Τη συνέχιση των γεωτρήσεων του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ στις ακτές της ανατολικής Κύπρου, διαβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αποκαλώντας σε σχετική ανακοίνωση Ελλάδα και Κύπρο ως τα «κακομαθημένα και άτακτα παιδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την τουρκική «επίθεση» δεν γλυτώνει ούτε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που είχε αποκαλέσει την Τουρκία, «χώρα παράνομη».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προχωρήσει το Γιαβούζ στην γεώτρηση «στα ανοιχτά της ανατολικής Κύπρου».

«Ο τίτλος "κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης" ανήκει στην Ελλάδα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στην επίλυση του Κυπριακού», τονίζει ,χαρακτηριστικά, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ανακοίνωσή του.

«Το άτακτο παιδί της Ευρώπης είναι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και έχει παρασύρει μαζί με την Ελλάδα την Ανατολική Μεσόγειο σε αποσταθεροποίηση επί χρόνια», συνεχίζει του τουρκικό ΥΠΕΞ. «Το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση είναι μέλος της ΕΕ, εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, δεν της δίνει το δικαίωμα να σφετερίζεται τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», συνεχίζει.

«Απορρίπτουμε τις δηλώσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, που αποκαλούν τη χώρα μας παράνομη… Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης μετατραπεί σε παράγοντα της παρανομίας ως συνεργάτες σ’ αυτό το παιχνίδι που παίζεται από τους Έλληνες κατά παράβαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων που είναι εξίσου ιδιοκτήτες του νησιού», είναι άλλη μία χαρακτηριστική αναφορά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.