Η αλήθεια είναι πως ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι στο κόμμα της Κουμουνδούρου δεν μπορούσαν να προβλέψουν (παρά τα όσα δήλωναν επίσημα) πως μέσα σε έναν μήνα από την διεξαγωγή των ευρωεκλογών μέχρι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε να ανεβάσει τα ποσοστά του σχεδόν 8 μονάδες, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία τα αύξησε κατά 6,5%.

Αυτή η μείωση της διαφοράς συμβαίνει μάλιστα για πρώτη φορά, αφού μέχρι στιγμής το  πρώτο κόμμα των ευρωεκλογών κατάφερνε στις Εθνικές εκλογές να αυξήσει τη διαφορά του από το δεύτερο κόμμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως αυτό είναι «έργο Τσίπρα», υποστηρίζουν πως την επιτυχία της αύξησης των ποσοστών και της εδραίωσης του κόμματος ως μεγάλου κυρίαρχου του προοδευτικού – κεντροαριστερού χώρου πιστώνεται σχεδόν αποκλειστικά στον αρχηγό του κόμματος, ο οποίος για μια ακόμη φορά βγήκε μπροστά και κοινώς «το πήρε πάνω του».

Ξεκαθαρίσουν επίσης πως ούτε τώρα, αλλά ούτε και το επόμενο διάστημα θα τεθεί θέμα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν πολιτικό ηγέτη που θα συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.  

Μπορεί ο βασικός στόχος του απερχόμενου πρωθυπουργού, η εντολή για μια νέα τετραετία διακυβέρνησης, να μην επετεύχθη, όμως γνώριζαν πως η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία ήταν τέτοια που δύσκολα μπορούσε να καλυφθεί μέσα σε περίπου έναν μήνα.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συμβουλέψει τον κ. Τσίπρα να μην πάει άμεσα σε εκλογές με τον ίδιο όμως να τονίζει πως δεν πρόκειται να παραμείνει στην εξουσία εάν δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί μετά από 4,5 χρόνια να εγκαταλείπει το Μέγαρο Μαξίμου, όμως φεύγει πανίσχυρος, εσωκομματικά, έχοντας καταφέρει μια αύξηση ποσοστών που μοιάζει με ανατροπή κι έχοντας καταφέρει, παρά την ήττα, στον ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί αισιοδοξία για την επόμενη μέρα, αφού το ποσοστό που φαίνεται  να παίρνει τελικά αποτελεί μια γερή βάση για το μέλλον.