Την ικανοποίησή του για την ομόφωνη τοποθέτηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο ζήτημα των τουρκικών γεωτρήσεων στην Κύπρο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του προς τον Τύπο από τις Βρυξέλλες.

«Είχα σήμερα μεγάλη χαρά να συμμετάσχω στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση η ομόφωνη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι «μετά από αυτήν την εκτεταμένη συζήτηση, τα αποτελέσματα, όταν θα δημοσιευθούν, θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». «Προς την κατεύθυνση της υπενθύμισης προς την Τουρκία του διεθνούς δικαίου, του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να κινείται, αλλά και των συνεπειών που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι συζητήθηκε το Ιράν, το Ιράκ, το μεταναστευτικό, καθώς και θέματα που αφορούν την κεντρική Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική. «Σε όλα αυτά είχε η χώρα μας σημαντική παρουσία», κατέληξε.

Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εκτός από τη διμερή συνάντηση που είχε σήμερα με τον Κύπριο ομολογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε σύντομες συναντήσεις σήμερα και με άλλους ομολόγους του μεταξύ των οποίων, τον Ιταλό υπουργό, Ένζο Μιλανέζι, τον Βρετανό, Τζέρεμι Χαντ, τον Ολλανδό Στεφ Μπλοκ και το Φινλανδό, Πέκα Χααβίστο, ενώ είχε και μια σύντομη, πρώτη συνομιλία με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, Φεντερικα Μογκερίνι.

Επρόκειτο για την πρώτη παρουσία του κ. Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις ενέργειες της Άγκυρας.

Οι κυρώσεις ήταν υπό αίρεση μέχρι προχθές, ωστόσο οι τελικές διαβουλεύσεις με την Φρεντερίκα Μογκερίνι, την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, πέτυχαν την άρση της αβεβαιότητας αναφορικά με την επιβολή τους. Τα 28 μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να λάβουν μέτρα όπως ο περιορισμός της προενταξιακής βοήθειας, ο τερματισμός χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και η αναστολή των διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία των αερομεταφορών.