Σε ένα πρωτότυπο πρότζεκτ συνέντευξης, απέναντι σε 10 δημοσιογράφους και τον παρουσιαστή του δελτίου Αντώνη Σρόιτερ, βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που φιλοξενήθηκε στον Alpha. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ρωτήθηκε σχεδόν για όλα τα θέματα που άπτονται του προγράμματος και των δεσμεύσεών του, από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα αντίστοιχα ρεπορτάζ για τον σταθμό. 

Η παρουσία του, διήρκεσε κάτι λιγότερο από μια ώρα, ενώ στην κατακλείδα της παρέμβασής του, σημείωσε: «Το μήνυμα των εκλογών, δεν έχει προεξοφληθεί και το αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι Έλληνες πολίτες. Η ευθύνη περνάει πια στους πολίτες. Η ισχυρή εντολή που ζητάμε είναι εντολή εφαρμογής συγκεκριμένου προγράμματος. Την επόμενη μέρα, θα έχουμε την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση, με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Θα υπάρχουν εξωκοινοβουλευτικοί, άνθρωποι που θα έρθουν από την Ευρώπη, άνθρωποι από την αγορά. Έχω υποχρέωση να είμαι έτοιμος για την επόμενη ημέρα. Στις 8 Ιουλίου θα πρέπει να ορκιστεί ο πρωθυπουργός και στις 9 η κυβέρνηση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις του τόσο για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, θέμα που άνοιξε έπειτα από δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου αλλά και για τον «Ποινικό Κώδικα και την ανομία».

«Ισχυρή εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας»

Ζητώ ισχυρή εντολή και με ισχυρή ΝΔ θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματός μας. Αν δεν γίνει κυβέρνηση, θα χρειαστεί να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική.  Εγώ δεν έχω ακούσει άλλο κόμμα να λέει ότι θα ενδιαφερόμουν να στηρίξω κυβέρνηση συνεργασίας. Από την στιγμή που δεν το λέει πρέπει να θέσω τους πολίτες μπροστά στα διλήμματα. 

«Να σταματήσουμε τα υπερπλεονάσματα»

Έχουμε εξηγήσει. Δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο για τον 19, μειώσεις φόρων από το 2020 και οι επόμενες μειώσεις θα γίνουν σε βάθος τετραετίας. Πρέπει να σταματήσουμε τα υπερπλεονάσματα που σκοτώνουν την μεσαία τάξη. 

Έχω μιλήσει για στοχευμένες μειώσεις δαπανών για να εξορθολογήσουμε το πλαίσιο των δαπανών. Υπάρχουν δυνατότητες για μειωμένες δαπάνες ακόμα και στον τομέα της Υγείας. Έχουμε μιλήσει για το παρελθόν όπου η μείωση των συντελεστών, βοήθησε στην συμμόρφωση. Οι αγορές προεξοφλούν μια νίκη της ΝΔ και θεωρούν καλή μια νίκη μας για την Οικονομία. 

«Λιγότεροι μετακλητοί ανά υπουργό»

Οι μετακλητοί θα μειωθούν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου. Το ξέρετε ότι το κόστος του δημοσίου την τελευταία 4ετια αυξήθηκε κατά 2 δις και αυτό πρέπει να σταματήσει. 

Όμως οι προσλήψεις δεν γίνονται πάντα εκεί που υπάρχει ανάγκη. Ξεκαθαρίζω με εμφατικό τρόπο ότι κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί. Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε θα υπάρχει οργανόγραμμα με λιγότερους μετακλητούς. 

«Για ποιο λόγο να καταγράφουμε τέτοιο αριθμό μαγνητικών;»

Υπήρξαν στο παρελθόν εξαιρετικοί μάνατζερ που έκαναν πολλή καλή και δύσκολη δουλειά. Τα νοσοκομεία χρειάζονται τεχνογνωσία στη διοίκηση τους και ιδιωτικό μάνατζμεντ.  Ο ιδιώτης μπορεί να βάλει το μηχάνημα στο δημόσιο νοσοκομείο. Πρέπει να υπάρχουν πρωτόκολλα εξετάσεων. Για ποιο λόγο πρέπει να καταγράφουμε τέτοιο αριθμό μαγνητικών; 

Είναι θέμα διαδικασιών, πώς συνταγογραφούμε, πώς ελέγχουμε την ποσότητα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των συνταγών σημαντικά και δεν αξιοποιούμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να εντοπίσουμε την υπερσυνταγογράφηση. Τολμηρό πρόγραμμα για την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα, αυτός είναι ο στόχος μας. Να δώσουμε έμφαση στην υγιεινή ζωή, και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν θα επιστρέψει το εισιτήριο στα νοσοκομεία. Αλλά πρέπει να έχουμε λιγότερους ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία. Αλλιώς οι εικόνες με τα ράντζα στους διάδρομους των νοσοκομείων δεν πρόκειται να αλλάξουν

«Επιλογή Τσίπρα η υπερφορολόγηση»

Έχουμε πρόθεση εντός διετίας να μειώσουμε τον φόρο των επιχειρήσεων στο 20%.

Υπέγραψε τρίτο μνημόνιο ο κ. Τσίπρας και η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης ήταν επιλογή του αλλά ξεχνάει τις επιπτώσεις της δικής του πολιτικής.

Για το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές γιατί το βοήθημα που προβλεπόταν δόθηκε στους συνταξιούχους τον Μάιο. Αυτή είναι η πρόθεσή μου αν τα νούμερα το επιτρέπουν. Θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα. 

«Στον Παπαστράτο οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι»

Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία. Δεν θα συμμετέχω σε προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύμβαση Παπαστράτος είναι μια τέτοια περίπτωση. Είναι καλό για εργαζόμενο και επιχείρηση και αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Αν πάτε σε αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Αν δεν ήταν δεν θα υπέγραφαν.

Λέμε ξεκάθαρα ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο και οι ποινές θα είναι αυστηρότερες.

«Αν χρειαστούν παρεμβάσεις της Αστυνομίας, μέσα στα Πανεπιστήμια θα γίνουν»

Το Άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο. Θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2001. Γιατί το καταργούμε; Γιατί σήμερα τα ΑΕΙ έχουν γίνει κέντρα ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών και καταφύγια μπαχαλάκηδων. 

Με έπιασε ένα παιδί και μου έλεγε ότι φοβάται στα Πανεπιστήμια μην τον πλακώσουν στο ξύλο. Το αιτημα για κατάργηση του ασύλου, είναι υπερώριμο. Στο ΟΠΑ, έχετε δει την κατάσταση απ’ έξω. Όποτε πάει η Αστυνομία, μπαινουν στο άσυλο. Πλέον θα μπορούν να τους συλλάβουν. Το Πολυτεχνείο είναι εργαστήριο παρασκευής μολότοφ. Αν χρειαστούν παρεμβάσεις της Αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια, θα γίνουν.

Για τις καταλήψεις;

Δεν την αντιλαμβάνομαι την έννοια της κατάληψης. Ποιοι της κάνουν; Οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι χρειάζονται να είναι ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει ιδιαίτερη αντίδραση, γιατί η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για το αυτονόητο. Το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Όταν αναφέρομαι στο άσυλο και την κατάργησή του, εισπράτω κατά κανόνα το πιο έντονο χειροκρότημα. Έχει να κάνει με την επανάσταση του αυτονόητου.

«Ο Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτεια με το Σκοπιανό»

Ο Καραμανλής απείλησε με βέτο εκεί που ο Τσίπρας είπε ναι. Πέντε ακόμα πρωθυπουργοί, δεν συναίνεσαν. Οι επιστολές ήταν γνωστές και δημοσιευμένες από το 2005. Το 2008, απέναντι σε αφόρητες πιέσεις, μπλόκαρε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, την οποία ο Τσίπρας ακύρωσε. 

Δεν εξήγησε ποτέ γιατί αυτή η σπουδή για να ολοκληρωθεί το ζήτημα. Δεν έχει απαντήσει στο ότι πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κρύφτηκε μια άλλη συναλλαγή. Διάβασα στο βιβλίο της κ. Δενδρινού, ότι ο κ. Γιούνκερ είχε πει ότι «θα σε βοηθήσουμε στην Οικονομία, αλλά θέλουμε να μας λύσεις στο Σκοπιανό», αφήνει υπονοούμενα ότι ο Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτεια στο Σκοπιανό. 

Η ίδια η συμφωνία, δεν αφήνει περιθώρια κατάργησης. Γι αυτό έθεσα τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, στην κύρωση της συμφωνίας. Εξαγοράστηκαν βουλευτές με υπουργικά χαρτοφυλάκια και τώρα καλούμαστε να μαζέψουμε τα σπασμένα. Θα προστατέψουμε τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας, για να κατοχυρώσουν το όνομά τους. 

«Θα επιδιώξω διάλογο με την Άγκυρα, για αποκλιμάκωση»

Ήμουν ο πρώτος που έθεσε δημόσια το ζήτημα, ότι η Ευρώπη πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης και σε έναν μικρό εταίρο της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας. 

Θα επιδιώξω την επόμενη μέρα να ανοίξω διάλογο, χωρίς να θέσω σε αμφισβήτηση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου με την Τουρκία, για την αποκλιμάκωση της έντασης. Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια γεώτρησης εντός των ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Υπάρχουν επιλογές που έχουν οι ΕΔ για να αποτρέψουν τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε τέτοια εξέλιξη. Πρέπει όμως η πολιτική ηγεσία να είναι έτοιμη.