Σχεδόν δυο εβδομάδες μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η «μάχη» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα μεταφέρεται για πρώτη φορά με τους ρόλους του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντεστραμμένους, στη Βουλή. 

Εκεί, την διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων θα ανοίξει στις 19:00 ο πρωθυπουργός που αναμένεται να επικεντρωθεί στην Οικονομία και την ανάπτυξη για την οποία θα δουλέψει η κυβέρνησή του, το «αίσθημα ασφάλειας» των πολιτών στην επιστροφή του οποίου η Νέα Δημοκρατία «πόνταρε» πολλά και προεκλογικά, αλλά και την Παιδεία.

Συνήθως η πρώτη μέρα της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας περιορίζεται στην ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος σταχυολογεί τους στόχους της τετραετίας. Η εν λόγω «παράδοση» όμως αναμένεται να μην ακολουθηθεί σήμερα, καθώς φαίνεται πως οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, θα λάβουν τον λόγο, αν βέβαια το επιθυμούν.

Όταν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, λάβει τον λόγο αναμένεται να εστιάσει στο «κακό πρώτο δείγμα» όπως αναφέρεται συχνά πυκνά στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στην «ανακολουθία» για την οποία κατηγορεί την νέα κυβέρνηση, κυρίως σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις Γενικών Γραμματέων – με αιχμή εκείνες του Γιώργου Μαυρωτά που ψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, αρχηγού της ΕΛΑΣ τις ημέρες της τραγωδίας στο Μάτι – αλλά και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται ακόμα και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών «ζευγαριών» ανά τομέα κυβερνητικού έργου, όπως προέκυψαν μετά τον ορισμό της «σκιώδους κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Αλέξη Τσίπρα. Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, θα λήξει το βράδυ της Δευτέρας, όταν και η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από 158 βουλευτές, όσους δηλαδή εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. 

Τα «φώτα» μεταξύ άλλων αναμένεται να τραβήξουν οι παρεμβάσεις τόσο των δυο νέων κομμάτων της Βουλής, της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου και του ΜεΡΑ25 του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και πολλές από τις παρεμβάσεις των 112 νέων βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου.