«Τα 10 χρόνια είναι πολλά και η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί ακόμη ζητούμενο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, συνέχισε λέγοντας «Παρόλα τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να διαθέτει δυνατά σημεία». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιχειρούμε να μεγιστοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του εσωτερικού και τις ευκαιρίες του εξωτερικού περιβάλλοντος και να ελαχιστοποιήσουμε τα συγκριτικά μειονεκτήματα του εσωτερικού και τις απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος. 

Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει μιας πλήρως κανονική ευρωπαϊκή χώρα.  Τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας τα βιώνουμε όλοι μας.  Από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε την μέγιστη συναίνεση… για την ενίσχυση του εισοδήματος όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων.  Μοναδικός στόχος μας είναι η ανάπτυξης με υψηλούς ρυθμούς».

Ο υπουργός Οικονομικών δεν «κρύφτηκε», ομολογώντας πως «Σήμερα η ελληνική οικονομία τελεί -και αυτό είναι αλήθεια- υπό ενισχυμένη εποπτεία. Καταγράφει χαμηλές πτήσεις, η ανεργία παραμένει υψηλή… τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν υψηλά, η χώρα παραμένει σε μη επενδυτική βαθμίδα, οι δημόσιοι οργανισμοί έχουν υψηλά χρέη».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανέλαβε δεσμεύσεις για «διατήρηση και αύξηση του ρυθμούς ανάπτυξης της Οικονομίας», τονίζοντας παράλληλα πως «όλες οι πολιτικές μας θα είναι προσανατολισμένες στην επίτευξη των στόχων». Σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες, δεσμεύτηκε ακόμα για: «Αξιολόγηση των δαπανών, των επενδύσεων, των έργων και των πολιτικών σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και σε όλα τα υπουργεία». 

Μίλησε και για δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο σε «ορίζοντα τετραετίας», το οποίο θα περιλαμβάνει «νέο φορολογικό πλαίσιο που θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία ενσωματώνοντας όλη τη φορολογία εισοδήματος. Θα ενισχύει πρωτοβουλίες για να αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων. Θα αυξάνει τη διαφάνεια. Θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας». 

Ακόμα μίλησε για νομοθετικές παρεμβάσεις που θα αφορούν:

«Μια συγκροτημένη παρέμβαση για την αγορά παιχνίων με έμφαση στον ηλεκτρονικό στοιχηματισμό. 

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ανάπτυξη ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και ενίσχυση των ελεγκτικών Αρχών. Θεσμοθετείται θέση γενικού διευθυντή για τις ελεγκτικές Αρχές». 

Ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε «Πάει πολύ να κουνάτε το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση όταν στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015 δηλώνατε ότι θα εισπράττατε 3 δισ. μόνο τον πρώτο χρόνο από την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και της φοροδιαφυγής και αντί για αυτό εισπράξατε 300 εκατ. σε τρία χρόνια».