Ένα πιο λεπτομερές σχέδιο για την «διάσωση της ΔΕΗ» παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Πρώτα, βέβαια, ο νέος υπουργός εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την για την κατάσταση στην οποία άφησε την ΔΕΗ. Τόνισε συγκεκριμένα: «Η προηγούμενη κυβέρνηση την έφτασε στα όρια της κατάρρευσης. Εγκαταλείψατε από ιδεοληψία το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» που θα έφερνε ρευστότητα, για να μπορεί να κινηθεί και να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. 

Συμφωνήσατε στη μείωση του μεριδίου από το 90% στο 50%, χωρίς η ΔΕΗ να έχει το παραμικρό οικονομικό αντάλλαγμα. Τραγελαφική ρύθμιση, που έφερε την ΔΕΗ σε ακραία κατάσταση. Η επιχείρηση δουλεύει για να μειωθούν οι πελάτες της προς όφελος των ανταγωνιστών της, εναντίον των οποίων ξιφουλκούσατε. Πουλάει κάτω του κόστους. Η μετοχή της εταιρείας, έχασε πάνω από το 80% της χρηματιστηριακής της αξίας. 

Η μετοχή της ΔΕΗ κατέβηκε από τα 7 ευρώ στα 2 ευρώ. Από τις 3 Μαΐου μέχρι σήμερα ήταν στα 1,3 και πήγε στα 2,4 ευρώ. Άνοδος λόγω της προοπτικής νίκης και της νίκης της ΝΔ, περίπου 80%-90%».

Απαντώντας επί προσωπικού στην κριτική που δέχεται για την προηγούμενή του θητεία ως υπουργός και την τότε πώληση της Ολυμπιακής, σημείωσε: «Λέτε ότι απαξίωσα την Ολυμπιακή και το ίδιο θα απαξιώσει την ΔΕΗ. Μα από τότε που ανέλαβα, η τιμή ανεβαίνει, πως το εξηγείτε; Οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη στην νέα κυβέρνηση». 

Ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε και σε πρόσφατη έκθεση της Ernst & Young σχετικά με την ΔΕΗ, που σύμφωνα με τον ίδιο αναφέρει «η κατάσταση οδηγεί σε σημαντική αμφιβολία για την δυνατότητα του ομίλου να συνεχίσει την δραστηριότητά του». Παράλληλα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να απολογηθεί στους καταναλωτές».  

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΔΕΗ

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μπήκε στο ίδιο το σχέδιο της κυβέρνησής του για την ΔΕΗ: «Γι αυτό δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής. Δεν μπορεί να λειτουργήσει πλάνο μικρής ΔΕΗ ή καλής και κακής ΔΕΗ που θα είχε κόστος (η κακή 5 δις. ). Πάμε για διάσωση ΔΕΗ. Ήρθα για να συμβάλλω σ’ αυτό προς όφελος καταναλωτών, εργαζομένων και εθνικής οικονομίας. Αφενός μέτρα στήριξης, αφετέρου μέτρα εξυγίανσης». 

Και συνέχισε: «Εμείς σε αντίθεση με την ΔΕΗ, θα παλέψουμε για μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. Να μεγαλώσει και να ανέβει το μερίδιό της γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Αυτό που συμφωνήσατε σημαίνει ότι πρέπει να χάσει 4.000.000 πελάτες. Επιδιώκουμε κατάργηση των ΟΜΕ, που η ΔΕΗ παράγει ακριβά και παράγει φθηνά υπέρ των ανταγωνιστών. Αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα τα καταργήσει. 
Φροντίζουμε να κλείσει το θέμα των τελών για τις Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα να αποδοθούν στην ΔΕΗ.  Το ίδιο και για τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος. 

1. Ενθαρρύνουμε την μετάβαση της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, για περιβαλλοντικούς και τις εξελίξεις στην αγορά διοξειδίου του άνθρακα. Το μερίδιο αγοράς που κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ, είναι 2,9%. Η βασική ηλεκτρική επιχείρηση της χώρας, στις ΑΠΕ έχει εξευτελιστικά χαμηλό ποσοστά. 

2. Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε την μεταφορά των παγίων στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, σε ιδιώτες που ειδικεύονται στα δίκτυα. Η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος. 

3. Εξορθολογίζουμε τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν τελικά και αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης και έτσι τελειώνει η φιλολογία των τελευταίων ημερών. 

4. Αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικά προβλήματα. Εθελουσία έξοδος στην ΔΕΗ για δίκαιη μετάβαση στην νέα εποχή. 

5. Ενισχύουμε την ρευστότητα της επιχείρησης κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Κλείνοντας, σημείωσε: «Ακολουθούμε σύγχρονες πολιτικές, χωρίς μαγικές συνταγές αλλά με κοινή λογική. Θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα με πνεύμα υγιούς πατριωτισμού. Γιατί το να σωθεί η ΔΕΗ είναι προσφορά προς την πατρίδα».