Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Μητσοτάκη και του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κατά το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Η ορκωμοσία του κ. Μητσοτάκη θα τελεστεί στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ αμέσως μετά θα γίνει η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ότι δεν θα πράξει όπως ο προκάτοχός του, Αντώνης Σαμαράς, αλλά αντίθετα με «πολιτικό πολιτισμό» θα υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας με τις πρώτες του δηλώσεις μετά την οριστικοποίηση της ήττας. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη Δευτέρα και το υπουργικό του συμβούλιο το οποίο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ορκιστεί την Τρίτη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του, ενώ κρατά και ορισμένους «άσσους» στο μανίκι του, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν σχετικές εκπλήξεις στις ανακοινώσεις που πρόκειται να κάνει. Χαρακτηριστικό του νέου υπουργικού σχήματος θα είναι το ισχυρό πρωθυπουργικό επιτελείο. 

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον πίνακα με τα επίσημα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου που αφορούν το 99,86% των εκλογικών τμημάτων.

Τα εύσημα στον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, «για τη πιστή τήρηση της διαδικασίας, με τρόπο ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά» απένειμε ο κ. Βούτσης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε: «κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να φανούμε αξιόπιστοι απέναντι στη κοινωνία, αλλά και στον πρωθυπουργό που μας ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο».

Για την κλοπή της κάλπης στα Εξάρχεις ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε πως η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή στο εν λόγω εκλογικό τμήμα και τόνισε πως το περιστατικό δεν επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα.