Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αφού απευθύνθηκε ξεχωριστά στους ψηφοφόρους του «παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ», που όπως είπε χαρακτηριστικά «πιστεύουν στις ιδέες του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι της σημερινής ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ», απεύθυνε το ερώτημα «τι σχέση μπορεί να έχετε εσείς με τη σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Η πρόεδρος του δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη ΝΔ. Δίνεται ψήφο στη δεξιά και μια δεξιά ακραία και νεοφιλελεύθερη. Σας καλώ να βάλετε κι εσείς ένα λιθαράκι χρήσιμο για τη μεγάλη ανατροπή, για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε «όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να συστρατευθούν για τη μεγάλη νίκη, στη μεγάλη μάχη που δίνουμε την Κυριακή», σημείωσε ενώ παράλληλα απηύθηνε «σε όλους και όλες παρά τις διαφορές μας. Προσκλητήριο ενότητας, προσκλητήριο πάλης και αγώνα για τη μεγάλη ανατροπή. Είναι η πρώτη ευκαιρία που ζητάμε να κυβερνήσουμε με τι δικό μας πρόγραμμα χωρίς εντολές, χωρίς εκβιασμούς». Τόνισε επισημαίνοντας πως όσο κι αν φαίνεται αδύνατη μια ανατροπή, μπορεί να είναι εφικτή:  «Κι αλλα πράγματα μας έλεγαν πως ήταν αδύνατο να κάνουμε. Να πετύχουμε το τελευταίο αδύνατο να γίνει δυνατό. Οι πιο όμορφοι αγώνες είναι ακόμα μπροστά μας. Δεν τις ζήσαμε ακόμα. Οι πιο όμορφες μέρες για τον λαό, είναι μπροστά μας» είπε.

«Κάναμε και λάθη. Λάθη δεν κάνει αυτός που αγωνίζεται, αυτός που δεν παλεύει» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για κλίμα ανατροπής: «Ένα μόνο μήνυμα σας φέρνω από τις περιοδείες μου σε όλη την Ελλάδα: Η ανατροπή δεν είναι απλώς επιθυμία και ανάγκη για τη χώρα και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά η ανατροπή έχει ήδη αρχίσει. Το βλέπω στο πλήθος και στο πάθος», είπε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ

Για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είπε «μόνο λίγους μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, μετά τις πρώτες ανάσες που πήραμε ελεύθεροι, θα ήταν αδιανόητο να επιτρέψουμε να μας βουλιάξουν πάλι στην ασφυξία του χτες, στο βυθό του ΔΝΤ, των μνημονίων και της παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού κατεστημένου που μας χρεοκόπησε και που τώρα ζητάει πίσω τα κλειδιά της χώρας».

Σημείωσε επίσης ότι «αυτοί που χρεοκόπησαν και λεηλάτησαν το ταμείο και το παρέδωσαν άδειο, ζητάνε τώρα να αρπάξουν τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, να πάρουν τα 35 δισ από τις θυσίες του λαού μας και να τα δώσουν στις τράπεζες και στους τραπεζίτες».

Έθεσε το ερώτημα: «θα αφήσει ο ελληνικός λαός τους κόπους και τις θυσίες του σε αυτούς που τον οδήγησαν στη χρεοκοπία; Θα δώσει πίσω τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το ρημάξανε;», για να σχολιάζει ότι «ο λαός έχει και μνήμη και κρίση και τώρα «θα πετύχει τη μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτές τις ώρες πάνω από τη χώρα πλανιέται ένα φάντασμα, «το φάντασμα όσων ευθύνονται για την οικονομική, πολιτική και ηθική χρεοκοπία της χώρας: Το πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας, οι βαρόνων της ενημέρωσης, και οι λόρδοι της διαπλοκής». Και τώρα, πρόσθεσε, «κουνούν το δάχτυλο σε μας».

«Δεν μας συγχωρούν», είπε, ότι πετύχαμε εκεί που απέτυχαν αυτοί και βγάλαμε τελικά τη χώρα από τα μνημόνια και που αυτό το κάναμε φροντίζοντας τους αδύναμους, τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους, τους νέους, τους συνταξιούχους, δεν μας συγχωρούν γιατί φροντίσαμε τους πιο ευάλωτους», «δεν μας συγχωρούν γιατί τους χαλάσαμε τα σχέδια να μετατρέψουν τα μνημόνια σε καθεστώς, στο οποίο οι λίγοι θα ευημερούν στις πλάτες των πολλών» και «δεν μας συγχωρούν γιατί εμείς όλα αυτά τα πετύχαμε χωρίς να έχουμε γεννηθεί σε τζάκια».

«Για μας είναι έπαινος οι τοξικές επιθέσεις μεγάλων ΜΜΕ, με δεσμούς αίματος και χρήματος με τη Δεξιά είναι έπαινος η υποδοχή στη μάχη που αποφάσισα να δώσω στο ΣΚΑΪ αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν ερχόταν σε ντιμπέιτ», σχολίασε, για να σημειώσει ότι «δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με την Αριστερά».

«Ο λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει την παλινόρθωση, ο κόσμος της εργασίας δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή στην ανασφάλεια, και τη ζούγκλα».

Επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για τις εξαγγελίες του σχετικά με την ανάπτυξη λέγοντας τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ και τι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας παράλληλα βάρος στη σύγκριση για τα εργασιακά και τις εργασιακές συνθήκες, την ανεργία. Κατηγόρησε τη ΝΔ και σε σχέση με τις εξαγγελίες της για φοροελαφρύνσεις, είναι «αυτοί που ταπείνωσαν τη μεσαία τάξη, την παρέδωσαν στους δανειστές με την διαβεβαίωση ότι «έχει λίπος» και της στέρησαν ακόμα και τα στοιχειώδη».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «τάζουν αξιοπρεπείς συντάξεις, αυτοί που σφαγίασαν τις συντάξεις ρίχνοντας εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς στην απόγνωση». «Που έχουν κάνει ήδη επαφές και συμφωνίες ενδεχομένως με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, για να παραδώσουν στην ιδιωτική κερδοσκοπία τις επικουρικές συντάξεις, καταστρέφοντας το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, και καθιστώντας σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο συνταξιούχους όμηρους της αγοράς», πρόσθεσε. Αντίθετα, τόνισε, «είμαστε εμείς, που δώσαμε μάχη για να μην κοπούν οι συντάξεις, που πήγαμε κόντρα στο ρεύμα και ακυρώσαμε τις περικοπές, που παραχωρήσαμε μέρισμα στους συνταξιούχους, που θεσπίσαμε το μόνιμο δώρο Πάσχα γι' αυτούς».

«Η μεσαία τάξη ήταν και είναι γί' αυτούς το σύνηθες υποζύγιο, που πληρώνει πάντα τα σπασμένα της κρίσης τους και που πάλι θα πληρώσει το μάρμαρο αν επιτρέψουμε σε αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, να επανέλθουν», είπε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εκμεταλλεύεται για ψηφοθηρικούς λόγους ακόμα και τον πατριωτικσμό των Ελλήνων» ενώ σχολιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών είπε πως «εξασφαλίσαμε μια συμφωνία που κάθε Ελληνίδα και Έλληνας πρέπει να είναι υπερήφανος», κάνοντας λόγο για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και την εξασφάλιση της ελληνικότητας της αρχαίας Μακεδονίας.  

«Σήμερα έχουμε στα βόρεια σύνορα μας έναν φίλο και έναν σύμμαχο, όχι έναν εχθρό», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ επανέλαβε ότι «το 2005 με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο είχαν παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας», λέγοντας χαρακτηριστικά για τον κ. Μητσοτάκη ότι «παρίστανε τον αγανακτισμένο μακεδονομάχο και σήμερα παριστάνει τον Κινέζο».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι ενώ τα ήξεραν δεν μίλησαν νωρίτερα γι’ αυτά σημειώνοντας ότι «η Αριστερά βάζει πρώτα την Ελλάδα, πρώτα το πατριωτικό συμφέρον και όχι το κομματικό», τονίζοντας ότι «έχουμε κάνει την πατρίδα να είναι πιο ισχυρή, πιο δυνατή στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο».

Απευθυνόμενος χαρακτηριστικά στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι «δεν μιλήσαμε τόσο καιρό κ. Μητσοτάκη γιατί εμείς αγαπάμε την Ελλάδα. Με αφοσίωση, σοβαρότητα, ανιδιοτέλεια, θυσίες αν χρειαστεί».

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μπροστά; Ή θα γυρίσουμε πίσω;», είπε ο Αλέξης. Τσίπρας. «Δεν κινδυνολογώ. Προειδοποιώ. Επισημαίνω τον κίνδυνο. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος. Γιατί, όσο κι αν κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης, η αλήθεια έχει αποκαλυφθεί. Έστω και με μισές κουβέντες που μετά αναιρούνται, μετά ξαναλέγονται».

Ανέφερε ότι οι «μεταρρυθμίσεις αυτές αποκαλύπτονται μία -μία: «ιδιωτική Παιδεία, ιδιωτική Υγεία και ιδιωτικά ιατρεία του ΕΣΥ που θα εξοπλίζουν και θα επανδρώνουν όμως εργαζόμενοι που θα πληρώνονται από το δημόσιο αλλά θα δουλεύουν για τους ιδιώτες. Εφτά μέρες δουλειάς, άγνωστο πόσες ώρες αφού το οχτάωρο είναι ξεπερασμένο. Ξεπούλημα της ΔΕΗ, αλλαγή της σύμβασης για το Ελληνικό, με πρόβλεψη για λιγότερο πράσινο, και περισσότερο μπετόν. Ιδιωτική επικουρική ασφάλιση και μαυρη τρύπα στις συντάξεις». «Το τελευταίο, που μας έσκασε προχτές: Πιστοληπτική γραμμή, άρα νέο μνημόνιο, και ενίσχυση των τραπεζών με τα δισεκατομμύρια που με τις θυσίες του λαού συγκεντρώθηκαν», πρόσθεσε.

«Μη πει κανείς ότι δεν είδε, δεν άκουσε, δε ξέρει. Με όλα αυτά πάνω στο τραπέζι δε χωρούν πια αυταπάτες για το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων να μας γυρίσουν στις μαύρες μέρες των μνημονιακών πολιτικών»

Κατηγόρησε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αποφεύγει τον διάλογο και την προγραμματική συζήτηση, έστω και με μισές κουβέντες έχει πει τι θέλει να κάνει».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και τα περί «πρίγκηπων και πολιτικών από τζάκι» φωτογραφίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Τους χαλάσαμε τα σχέδια να μετατρέψουν τα μνημόνια σε καθεστώς. Τα πετύχαμε χωρίς να είμαστε γεννημένοι στα τζάκια, χωρίς να γεννηθούμε πρίγκηπες. Ούτε μεγαλώσαμε νομίζοντας ότι η εξουσία μας ανήκει κληρονομικό δίκαιο» ανέφερε μεταξύ άλλων.