Ήδη, πάντως, ο βασικός μηχανισμός του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι σε λειτουργία, οι «παιδικές ασθένειες» των πρώτων ημερών αντιμετωπίζονται, ενώ σταδιακά μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές στο «πορτρέτο» του ισχυρού κυβερνητικού κέντρου που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωινός καφέ σερβίρεται περί τις 8:00, παρόντος του κ. Μητσοτάκη και ενός κύκλου στενών συνεργατών. Σε αυτούς ανήκουν ο διευθυντής του γραφείου του, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος έχει γραφείο δίπλα του στο ισόγειο, ενώ προϊσταται με τη σειρά τους μιας ομάδας συνεργατών με ειδικούς ρόλους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μοιράζεται μεταξύ Μαξίμου και Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος που είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση του συστήματος «Μαζί», ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Ζούλας, αλλά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα στρατηγικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων, Δημήτρης Μητρόπουλος

Σημαντικός θα είναι ο ρόλος του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Στέλιου Κουτνατζή, ο οποίος θα είναι σε άμεση συνεννόηση με όλα τα υπουργεία, προκειμένου να τρέξει το νομοπαρασκευαστικό έργο.

Στην επικοινωνία, σημαντικό ρόλο θα έχει ο επίσης στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, δικηγόρος Γιώργος Μυλωνάκης. Στο γραφείο Τύπου, πέραν του κ. Ζούλα, διευρυμένο ρόλο ως αναπληρωτής έχει ο δημοσιογράφος Αργύρης Παπαστάθης, ενώ στο επιτελείο βρίσκονται και οι νεότεροι Πρόδρομος Πύρρος και Βασίλης Καραμητσόπουλος. Η Κύρα Κάπη θα έχει την ευθύνη της εικόνας του πρωθυπουργού, ως Διευθύντρια Επικοινωνίας, έχοντας στο πλευρό της τον Κωνσταντίνο Οικονομόπουλο, αλλά και τον δημοσιογράφο Χρήστο Ζωγράφο που είναι νέα είσοδος. 

Διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού θα είναι, όπως έχει ξαναγράψει το Reader.gr, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβειρα και πολύπειρη διπλωμάτης που ήρθε από υπηρεσία της Ε.Ε. στο Κόσοβο. Στο Νομικό Γραφείο του πρωθυπουργού θα βρίσκεται η Νατάσσα Υφαντή. Ρόλο «εντός-εκτός και επί τα αυτά» θα έχει στο Μαξίμου, τέλος, ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη περί τα κομματικά, Θανάσης Νέζης. Εκκρεμεί αυτή τη στιγμή η απόφαση για το ποιος θα αναλάβει γραμματέας της ΝΔ από εδώ και πέρα, ενώ λέγεται ότι είναι κοντά στο να κλειδώσει και το πρόσωπο που θα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. 

Από εκεί και πέρα, μια σημαντική εκκρεμότητα υπάρχει ως προς το θέμα του Επιτρόπου της χώρας στην Ε.Ε. Ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον νυν Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Στην πρώτη, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, το θέμα της επόμενης μέρας δεν συζητήθηκε. Ως προς τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, δημοσίως το Μαξίμου δεν έκανε καμία νύξη. Πίσω από τις γραμμές, όμως, όπως εξηγούσε από χθες το Reader.gr, υπάρχουν δυσκολίες, με τη σημαντικότερη να έχει να κάνει με το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η χώρα μας. Αυτή τη στιγμή έχει «κλειδωμένο» το Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά ιδανικά ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμούσε ένα «παραγωγικό», χωρίς αυτό, όμως, να προσδιορίζεται ρητά. Ο κ. Σαμαράς, όμως, δύσκολα θα μετακομίσει στις Βρυξέλλες, χωρίς να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς άλλωστε είναι πρώην πρωθυπουργός.Υπό αυτό το πρίσμα, δε, το όνομα του νυν εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά εξακολουθεί να ακούγεται. Άλλωστε, το «παζάρι» στην Ε.Ε. είναι σε πλήρη εξέλιξη.