«Ξέρω ότι θα οδηγήσετε την Ελλάδα σε ένα νέο success story, ως μελλοντικός Πρωθυπουργός». Αυτή η φράση ανήκει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που αναλαμβάνει την προεδρία της Κομισιόν στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η κ. φον ντερ Λάιεν είχε πει τη συγκεκριμένη φράση στον πρόεδρο της ΝΔ πριν από μόλις τρεις μήνες, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα τον Μάρτιο για να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ  και του Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.  

Στην εκδήλωση αυτή, στην οποία κεντρικοί ομιλητές ήταν η ίδια και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως «όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, ιδίως ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκισμού που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα ήθελα να συγχαρώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Επέδειξε ρεαλιστική και τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα  με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την οικογένεια του ΕΛΚ».  Οι θερμές  σχέσεις μεταξύ των δύο πολιτικών αντικατοπτρίζονται  και στην τοποθέτηση που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης: «Η κ. φον ντερ Λάιεν είναι μια εξέχουσα Γερμανίδα πολιτικός και προΐσταται του Υπουργείου της από το 2013, προωθώντας πολύ ενεργά την ιδέα μιας ισχυρής ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης». 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε σήμερα στην κ. φον ντερ Λάιεν για πρώτη φορά με τη νέα της ιδιότητα, προκειμένου να τη συγχαρεί, με τη Γερμανίδα πολιτικό να είναι μια σημαντική επαφή στο καρνέ του κ. Μητσοτάκη, στην προσπάθεια που έχει διακηρύξει ότι θέλει να κάνει για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, λίγους μήνες αφότου αναλάβει την εξουσία.