Την απονομή, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποίησε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο, Θεόδωρος Δασκαρόλης.

Ο κ. Γκάμπριελ ευχαρίστησε για την «εξαιρετική τιμή» και δήλωσε ότι κανονικά θα άξιζαν όλοι οι Έλληνες ένα ευρωπαϊκό παράσημο, διότι, παρά την πολύ σκληρή πολιτική λιτότητας των τελευταίων ετών, η οποία ζητήθηκε από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, η συγκατάθεση των πολιτών της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ είναι ασύγκριτα υψηλή.

«Απέναντι σε αυτά τα οποία έπρεπε οι Έλληνες να υπομείνουν τα τελευταία χρόνια, οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της "Ατζέντα 2010" στη Γερμανία ήταν ένα ελαφρύ καλοκαιρινό αεράκι», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός και πρόσθεσε ότι συχνά αισθάνεται ντροπή ενώπιον της φιλοευρωπαϊκής στάσης των Ελλήνων, «για το πόσο εμείς οι ευημερούντες Γερμανοί μερικές φορές αμφισβητούμε την Ευρώπη, παρότι οφείλουμε την ευημερία μας ακριβώς σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε λαούς όπως της Ελλάδας».

Ο κ. Δασκαρόλης από την πλευρά του, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή η τιμή αποδίδεται στον κ. Γκάμπριελ ως αναγνώριση της στήριξης και φιλίας που επέδειξε στην Ελλάδα σε πολύ κρίσιμους καιρούς και απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα όμως και ως αναγνώριση της αγωνιστικής σας προσήλωσης στη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διεθνή συνεργασία και την κατανόηση μεταξύ χωρών και λαών. Αυτούς τους στόχους υπηρετήσατε με τόλμη και στρατηγική οξύτητα. Ιδιαίτερα όμως είναι η αναγνώριση της συνεπούς και συνεχούς προσήλωσής σας στην Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι, το οποίο θα έπρεπε να βλέπουμε πολύ περισσότερο ως ευλογία παρά ως μία απλή αναγκαιότητα».