Εξ αφορμής του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, όπου η πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων (30,5%) ψήφισε Νέα Δημοκρατία, το δημοσίευμα του BBC σημειώνει ότι οι νέοι Έλληνες έπαψαν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φιλοξενεί μάλιστα τις δηλώσεις ενός 22χρονου, τελειόφοιτου των πολιτικών επιστημών, που σχεδιάζει να φύγει από την Ελλάδα μετά τις σπουδές του. «Η οικονομική κρίση κράτησε παραπάνω από όσο αντέχουμε και είμαστε όλοι εξαντλημένοι. Οι περισσότεροι φίλοι μου σχεδιάζουν να φύγουν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα οι μισθοί είναι χαμηλή και η οικονομική κατάσταση πολύ κακή» λέει στο BBC ο Τάσος Σταυρίδης.

«Με την ανεργία στους νέους να φτάνει στο 40%, περίπου 400.000 απόφοιτοι έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα από το 2010» αναφέρει το δημοσίευμα.

Τι προσφέρει η κεντροδεξιά;

«Ο ηγέτης της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει και μάλιστα με διαφορά τις εθνικές εκλογές, υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους πιστωτές της Ελλάδας που θα επέτρεπε την επανεπένδυση περισσότερων χρημάτων στη χώρα» γράφει το BBC.

«Η αλήθεια είναι ότι κατηγορώ και αυτούς για την κρίση», παραδέχεται ο κ. Σταυρίδης. «Πιστεύω όμως ότι ο Μιτσοτάκης έχει κάνει πολλές αλλαγές, συμφωνώ με το οικονομικό σχέδιο της ΝΔ και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να επικεντρωθούμε στον ιδιωτικό τομέα για να έχουμε καλύτερη οικονομία. Ο δημόσιος τομέας μας είναι αναξιόπιστος και τεμπέλικος» καταλήγει.

Χάνουν οι νέοι τον ριζοσπαστισμό τους;

Το BBC αναφέρει ότι ο κυνισμός των νέων Ελλήνων οφείλεται στη μακροχρόνια επαναστατική ρητορική που δεν βρήκε εφαρμογή στην πράξη.

«Την τελευταία φορά που η οικογένειά μου υποστήριξε κάτι “αριστερό”, αποδείχθηκε πολύ χειρότερο», λέει στο BBC η Ζωή Μπαμπαολού, 19 ετών από τη Θεσσαλονίκη που ψήφισε Νέα Δημοκρατία στις ευρωπαϊκές εκλογές. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε πολλούς υποστηρικτές του όταν αγνόησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το πακέτο λιτότητας της ευρωζώνης» σχολιάζει το BBC.

Το χρονικό της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα

2009: Ένα χρόνο αφότου χτύπησε η κρίση, το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού αποκαλύφθηκε ότι ήταν περισσότερο από 12% του ΑΕΠ και το πραγματικό νούμερο υπολογίστηκε αργότερα στο 15,4% του ΑΕΠ. 

2010-11: Βαδίζοντας προς την χρεοκοπία, η κυβέρνηση έλαβε δύο προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ.

2013-14: Η ανεργία στους νέους φτάνει σχεδόν στο 60% και η κυβέρνηση καταρρεέι

Ιανουάριος 2015: Ανέρχεται στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του αντι-μνημονιακού Αλέξη Τσίπρα, μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές

Ιούνιος - Ιούλιος 2015: Κλείνουν οι τράπεζες καθώς οι συζητήσεις με τους πιστωτές βρίσκονται σε αδιέξοδο αφού η κυβέρνηση απορρίπτει τους όρους της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι Έλληνες στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα για την απόρριψη του προγράμματος διάσωσης.

Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2015: Ο Τσίπρας τελικά συμφωνεί σε τρίτο μνημόνιο 86 δισ. Ευρώ και επιβάλλει σκληρά μέτρα λιτότητας. Παρά τη συμφωνία επανεκλέγεται.

«Αν και η Νέα Δημοκρατία είναι οικονομικά φιλελεύθερη, κοινωνικά είναι σταθερά συντηρητική. Οι πολιτικοί δίνουν έμφαση στο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» και ο Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα προς την άκρα δεξιά με την υπόσχεση να περιορίσει τη μετανάστευση. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε νόμους υπέρ της LGBT κοινότητας και προσπάθησε να διαχωρίσει Εκκλησία και κράτος» αναφέρει το BBC.

Γιατί έλκονται οι νέοι από την κεντροδεξιά;

«Δεδομένου ότι οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι Έλληνες είναι κοινωνικά περισσότεροι φιλελεύθεροι από τις παλαιότερες γενιές, γιατί υποστηρίζουν την ΝΔ;» διερωτάται το άρθρο.

«Δεν είμαι περήφανος για την κοινωνική πολιτική της ΝΔ, αλλά πιστεύω ότι αν προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την οικονομία τότε ο κοινωνικός φιλελευθερισμός θα είναι ευκολότερος στο μέλλον», λέει ο Τάσος Σταυρίδης.

Η Ζωή Μπαμπαολού προσθέτει: «Ψηφίσαμε ιδεολογικά το 2015 και δεν είδαμε αλλαγές, οπότε ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα οικονομικά μέτρα αυτή τη φορά» ενώ ένας νέος έξω από καφετέρια της Κηφισιάς δηλώνει ότι θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία επειδή «είναι το μικρότερο κακό».

Οι επιφυλάξεις των νέων προς τη ΝΔ, κατά το BBC, αφορούν το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μιτσοτάκης προέρχεται από μια από τις πιο πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας ενώ η γενικότερη αίσθηση των νέων είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος και ελπίδας.

Πηγή: BBC