«Το γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεμπλόκαρε τη σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία αποτελεί μια αξιοσημείωτη επίδοση ενός πολιτικού ηγέτη. Ειδικά, αφού υποχρεώθηκε να υποστεί την εσωτερική αντίδραση», τονίζει ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα, η παραπάνω δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και νυν προέδρου της γερμανικής Βουλης, Σόιμπλε, εμπεριέχεται σε αφιέρωμα της γερμανικής εφημερίδας Zeit για τις ελληνικές εθνικές εκλογές υπό τον τίτλο «Υπερβολικά επιτυχημένος για τους Έλληνες. Ο Αλέξης Τσιπρας οδήγησε τη χώρα του έξω από την κρίση. Οι ψηφοφόροι του όμως δεν του συγχωρούν τα μέσα που μετήλθε».

Ειδικότερα, ο Μίχαελ Τούμαν που υπογράφει το άρθρο κάνει μια ιστορική αναδρομή από το 2015 ως σήμερα, θεωρεί ολέθριο λάθος την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Γιάννη Βαρουφάκη, μιλάει για τον ενθουσιασμό των ερασιτεχνών που επικρατούσε στην αρχή στο Μαξίμου και κάνει ειδική μνεία στο «Όχι» που έγινε «Ναι», μετά το δημοψήφισμα.

 Αναφέρεται στον «ερωτισμό της σύγκρουσης με την Ευρώπη» κατά την πρώτη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, το «Νιέτ» (Όχι) της Μόσχας όταν η Αθήνα απευθύνθηκε στη Ρωσία για βοήθεια και την μετέπειτα αθέτηση των υποσχέσεων.

 «Του Τσίπρα του είναι εύκολο να μιλάει αριστερά, όχι όμως και να ενεργεί αριστερά», σημειώνει ο Τούμαν. Έμαθε γρήγορα και κατάφερε να εξαγάγει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από το μνημόνιο, συμπληρώνει. Ολοκλήρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις, αύξησε τους φόρους της μεσαίας τάξης, οδήγησε την χώρα του σε πλεονάσματα και αποκατέστησε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Το τίμημα όμως είναι βαρύ: χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, η μεσαία τάξη εξαθλιώθηκε και 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: 

Τσίπρας: Ζητώ μια ευκαιρία να κυβερνήσω χωρίς μνημόνια (vids)

Αποκλειστικό: Συνελήφθη ο φερόμενος ως αρχηγός της ρατσιστικής οργάνωσης «Κρυπτεία»

Έρευνα: Ήταν ο Γολιάθ και η Δαλιδά... Έλληνες;