Την θέση των αρχηγών των κομμάτων, πήραν την Κυριακή οι βουλευτές και ο «πολιτικός πολιτισμός» έμεινε σε αρκετές περιπτώσεις… εκτός αίθουσας

Οι κόντρες της Κυριακής

Σοφία Βούλτεψη και Μάκης Βορίδης διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους με τον Κυριάκο Βελόπουλο, που κατηγορεί σταθερά την Νέα Δημοκρατία για αλλαγή στάσης στη Συμφωνία των Πρεσπών και την καλεί να υπογράψει αίτημα για εξεταστική και κατηγορίες «εσχάτης προδοσίας» για τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Για τις μεταναστευτικές ροές, την αύξησή τους αλλά την μεταφορά του χαρτοφυλακίου της Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντιπαρατέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Για τον ρόλο των ΕΑΜ και ΕΛΑΣ στην Κατοχή, και μια σχετική δήλωσή του σε τηλεοπτική εκπομπή, εγκάλεσε τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη της Νέας Δημοκρατίας, η βουλευτής Επικρατείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αλέκα Παπαρήγα. 

Αυτό που δεν θα μπορούσε να λείψει ήταν η κρητική «βεντέτα» μεταξύ Παύλου Πολάκη και Ντόρας Μπακογιάννη. Οι δυο βουλευτές Χανίων, έβγαλαν να μετρήσουν τις ψήφους τους. Την ώρα που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας καυχιόταν από του βήματος για τις δικές του, η βουλευτής της ΝΔ ακούστηκε να λέει «σας πέρασα!»

Οι προαναγγελίες των υπουργών

Η παρουσία και οι ομιλίες των υπουργών, έβγαλαν πάντως ειδήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών να επιβεβαιώνει ότι η πλειοψηφία θα επιχειρήσει να ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο ώστε να μην πάμε στις επόμενες εκλογές με την «απλή αναλογική» του ΣΥΡΙΖΑ. Προανήγγειλε ακόμα μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, αλλά και ρυθμίσεις ώστε να παρακαμφθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα έδωσε και «συντεταγμένες» για το που θα μεταφερθούν οι φυλακές Κορυδαλλού, για τις οποίες ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα κατεδαφιστούν. Εκτός αστικού ιστού, εντός Αττικής και κοντά σε οδικό άξονα.

Για το ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αφήνοντας πάντως αόριστο τον χρόνο του. Ακόμα ο υπουργός προανήγγειλε τόσο την ψηφιακή σύνταξη, όσο και τις απεργίες με… ηλεκτρονική ψηφοφορία. 

Επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου με «βόμβα» 

Για δέκα χρόνια η φράση του Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» έχει πάρει μορφή… ανεκδότου. Κι όμως ο πρώην πρωθυπουργός, ως βουλευτής πλέον μετά από 7 χρόνια απουσίας επέστρεψε χρησιμοποιώντας την έκ νέου και μάλιστα εκτός κειμένου. «Λεφτά υπάρχουν, το έδειξα και το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα. Αλλά εμείς, θα χαλάμε την πιάτσα για το συμφέρον του ελληνικού λαού».