Η κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί το απόγευμα και όπως όλα δείχνουν το αποτέλεσμα θα είναι «οριακό».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 374 ψήφους (50% +1 των ευρωβουλευτών) για να εκλεγεί και η αριθμητική δείχνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (182 έδρες), από την πολιτική οικογένεια του οποίου προέρχεται η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, έχει δεσμευτεί ότι θα την υποστηρίξει. 

Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι (153 και 108 έδρες αντιστοίχως) δεν έχουν καταλήξει σε ενιαία γραμμή, ενώ η ευρωομάδα της Αριστεράς και οι Πράσινοι δεν πρόκειται να την στηρίξουν.

To ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι διαθέτουν συνολικά 440 έδρες. Αν λοιπόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να στηριχθεί αποκλειστικά στις παραδοσιακές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, δεν θα πρέπει να έχει πάνω από 70 «διαρροές». 

Επιπλέον «άγνωστος» στην εξίσωση είναι το γεγονός ότι το 62% των ευρωβουλευτών είναι νέα πρόσωπα.

Η ίδια συνέχισε μέχρι την τελευταία στιγμή την «εκστρατεία πειθούς»  στις Βρυξέλλες και έχει συναντηθεί με όλες τις πολιτικές ομάδες.

Η φον ντερ Λάιεν αφιέρωσε το Σαββατοκύριακο στην εκπόνηση του προγράμματός της, έτσι ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ευρωβουλευτών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος θα παραιτηθεί από τη θέση της στο γερμανικό υπουργείο Αμυνας.