Ο Γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε συγκεκριμένα πως «Υπήρχε επιλογή υποτίμησης και εγκατάλειψης αυτού που ονομάζουμε κόμμα», ενώ σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη λαϊκή εντολή «μετασχηματισμού σε μία μεγάλη παράταξη με ένα σύγχρονο αριστερό, προοδευτικό κίνημα», που ερμηνεύτηκε από κάποιους ως προαναγγελία πολιτικής μετατόπισης προς πιο κεντρώες θέσεις, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που από το 2010, αλλά και πριν, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, έθεσε ερωτήματα προς την κοινωνία, ανέλαβε ευθύνες και ρίσκα. Είναι σαφές ότι αν μιλάμε για προσαρμογή με βάση τις ανάγκες της εποχής, ναι, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι αναγκαία και πρέπει αυτή η προσαρμογή να μπολιάσει και τον τρόπο που λειτουργεί και το πολιτικό υποκείμενο, το κόμμα, αλλά και ο τρόπος που σχεδιάζει και σκέπτεται. Κακά τα ψέματα, το προηγούμενο διάστημα υπήρχε εκ των πραγμάτων επιλογή υποτίμησης και εγκατάλειψης αυτού που ονομάζουμε κόμμα και το βρήκαμε μπροστά μας.

Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα από τα περί "μετάλλαξης", "εγκατάλειψης του χώρου της ιστορικής ή σύγχρονης Αριστεράς". Αυτά τα ερωτήματα λοιπόν θα πρέπει να μη βιαστούμε να τα απαντήσουμε με επιδερμικό τρόπο, αλλά να κοιτάξουμε το περιεχόμενό τους», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
Είπε επίσης πως τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και, με βάση το καταστατικό, το 2019 είναι η χρονιά διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου του.

Τέλος όσον αφορά τον ρόλο που θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνέχεια, είπε: «Πλέον από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχουμε την άνεση να είμαστε πιο διεισδυτικοί και να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στην φαρέτρα μας, όπως μία πλούσια κυβερνητική εμπειρία, περισσότερη γνώση για το πώς λειτουργεί το κράτος και οι μηχανισμοί του, περισσότερες δυνατότητες να είμαστε πιο αξιόπιστοι και πιο συγκεκριμένοι», τόνισε.