Το κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας από την γενική γραμματεία Τύπου. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 50 μέλη, εκ των οποίων 45 άνδρες και 5 γυναίκες.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνει ο επικεφαλής του ψηφοδέλτιου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το νευραλγικό υπουργείο των Οικονομικών, αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά από το 2012 ως το 2015, βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το πρώτο τη τάξει υπουργείο, εκείνο των Εσωτερικών αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εξελέγη βουλευτής Επικρατείας.

Εκλεγμένος και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, είναι και ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει παλιότερα περάσει και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εις εκ των αντιπρόεδρων της Νέας Δημοκρατίας, αναλαμβάνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και δεν είναι άλλος από τον Κωστή Χατζηδάκη, τον βουλευτή του Βόρειου Τομέα, ο οποίος μάλιστα κατέκτησε και το ρεκόρ σταυρών στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Ο Κωστής Χατζηδάκης, έχει υπάρξει σε δυο διαφορετικές φάσεις, υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αλλά και υπουργός Μεταφορών.

Υπουργός Ανάπτυξης, αναλαμβάνει ο έτερος Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επίσης βουλευτής του Βόρειου Τομέα, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στο παρελθόν έχει υπάρξει τόσο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αλλά και υπουργός Υγείας. 

Την θέση που είχε μέχρι σήμερα ο Νίκος Παππάς, αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας επί υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, Γιώργος Πιερρακάκης. Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, είναι και ο επόμενος υπουργός και συγκεκριμένα ο νέος –και ταυτόχρονα παλιός- υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επιστρέφει για τέταρτη φορά στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Υπουργός Υγείας, αναλαμβάνει ο Βασίλης Κικίλιας, βουλευτής Α’ Αθήνας ο οποίος έχει υπάρξει στο παρελθόν υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Οι πληροφορίες το πρωί, τον έφερναν στο υπουργείο Άμυνας, το οποίο όμως αναλαμβάνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η Νίκη Κεραμέως, βουλευτής του Βόρειου Τομέα, αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, με υφυπουργό της, την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Σοφία Ζαχαράκη.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, προοριζόταν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υπουργός Τουρισμού, θέση στην οποία βρισκόταν και στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Η ίδια, ζήτησε να ηγηθεί ενοποιημένο υπερυπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο πρωθυπουργός όμως αρνήθηκε θέτοντάς την εκτός κυβερνητικού σχήματος. Έτσι υπουργός Τουρισμού, αναλαμβάνει ο άρτι αφιχθείς Χάρης Θεοχάρης, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού παίρνει η Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει βρεθεί και την περίοδο 1999 – 2004 στο συγκεκριμένο υπουργείο, τότε ως γενική γραμματέας.

Μετά από αρκετές «καραμπόλες», μεταξύ υπουργείων και προσώπων, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατέληξε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος στο παρελθόν έχει περάσει και από το υπουργείο Υγείας.

Το κυβερνητικό σχήμα έχει ως εξής:

Το κυβερνητικό σχήμα έχει ως εξής:

Αντιπρόεδρος κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος

Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Στέλιος Πέτσας

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου: Άκης Σκέρτσος

Υπουργείο Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός: Θεόδωρος Λιβάνιος
Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης: Θεόδωρος Καράογλου

Υπουργείο Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός αρμόδιος για φορολογική πολιτική: Απόστολος Βεσυρόπουλος
Υφυπουργός για δημοσιονομικά: Θοδωρής Σκυλακάκης
Υφυπουργός με αρμοδιότητα το τραπεζικό σύστημα: Γιώργος Ζαβός 

Υπουργείο Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης
Υφυπουργός: Αντώνης Διαβατάρης
Αναπληρωτής υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός: Γεράσιμος Θωμάς
Υφυπουργός: Δημήτρης Οικονόμου

Υπουργός Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Παναγιώτης Μυταράκης
Υφυπουργός: Δόμνα Μιχαϊλίδου

Υπουργός Ανάπτυξης: Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός ΣΔΙΤ: Γιάννης Τσακίρης
Υφυπουργός: Χρήστος Δήμας
Υφυπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής: Κυριάκος Πιερρακάκης 
Υφυπουργός: Γιώργος Γεωργάντας
Υφυπουργός: Γρηγόρης Ζαρειφόπουλος

Υπουργός Δημόσιας Τάξης: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης: Λευτέρης Οικονόμου 
Υφυπουργός για Μεταναστευτική Πολιτική: Γιώργος Κουμουτσάκος

Υπουργός Υγείας: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Βασίλης Κοντοζαμάνης

Υπουργός Παιδείας: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός: Βασίλης Διγαλάκης

Υπουργός Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης 
Υφυπουργός: Μάνος Κόνσολας

Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη 
Υφυπουργός: Λευτέρης Αυγενάκης

Υπουργός Άμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υφυπούργος: Αλκιβιάδης Στεφανής

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός ΚΑΠ: Κώστας Σκρέκας
Υφυπουργός: Φωτεινή Αραμπατζή

Υπουργός Ναυτιλίας: Γιάννης Πλακιωτάκης

Υπουργός Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Δημήτρης Κράνης

Υπουργός Υποδομών: Κώστας Αχ. Καραμανλής
Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Πρόεδρος της Βουλής: Κωνσταντίνος Τασούλας

Η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης. Το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, θα είναι διευρυμένο και θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα στο πρωθυπουργικό γραφείο με την συμμετοχή και των αναπληρωτών.

Οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο μετέχουν 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σημείωναν σχετικά: «Την δέσμευσή του να φέρει νέα πρόσωπα στην πολιτική και να αξιοποιήσει επιτυχημένα στελέχη τόσο από τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα, όσο και ανθρώπους που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης, κάνει πράξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι ενδεικτικό ότι 21 (από τα 51) στελέχη της νέας κυβέρνησης, δηλαδή το 40% του υπουργικού σχήματος, είναι πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και πολλά απ' αυτά εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να στηρίξουν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να γυρίσει η χώρα σελίδα.

Οι 3 εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και οι 18 εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί μαζί με τα έμπειρα πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιήσουν το σχέδιο της ΝΔ στο οποίο έδωσαν ισχυρή εντολή την Κυριακή οι πολίτες, προκειμένου η χώρα να αφήσει οριστικά πίσω της την πολυετή κρίση και να ξημερώσει μια φωτεινή Ελλάδα».

Ποιοι είναι αυτοί;

O Kυριάκος Πιερρακάκης που αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας - Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι απόφοιτος του Harvard, καθηγητής στο Athens Tech College και, από το 2015, διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις για το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, καθώς από το 1999 έως το 2004 κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι Δρ. Αρχαιολογίας και εργάζεται από το 1988 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ μεγάλος αριθμός άρθρων της έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ο τρίτος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επιστρέφει σε ένα υπουργείο που γνωρίζει όσο λίγοι πολιτικοί, και που επί των ημερών του η αστυνομία σημείωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της με κορυφαία τη σύλληψη των μελών της 17 Νοέμβρη. Θα αναλάβει να υλοποιήσει τον κεντρικό στόχο της ΝΔ να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, αλλά και την εφαρμογή της κατάργησης του ασύλου ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.

 Οι 18 εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί

Ο Γιώργος Ζαββός που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης που αναλαμβάνει υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2014 καθώς και αναπληρωτής Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων από το 2003 ως το 2006, ενώ από το 2014 είναι Πρόεδρος της Δράσης.

Ο Γιάννης Τσακίρης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ένας από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), διαθέτει πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Ο Νίκος Παπαθανάσης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου, είναι από το 2016 γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στα τριάντα πέντε χρόνια εργασιακής εμπειρίας του, πολλά από τα οποία σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών καθώς και στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

Ο Κώστας Φραγκογιάννης που αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους ενώ μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita.

Ο Αντώνης Διαματάρης που αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, είναι ο εκδότης του "Εθνικού Κήρυκα", μιας από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εφημερίδες των Ελλήνων της διασποράς.

O Λευτέρης Οικονόμου που αναλαμβάνει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για θέματα αντεγκληματικής Πολιτικής και σωφρονιστικού συστήματος είναι Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την περίοδο της Αρχηγίας του (2009-2011), εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και αναβαθμίστηκε η 'Αμεση Δράση με την ίδρυση των ομάδων ΔΙΑΣ.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής που αναλαμβάνει υφυπουργός 'Αμυνας είναι πρώην αρχηγός ΓΕΣ και απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και του Πανεπιστήμιο Εθνικής 'Αμυνας (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ όπου απέκτησε MBA σε «Στρατηγικές Ασφαλείας». Μεταξύ άλλων στη σταδιοδρομία του έχει διατελέσει αξιωματικός Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη που αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Α βάθμιας, Β βάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και τα τελευταία χρόνια Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και Γενικός Γραμματέας Υγείας.

Ο Γεράσιμος Θωμάς που αναλαμβάνει υφυπουργός Ενέργειας αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Σπούδασε οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων και διεθνείς σχέσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Ο Δημήτρης Οικονόμου που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Ο Δημήτριος Κράνης που αναλαμβάνει υφυπουργός Δικαιοσύνης υπήρξε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος που αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών και θα αναλάβει τη διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Πληροφορικής του κόμματος και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας των Ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 και των εθνικών εκλογών του Ιουλίου 2019.

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος που αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής είναι στέλεχος επιχειρήσεων, μέχρι πρόσφατα Περιφερειακός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google.

Ο 'Ακης Σκέρτσος που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ήταν Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι πρόσφατα.

Τέλος ο Στέλιος Πέτσας που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Από τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας».