Η κυρία Μιχαηλίδου μιλώντας σε παρουσίαση του βιβλίου του Στ. Τσακυράκη με τίτλο «Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι;» τον Απρίλιο του 2018, μίλησε για «ψυχικά νοσούντες» αναφερόμενοι σε όσους αντιστάθηκαν κατά της Χούντας.

Σε απάντησή της ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αγωνιστής κατά της Χούντας Τριαντάφυλλος Μηταφίδης σχολίασε μεταξύ άλλων: «Προσβάλλει πρώτα- πρώτα τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη»

Αναφερόμενη στον αντιδικτατορικό αγώνα, η κυρία Μιχαηλίδου είχε σχολιάσει τη φράση του βιβλίου «Η απώλεια συναισθήματος δικτατορίας η οποία είναι αντίστοιχη με απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η οποία δε μετά εξελίσσεται σε βαθιά ψυχική νόσο» λέγοντας «Αυτή η πρόταση έχει δυο σημεία που με προβληματίζουν. Το πρώτο, δηλαδή αυτό της απώλειας συναισθήματος δικτατορίας να είναι αντίστοιχο με αυτό του να χάνεις ένα δικό σου άνθρωπο με προβληματίζει ως προς την εξέλιξη της παραγωγής δυναμικής αυτού του τόπου».

(Δείτε μετά το 3ο λεπτό) 

«Τι γίνεται; όπως αυτό που λέει ο Απόστολος (σσ Δοξιάδης) έχουμε μια σχέση που καταρρίπτει τις διαστάσεις που της ανήκουν και παίρνει διαστάσεις υπερβολής όπως αυτής της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Το δεύτερο κομμάτι που με προβληματίζει έχει σχέση με τη μετατροπή σε βαθιά ψυχική νόσο η οποία πολύ φοβάμαι ότι είναι μετατροπή σε συλλογική ψυχική νόσο. Έχει δημιουργηθεί αυτό το συλλογικό αφήγημα μέσα από τη συλλογική μνήμη αυτής της ιστορικότητας» πρόσθεσε.

«Ακούω ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, ιστορικός αγώνας και αναρωτιέμαι συνέχεια για ποια ιστορία μιλάμε, την έγραψαν αυτοί οι άνθρωποι που η απώλεια του συναισθήματος δικτατορίας είναι αντίστοιχο με μια απώλεια ενός δικού τους προσώπου; Και ποιοι; αυτοί ακριβώς που είναι ακριβώς οι ψυχικά νοσούντες;» είπε η κυρία Μιχαηλίδου.

«Οπότε η έκβαση αυτής της συλλογικής μνήμης φοβάμαι ότι φανερώνει μια συλλογική ψυχική νόσο», πρόσθεσε. 

Απαντώντας στην κυρία Μιχαηλίδου, σεε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό στο Κόκκινο, ο κ. Μηταφίδης έκανε λόγο για δηλώσεις «χυδαίες και υβριστικές» και αναρωτήθηκε «Προσβάλλει πρώτα- πρώτα τη μνήμη του Παύλου. Μπακογιάννη, η Ντόρα Μπακογιάννη τι θα πει; Ο νέος δήμαρχος Αθηνών γιος του Παύλου Μπακογιάννη που ετοιμάζεται να του φτιάξει και μουσείο τι θα κάνει; Πώς θα συνυπάρχουν με εκείνη που θεωρεί ψυχικά διαταραγμένους όσους πολέμησαν τη χούντα και αρκετοί από αυτούς ανήκαν στον ιδεολογικό χώρο της δεξιάς».

«Είπε επίσης έχουμε απευθύνει αίτημα στο Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών αίτημα να εκδώσει ανακοίνωση» είπε. 

Έλενα Ακρίτα: Να παρέμβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σκληρή ήταν και η απάντηση της δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα, η οποίαπόσταρε στο facebook fωτογραφίες του Αλέκου Παναγούλη, Ανδρέα Λεντάκη και άλλων αγωνιστών και έγραψε «Ποιοι; Αυτοί που είναι ψυχικά νοσούντες; Η έκβαση αυτή της συλλογικής μνήμης φοβάμαι ότι φανερώνει μία συλλογική ψυχική νόσο, παρά μία μεμονωμένη» ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, υφυπουργός Εργασίας για τους αγωνιστές της δικτατορίας. Στις φωτογραφίες μερικοί από τους ‘ψυχικά νοσούντες’ που βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν από την χούντα. Αλέκος Παναγούλης. Νικηφόρος Μανδηλαράς. Ανδρέας - χτυπούν το βράδυ στην ταράτσα τον Αντρέα -Λεντάκης. Γιώργης Τσαρουχάς. Σάκης Καράγιωργας. Σπύρος Μουστακλής. Περικλής Κοροβέσης. Κίττυ Αρσένη.