Σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο αλλά και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Με τη νέα κυβέρνηση θα αρχίσουν και οι πρώτες ουσιαστικές επαφές για την υλοποίηση του δεύτερου γύρου επαφών στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στην Αθήνα, στο τέλος του τρέχοντος ή τις αρχές του επόμενου έτους. Ενα από τα πολλά ζητήματα που βρίσκονται σταθερά στην αμερικανική ατζέντα αφορά και τη μετατροπή της συμφωνίας για τη χρήση της βάσης της Σούδας, με σκοπό αυτή να είναι πλέον πολυετής.

Όλα αυτά, την ώρα που η Τουρκία αντιμετωπίζει μάλλον σκωπτικά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επέβαλε εναντίον της το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προαναγγέλλει την αποστολή και τέταρτου ερευνητικού πλοίου στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις, που από τον Αύγουστο του 17, πραγματοποιεί έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά. “Τους είχαμε πει ότι αν λάβουν μέτρα εναντίον μας θα αυξήσουμε τη δραστηριότητα μας. Έχουμε 3 πλοία και με τη βοήθεια του Θεού θα στείλουμε και τέταρτο στην ανατολική Μεσόγειο. Για να καταλάβουν πως δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία με τέτοια μέτρα. Εμείς αποφασίζουμε τι θα κάνουμε στην υφαλοκρηπίδα μας”, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, “απαξιώνοντας” την απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων, λέγοντας πως δεν πρόκειται για σοβαρά μέτρα. Στην Κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται μέχρι στιγμής τρία τουρκικά πλοία, ενώ εφημερίδες στα κατεχόμενα υποστηρίζουν πως ο Πορθητής εντόπισε ήδη μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Νίκο Δένδια για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων ενώ σήμερα θα επισκεφθεί το υπουργείο άμυνας και το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων. Στις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας, θα παραστεί, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Σεβασμιώτατο κ. Ελπιδοφόρο, καθώς και με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ν. Pelosi, σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα την εκδίωξη των Χριστιανών από τη Μέση Ανατολή και τις σχετικές δράσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, Παναγιώτατου κ.κ. Βαρθολομαίου.