«Δεν θα ζητήσω εκλογές σε 5 μήνες» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του παρέμβαση στην διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από την θέση πλέον του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Με την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να τονίσει ότι το κόμμα του, θα επιλέξει ένα διαφορετικό ύφος αντιπολίτευσης από εκείνο της Νέας Δημοκρατίας. 

«Δεν θα ακολουθήσω την αντιπαράθεση δίχως όρια, την διαρκή καταστροφολογία, ακόμα και την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν θα ζητήσω εκλογές σε πέντε μήνες από σήμερα, όπως κάνατε εσείς σε εκλεγμένη κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Ούτε θα ζητήσω από τους εταίρους μας, να είναι πιο αυστηροί μαζί σας. Αντίθετα, όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα τις στηρίξουμε στο εξωτερικό, χωρίς να σας χαριστούμε στο εσωτερικό. Εμείς θα αντιπολιτευθούμε στην ουσία.  Η χώρα δεν κυβερνάται δια της εικόνας και με προπαγανδιστικούς μηχανισμούς. Θα κριθείτε για την ουσία και τα πεπραγμένα σας. Τα πρώτα δείγματα μας προκαλούν ανησυχία».

«Μας επιβεβαιώσατε γρηγορότερα απ’ όσο περιμέναμε» 

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για τα «πρώτα δείγματα γραφής» της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι».

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Επαναφέρατε τους κομματικούς επιτετραμμένους στα υπουργεία. 

Συγκεντρώσατε υπερεξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο, όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός .Την ΕΥΠ, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ να λειτουργούν με βάση τις δικές σας υποδείξεις. 

Πάψατε την πρώτη κιόλας μέρα τον αρχηγό της Αστυνομίας. Υποβαθμίζετε τον ρόλο του ΓΕΕΘΑ και των ΕΔ. 

Πετυχαίνετε συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων και την αναστύλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους. 

Εμείς προειδοποιήσαμε γι αυτό. Αλλά δεν περιμέναμε τόσο γρήγορη επιβεβαίωση». 

Οι «έξι ένοχες σιωπές»

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο στην ομιλία του και για «έξι ένοχες σιωπές» του Κυριάκου Μητσοτάκη, κυρίως για θέματα που είχε δεσμευτεί προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, αλλά και για παροχές που είχε ανακοινώσει εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«1.Κουβέντα σήμερα για το ασφαλιστικό, δεν είπατε κουβέντα

2. Τα επιδόματα, δεν μας είπατε αν θα τα διατηρήσετε ή θα τα καταργήσετε. 

3. Δεν είπατε αν στον προϋπολογισμό του 2020, θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που καταβάλαμε εμείς τον Μάιο του 2019.

4. Δεν είπατε κουβέντα για να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις, για την «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» με την κατάργηση του αφορολόγητου.

5. Εισφορά αλληλλεγγύης που εμείς λέγαμε θα καταργήσουμε για μικρότερα εισοδήματα. 

6. Και για την προκαταβολή φόρου, που από το 100% θα μειώναμε στο 50%». 

«Αιχμές» για Μάτι – Πρέσπες – Ελληνικό

«Καλά ξεμπερδέματα, με όλους αυτούς που εξαπατήσατε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφερόμενος στα ζητήματα της τραγωδίας στο Μάτι, της Συμφωνίας των Πρεσπών και της επένδυσης στο Ελληνικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε συγκεκριμένα τον πρωθυπουργό για ανακολουθία σχετικά με το Μάτι, έπειτα από τον ορισμό ως γγ Προστασίας, τον τότε παραιτηθέντα αρχηγό της ΕΛΑΣ.
«Στο Μάτι με στοχοποιήσατε. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη. Έκανα αμέσως δεκτές τις παραιτήσεις του Νίκου Τόσκα και τις παραιτήσεις όσων διαχειρίστηκαν την κρίση, των αρχηγών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. 
Τότε είχατε επιτεθεί και ονομαστικά στον κ. Τσουβάλα. Σήμερα, τον άνθρωπο εκείνο, τον διορίσατε γγ Προστασίας του Πολίτη. Τον επιστρέψατε δηλαδή αναβαθμισμένο. Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια με αυτήν σας την επιλογή;»

Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, σημείωσε: «Επιλέξατε για την θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, για να τρέξει την επένδυση του Ελληνικού. Μια επένδυση που είχε φτάσει στο 95%. Επιλέξατε τον κ. Οικονόμου, στέλεχος της Lamda. Δεν σας κατηγορούμε που φέρνετε ανθρώπους από την αγορά, αλλά που το ανεθέτετε στους υπαλλήλους των ενδιαφερόμενων εταιρειών».

Τέλος, δεν αμέλησε να μιλήσει και για τις δηλώσεις υπουργών υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας: «Πρωτοστατήσατε στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό. Είχατε αγκαλιάσει ακραίους που έδωσαν τον τόνο στις κινητοποιήσεις. Μας έλεγαν προδότες και μειοδότες. Κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν με τραμπούκους έξω από το σπίτι τους. Εσείς πρωτοστατήσατε στα περί προδοτικής Συμφωνίας. Τώρα είναι καλή η Συμφωνία των Πρεσπών; Αυτό λέει ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων».