Ο Αλέξης Τσίπρας εν τέλει βγήκε πανίσχυρος εσωκομματικά, αφού κατάφερε στις Εθνικές εκλογές να βελτιώσει αισθητά το ποσοστό που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου και παρά το γεγονός πως υπάρχουν ερωτηματικά, που εκφράζονται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος όσον αφορά το τι ακριβώς σημαίνει η «αλλαγή-μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός αισθάνεται και είναι πανίσχυρος.

Οι αλλαγές που θα γίνουν δεν θα αφορούν μόνο την «ταυτότητα» του κόμματος, αλλά και τα πρόσωπα. Όπως έχουμε αναφέρει εδώ και μέρες στόχος είναι να υπάρξει ανανέωση και στα στελέχη, αφού θεωρείται επιβεβλημένο να στελεχωθεί το κόμμα με φρέσκα, σύγχρονα πρόσωπα που θα συμβαδίζουν με την εποχή.

Η ανανέωση μάλιστα δεν θα αφορά μόνο τα στελέχη, αλλά και τα απλά μέλη του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και θεωρεί πως το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να «ανοίξει η πόρτα» για τους ψηφοφόρους που προέρχονται από τον μεσαίο χώρο και θέλουν να ενταχθούν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος είναι το «δάνειο» που όπως συνηθίζει να λέει ο Αλέξης Τσίπρας ότι έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία, να εξοφληθεί κι αυτό θα γίνει με τον μετασχηματισμό του κόμματος στον κύριο πυλώνα της κεντροαριστεράς.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στα κεντρικά γραφεία του κόμματος κατά καιρούς είχαν φτάσει παράπονα από ανθρώπους που προέρχονταν από άλλους χώρους και οι οποίοι ενώ προεκλογικά ζήτησαν να ενισχύσουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγιναν αποδεκτοί  από τα παλιότερα μέλη.

Ο πρόεδρος του κόμματος έχει σκοπό να λύσει αυτά τα θέματα και οι δηλώσεις του αμέσως μετά την ήττα στις κυριακάτικες εκλογές ήταν χαρακτηριστικές: «Οφείλω να παραδεχτώ ότι απορροφημένοι εξολοκλήρου στα κυβερνητικά μας καθήκοντα και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε, δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.