«Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε». Αυτές οι τρεις λέξεις βρίσκονταν τυπωμένες στο κόκκινο φόντο που είχε στηθεί πίσω από το βήμα όπου διεξάγονταν οι ομιλίες στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Την ομιλία άνοιξε, ως είθιστε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσιπρας ο όποιος καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατά την είσοδό του στην αίθουσα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφής στη Χαλκιδική και τόνισε ότι «θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, για να συνδράμουμε όσους έχουν πληγεί».

Μιλώντας για το αποτέλεσμα των εκλογών ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχει μία «νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα βρίσκονται μπροστά μας», καθώς, όπως είπε «τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη άλλωστε είναι εξαιρετικά δυσοίωνα».

«Υποσχέθηκε ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα, έφτιαξε ένα σχήμα που μόνο μικρό και ευέλικτο δε το λες. Με τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά, να μας προσφέρουν ένα ντεζαβού, που είμαι σίγουρος ούτε όσοι ψήφισαν ΝΔ δεν αντέχουν να βλέπουν. Και με μόλις 5 γυναίκες στους 51 υπουργούς, γιατί όπως εξήγησε οι γυναίκες δεν είναι πρόθυμες να αναλάβουν ευθύνες κυβερνητικές. Είναι φαίνεται πιο πρόθυμες να κάνουν τις βασικές δουλειές στο σπίτι αλλά όχι κυβερνητικές ευθύνες» σημείωσε.

«Είδαμε επίσης τους ανθρώπους του ΣΕΒ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε θέσεις κλειδιά. Τον άνθρωπο του ΣΕΒ σε ρόλο συντονιστή των υπουργών. Τους λεγόμενους τεχνοκράτες να έχουν πλημμυρίσει τα υπουργεία. Τον εκπρόσωπο της Λάμδα, στις διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο για το Ελληνικό, να αλλάζει στολή από τον κ. Μητσοτάκη, και να γίνεται εκπρόσωπος του Δημοσίου, απέναντι στην Λάμδα. Ο λύκος δηλαδή τάχθηκε να φυλάγει τα πρόβατα» πρόσθεσε. Μίλησε επίσης για «υπερσυγκέντρωση αυταρχισμού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» καθώς και για «πληγή στο σώμα και στην αξιοπιστία της δικαιοσύνης» με το καλημέρα.

Restart στο κόμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε την ήττα του κόμματός του στο ότι «ένα μέρος του ελληνικού λαού, που προσδοκούσε από μας πιο γρήγορη και πιο αισθητή βελτίωση της ζωής του, απογοητεύτηκε, απομακρύνθηκε, μετακινήθηκε εκλογικά, κάτω και από τον εχθρικό προπαγανδιστικό βομβαρδισμό». 

Ωστόσο τόνισε ότι «μόνο στρατηγική ήττα δεν έχουμε» γιατί «όχι απλά αντέξαμε, αλλά με την εμφατική υπογραφή ενός μεγάλου τμήματος του λαού μας, παραμένουμε η μεγάλη δύναμη της δημοκρατίας, και της προόδου στο τόπο μας».

Για το λόγο αυτό έκανε λόγο για «συμβόλαιο αλλά και εντολή να μετασχηματιστούμε με γοργά βήματα από ένα κόμμα μικρό με τεράστια εκλογική επιρροή σε ένα κόμμα που θα μπορεί να χωρέσει τις αγωνίες αυτού του κόσμου. Από ένα κόμμα που οργανωτικά μετά βίας σηκώνει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ του 5%, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και τη κοινωνία».

«Αλλάζουμε, δυναμώνουμε, προχωράμε» επανέλαβε και απευθυνόμενος εμμέσως σε όσους μέσα στο κόμμα βλέπουν με καχυποψία τη στροφή προς το Κέντρο, είπε: «Κάθε φορά που έρχεται ως μομφή η κριτική περί αλλαγής μας, μου έρχεται στο μυαλό μια από τις ιστορίες του κυρίου Κόινερ του Μπρεχτ, που συνάντησε έναν γνωστό του και του είπε : Μα εσείς δεν αλλάξατε καθόλου. Και ο κύριος Κόινερ χλόμιασε, γιατί κατάλαβε ότι ήταν πια ένα μνημείο του εαυτού του».

«Το βράδυ των εκλογών λοιπόν μίλησα για εντολή μετασχηματισμού και σήμερα οφείλω να σας ξεκαθαρίσω τι εννοώ όταν μιλάω για μετασχηματισμό (...) Εννοώ να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή. Να το επανιδρύσουμε. Να κάνουνε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. Να τα εμπλουτίσουμε. Να κρατήσουμε τις ρίζες μας αλλά να μη φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, όχι να παραμείνουμε θάμνος» είπε καταχειροκροτούμενος.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας «σήμερα το κόμμα μας έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Τα οργανωμένα του μέλη του όμως αντιστοιχούν μόλις μετά βίας στο 2% των ψηφοφόρων. 
Μπροστά σε αυτή τη πραγματικότητα εμείς δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Να κάνουμε ότι δε τρέχει τίποτα. Αυτό ότι και να μου πείτε, στο τέλος της ημέρας δεν είναι αριστερό. Μας οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό (...) Αυτή η συνθήκη πρέπει να τελειώσει. Και θα τελειώσει μόνο αν πάρουμε θαρραλέες αποφάσεις».

«Σας ζήτω να προβληματιστούμε και να σκεφτούμε τον καλύτερο τρόπο για να το κάνουμε αυτό. Δεν έρχομαι σήμερα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Αλλά έρχομαι να σας ζητήσω να ανοίξουμε έναν μεγάλο και γόνιμο διάλογο που αρχές Σεπτέμβρη θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Αλλά σας καλώ να τολμήσουμε» συμπλήρωσε.

«Και οι σημαίες μας σήμερα αν θέλουμε να είναι επαναστατικές δε μπορούν να είναι μόνο κόκκινες αλλά και πράσινες. Όχι πράσινες από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δε θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς. Αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της αριστεράς. Σας καλώ λοιπόν να ξεκινήσουμε μια πλατιά συζήτηση που να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις» τόνισε.

Ο πρέοδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θέλει ένα κόμμα μαζικό, νεανικό, λαϊκό, δημοκρατικό και σύγχρονο, με ισχυρή ισχυρή ταυτότητα και αριστερό.

«Θέλουμε τέλος ένα κόμμα που θα αποτελεί κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στο τόπο μας. Η μεγάλη προοδευτική παράταξη της αριστεράς όπου θα μπορούν να χωρέσουν όλοι. Αριστεροί, Ριζοσπάστες, Αριστεροί σοσιαλιστές, Δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι πράσινοι αλλά και πολίτες προερχόμενοι από το δημοκρατικό κέντρο» είπε. 

Όπως τόνισε χρειάζεται μία πλατιά διαδικασία ανοίγματος και εγγραφής νέων μελών. «Η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ντε φάκτο με το πολλαπλασιασμό των μελών μας, που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο συνέδριο επανίδρυσης, με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα τεθούν στη κρίση των μελών τα πάντα. Από τη ταυτότητα ως το οργανωτικό μοντέλο, το πρόγραμμα και το καταστατικό».