλειά , έτσι θέλω να μπορεί να συμβεί με τον κάθε ένα από εμάς. Η ΝΔ, αυτή η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη , είναι η παράταξη της προκοπής και της δημιουργίας. Είδαμε πώς έχει καταρρεύσει το αφήγημα της αριστερά παγκοσμίως, η ανάπτυξη και η ευημερία έρχεται μόνο με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά».

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Β’ Πειραιά και ποια θεωρείτε πως είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα;

«Για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για την Β Πειραιά , το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό της ανεργίας, της φτώχειας, της έλλειψης βασικών αναγκών. Το 50 % του συνολικού εθνικού προβλήματος είναι αυτό, η έλλειψη ανάπτυξης. Το άλλο μισό είναι η αναγκαιότητα της αλλαγής νοοτροπίας των Ελλήνων. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε κράτος ( υγεία, εκπαίδευση, ασφάλεια ) αν δεν υπάρχει ανάπτυξη? Και πώς είναι δυνατόν να έχουμε ανάπτυξη αν δεν υπάρχει φιλοεπιχειρηματικη πολιτική? Είναι απλά τα πράγματα, καμιά φορα τα θεωρουμε αυτονόητα. Κακώς...Θα πρέπει να εξηγήσουμε στον κοσμο με επιχειρήματα και παραδείγματα την πραγματικότητα γιατί τα τελευταία χρονια οι επιλογές της κοινωνίας δείχνουν ότι δεν έχουμε αντιληφθεί βασικα θεματα οικονομίας. Όχι θεωρητικά οικονομικά μοντέλα, αυτά ίσως είναι δύσκολο να τα κατανοήσουμε πολλοί από εμας. Αλλά τουλάχιστον να διαισθανθούμε τη σχέση αιτίας και αιτιατού, της δράσης και της συνέπειας αυτής. Να μάθουμε να είμαστε υπεύθυνοι των επιλογών μας.

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας είναι πολλά: η ναυτοσύνη, η ναυπηγοεπισκευαστική και η ναυτιλιακή οικονομία, τομείς που γνωρίζω καλα, είναι τα πιο δυνατά μας χαρτιά».

Γεννηθήκατε, μεγαλώσατε και ζείτε στο Πέραμα. Τι θέση έχει στα σχέδια σας η Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη;

«Την λειτουργία της σε ρυθμούς δυναμικής ανάπτυξης. Την ανταγωνιστικότητα και την εκπαίδευση σε τομείς που την αφορούν, την εξειδίκευση. Περισσότερο να μάθουμε να αγαπάμε τη θάλασσα, τη ναυτιλία. Είναι κριμα να μην γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες την δυναμική που έχει αυτός ο κλάδος τόσο σε εθνικό όσο και προσωπικό επίπεδο».

Στην περιφέρειά σας ανήκει και η Σαλαμίνα. Ένα νησί που ιστορικά έχει συνδεθεί με την πιο σημαντική ναυμαχία του ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε την προβολή και την τουριστική εκμετάλλευση που θα έπρεπε. Μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Και αν ναι, πως;

«Η τεράστια Πολιτιστική – Ιστορική κληρονομιά του νησιού πού έχει ως κορωνίδα την Ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι ανάγκη να αναδειχτεί και να αποτελέσει ορόσημο τόσο για τους Έλληνες όσο και για όλους τους άλλους λαούς της σημερινής Ευρώπης. Είναι ηθική και πολιτιστική ανάγκη η προστασία, η προβολή και η παγκόσμια ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του νησιού μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ένταξη του νησιού σε ζώνη τουριστικής ανάπτυξης, βοήθεια στο Δήμο για την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ρύθμιση των περιβαλλοντικών κανόνων, προσέλκυση επενδύσεων τουριστικού και ίσως εκπαιδευτικού χαρακτήρα είναι κάποιοι από τους τρόπους που μπορούν όλες αυτές οι θεωρίες να γίνουν πράξη. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο: να κάνουμε , όχι να λέμε! Να δημιουργούμε και να αναπτυσσόμαστε όχι απλά να ευχόμαστε».

Σε περίπτωση που εκλεγείτε, ποια θα είναι τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» σας;

«Να εμπνευστούν άνθρωποι ικανοί και έντιμοι να ασχοληθούν με τα κοινά... η απαξίωση της πολιτικής, η αίσθηση ότι είναι όλοι ίδιοι και ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται στα αλήθεια παρα μονο για την τσέπη του έκαναν τους Έλληνες να αδρανούν και να απαξιώνουν οποιονδήποτε θεσμικό φορέα . Και έχουν δίκιο ως ένα βαθμό. Το προσωπικό μου στοίχημα λοιπον καταρχήν είναι να αισθανθουν ότι η δύναμη και η δυναμική μπορεί να μην ταυτίζεται με την απατεωνιά και την αναξιοκρατία. Να καταλάβουν ότι όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Σε δεύτερη φάση θέλω να καταλάβουμε ότι μόνο η ενότητα μπορεί να μας πάει μπροστά τόσο σε εθνικο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Και μετά να αναδείξω την επιχειρηματική δυναμική για κοινό όφελος, να σταματήσουμε να θεωρούμε τον ιδιωτικό τομέα ως το 'κακο κεφαλαιο ' και να καταλάβουμε ότι οι μεγάλοι οικονομικοί πυλώνες του κράτους θα πρέπει να υποστηριχτούν ώστε να είναι τα εργαλεία για μια δυνατή πατρίδα, τόσο σε οικονομικο όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο».

Πάμε τώρα και στην μεγάλη εικόνα. Γιατί να ψηφίσει κανείς ΝΔ; Τι είναι αυτό το διαφορετικό που θέλει να φέρει στην διακυβέρνηση της χώρας;

«Να έχουμε κράτος! Υγεια, ασφαλεια, εκπαιδευση, οικονομία! Ένα κράτος για όλους τους Έλληνες . Να συνταξουμε όλες τις δυναμεις υπερ του κοινου καλου. Να κρατησουμε κοντα μας τα νεα παιδια.Να αποδείξει ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, η παραγωγική.

Να μάθουμε να εμπιστευόμαστε αλλα και να είμαστε και οι ίδιοι άξιοι της εμπιστοσύνης των άλλων, σε προσωπικό, σε εταιρικό, σε κοινωνικό, σε εθνικό και σε κάθε άλλο επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να σε εμπιστεύονται... και η ευθυνη του τεραστια! Υπεύθυνοι πολιτες, λοιπον, ελευθεροι υπεύθυνοι και χαρούμενοι πολίτες, το μεγαλο μας στοίχημα»!