Τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα φαίνεται να αναμένει η Τουρκία, όπως ανέφερε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας, ωστόσο, να εννοηθεί πως η τουρκική πλευρά δεν θα υποχωρήσει εύκολα από τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές, θα δούμε την στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι εξελίξεις θα υπάρχουν», είπε ο Ερντογάν. Προσέθεσε ότι θέλει να δει εάν ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός θα «μείνει πιστός στις εκφράσεις του» και θα «κάνει τα απαραίτητα βήματα», ουσιαστικά παραχωρώντας την πρωτοβουλία κινήσεων στην Αθήνα.

Εξέφρασε την ελπίδα πως θα είναι δυνατή η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας πως σε επίπεδο συνομιλιών έχει ανταλλάξει «ωραίους χαρακτηρισμούς» με τον κ. Μητσοτάκη.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε πάντως πως το πλωτό «Γιαβούζ» και το σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός» ήδη επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως η Άγκυρα προχωρά με όλες τις αεροναυτικές δυνάμεις που διαθέτει.

«Άρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα», προσέθεσε, ενώ αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για τις παράνομες ενέργειές της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.