Απεικονίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έχει τίτλο σε άρθρο της: «Από αυτόν τον άνδρα οι Έλληνες περιμένουν ένα θαύμα» ενώ η εφημερίδα «Die Zeit» έχει μία ανάλυση για το τι πρέπει να μάθουν οι Γερμανοί από τους Έλληνες.

«Στην Ελλάδα, σε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις όλων των εποχών, εκλέγονται λογικοί πολιτικοί. Η χώρα κατάφερε να διατηρήσει τον πολιτισμό της», σχολιάζει σε άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος Μάρκ Σίριτς και προσθέτει:

«Νέος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον συνάντησα στο Βερολίνο περίπου πριν από ενάμισι χρόνο. Ήταν σε μια περιοδεία ευρωπαϊκών πρωτευουσών για να παρουσιάσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του. Μου έδειξε πολλούς πολύχρωμους πίνακες και γραφήματα εξηγώντας ότι η χώρα του χρειάζεται χαμηλούς φόρους και λιγότερη γραφειοκρατία για να ανακάμψουν οικονομικά οι επιχειρήσεις.

Για να είμαι ειλικρινής, αυτό μόνο με με έπεισε, αλλά αυτό δεν ήταν το θέμα. Το θέμα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται τελικά να είναι ένας σοβαρός, ισορροπημένος πολιτικός. Κι ένα άλλο ενδιαφέρον αποτέλεσμα που είχαν οι ελληνικές εκλογές: Το ακροδεξιό κόμμα «Χρυσή Αυγή» δεν μπήκε στην ελληνική βουλή».

«Αυτό έχει ενδιαφέρον, καθώς η Ελλάδα όχι μόνο έπρεπε να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού των προσφύγων, αλλά μόλις βγήκε από μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις όλων των εποχών. Υπενθύμιση: Η ελληνική οικονομία κατέρρευσε πιο έντονα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης απ΄ ότι η γερμανική οικονομία την δεκαετία του 1930», εξηγεί στο άρθρο του Γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει:

«Εκείνη την εποχή ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, στην Ελλάδα στην εξουσία βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για έναν συνετό πολιτικό παρά τις αρχικές ρητορικές αποτυχίες του. Μάλιστα, διαπραγματεύτηκε τη λύση στην δεκαετή διαμάχη για το ονοματολογικό με τη γειτονική πΓΔΜ, συμβάλλοντας έτσι στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Τώρα τον διαδέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας άνθρωπος του κέντρου».

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος στη Γερμανία για το τι υποτίθεται ότι μπορούν να μάθουν οι Έλληνες από τη Γερμανία όσον αφορά την οικονομική πολιτική. Όσον αφορά τη δημοκρατία, ίσως μπορούμε να μάθουμε εμείς κάτι από τους αυτούς,», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» και προσθέτει:«Αυτό ίσως πρέπει να εξεταστεί από τη γερμανική πλευρά σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

«Το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας έχει τερματιστεί επισήμως και η ελληνική οικονομία έχει πάρει μπροστά: ο δείκτης ανεργίας μειώνεται, οι εταιρείες επενδύουν και πάλι...Ωστόσο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην Αθήνα εξακολουθεί να εποπτεύεται από τις Βρυξέλλες. Οι Έλληνες έχουν λάβει δισεκατομμύρια δάνεια, η αποπληρωμή των οποίων θα διαρκέσει δεκαετίες», αναφέρει το επίμαχο άρθρο.