Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει με τον βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος εξελέγη εκ νέου, αυτή την φορά με το Κίνημα Αλλαγής με περισσότερους από 10.000 σταυρούς και… 9.000 διαφορά από τον δεύτερο του ψηφοδελτίου.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο, καθώς ο Μουσουλμάνος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αναδεικνύεται σταθερά… τρίτο κόμμα στην περιοχή, ακόμα με ποσοστά πολλαπλάσια του πανελλαδικού, των κατά καιρούς κομμάτων του. 

Ο Αχμέτ Ιλχάν έχει εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία το 2004, όντας μοναδικός Μουσουλμάνος βουλευτής του κόμματος από το 1981 και έπειτα. Απομακρύνεται από τη Νέα Δημοκρατία, όταν ο Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει τα «ηνία» του κόμματος και όταν αποχωρεί και η Ντόρα Μπακογιάννη, εντάσσεται στην Δημοκρατική Συμμαχία. 

Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη καταγράφει 2,56% στις εκλογές του Μαΐου του 2012 και μένει εκτός Βουλής, όμως ο ίδιος ο Ιλχάν Αχμέτ φέρνει την ΔΗΣΥ 3ο κόμμα στη Ροδόπη με ποσοστό 17,95% και μερικές εκατοντάδες ψήφους λιγότερες από εκείνες της δεύτερης ΝΔ. 

Η Ντόρα Μπακογιάννη και η ΔΗΣΥ δεν κατεβαίνουν όμως στις εκλογές του Ιουνίου του ίδιου έτους και αν και εκλογές με λίστα, ο ίδιος αποφασίζει να δεχθεί την πρόταση της ΔΗΜΑΡ και να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της στη Ροδόπη. Από 3,87% ένα μήνα νωρίτερα, η ΔΗΜΑΡ εκτινάσσεται στο 17,74% με άνοδο περίπου 10.000 ψήφων!

Τον Ιανουάριο του 2015, ο Ιλχάν Αχμέτ, βρίσκεται πλέον στο Ποτάμι. Το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, λαμβάνει πανελλαδικά ποσοστό 6,05%, στη Ροδόπη όμως καταγράφει το διπλάσιο με 12,70%, αν και ο ίδιος ο βουλευτής έχει την χειρότερή του επίδοση με μόλις 5.680 ψήφους.

Στις εκλογές της Κυριακής, ο Ιλχάν Αχμέτ, βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο κατέλαβε την 3η θέση στην Περιφέρεια με ποσοστό 21,94%, καταφέρνοντας να εκλέξει βουλευτή, φυσικά τον ίδιο τον Ιλχάν Αχμέτ και πάλι με 9.000 ψήφους διαφορά από τον δεύτερο.