«Όταν λέμε 9, εννοούμε 9». Αυτή ήταν μια ατάκα απολύτως χαρακτηριστική για τους ρυθμούς που έχει επιβάλλει τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός αποδύεται σε απανωτά ραντεβού, τόσο εντός όσο και εκτός Μαξίμου. Ενδεικτικά, χθες πήγε το πρωί στο υπουργείο Παιδείας, είδε τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, συνάντησε τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γιάννη Δρόσο, ο οποίος, σημειωτέον, εμφανίστηκε λάβρος εις βάρος των συμφωνιών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ στη συνέχεια πήγε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου έγινε συζήτηση τόσο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, όσο και για το περίφημο πλέον «112». Ο κ. Μητσοτάκης, δε, έχει ορίσει σήμερα ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο (Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Βεσυρόπουλος), προκειμένου να φιξαριστεί το πακέτο του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί εντός του Αυγούστου, αλλά και να γίνει μια πρώτη συζήτηση ενόψει των επαφών με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα. 

Ανώτερη κυβερνητική πηγή υπογράμμιζε, μιλώντας στο Reader.gr πάντως, ότι η άποψη των θεσμών δεν επηρεάζει διόλου τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ενώ και ο κ. Μητσοτάκης, παρά τη σύγκλιση απόψεων με τον Γιάννη Στουρνάρα, επιμένει σε όλους τους τόνους ότι φέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό και ο στόχος για το πλεόνασμα της τάξης του 3,5% θα επιτευχθεί. 

Μπαράζ επαφών του πρωθυπουργού αναμένεται και την επόμενη εβδομάδα, όταν θα έχει και τις πρώτες διεθνείς επαφές του, τόσο με τον πρόεδρο του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο που θα είναι στην Αθήνα. Ακόμα, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει και τις επαφές του με τις ηγεσίες των υπουργείων, καθώς εκκρεμούν ορισμένες κομβικές, όπως π.χ. με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αυτή την περίοδο κάνει μπαράζ επαφών, με τη σειρά της, με αυτοδιοικητικούς παράγοντες. 

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θέλει με τον τρόπο του να δώσει το τέμπο της διακυβέρνησης. Όπως και στις μέρες της αντιπολίτευσης επέβαλε τον δικό του ρυθμό και τρόπο δουλειάς στη ΝΔ και στους άμεσους συνεργάτες του, έτσι και στο Μέγαρο Μαξίμου θέλει να εκπέμψει ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση αυτών, αλλά και αποφασιστικότητα, με το σκεπτικό ότι η χώρα πρέπει τάχιστα να αλλάξει σελίδα. 

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος σπεύδει να δώσει τον τόνο, στον οποίο θα πρέπει να…εκπέμπουν οι υπουργοί και τα υπόλοιπα επιτελικά στελέχη της κρατικής μηχανής, προκειμένου να βγαίνει, όσο το δυνατόν περισσότερη και καλύτερη δουλειά, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Και σε αυτό, βεβαίως, χρήσιμο εργαλείο είναι το λειτουργικό σύστημα ΜΑΖΙ που θα εγκατασταθεί τις επόμενες μέρες στα υπουργεία, προκειμένου να επιτηρείται και να υποβοηθείται το κυβερνητικό έργο από το κέντρο συντονισμού που θα είναι η Προεδρία της κυβέρνησης.