Να «μπει στην μηχανή του χρόνου και να προσγειωθεί στο σήμερα» κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός στην καταληκτική του ομιλία στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων. 

Παρεκκλίνοντας για λίγο από την γραμμή του «πολιτικού πολιτισμού» που κυριάρχησε στο τριήμερο της συζήτησης, ο πρωθυπουργός, σημείωσε;

«Έλειψαν οι πολλές άγονες αντιπαραθέσεις. Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω την ομιλία Τσίπρα. Σας ζητώ να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Αναφερθήκατε σε τοποθετήσεις μου για το τέλος του λαϊκισμού. 

Ψεύτες και λαϊκιστές σας λέει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Είναι καλό τώρα που αλλάξατε ρόλο, να αλλάξετε και λογογράφο. Αν τα κάνατε όλα τόσο καλά, θα είχατε καλύτερο αποτέλεσμα και έχετε υποστεί τρεις διαδοχικές ήττες σε έξι εβδομάδες. 

Είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα. Η Βουλή αυτή πρέπει να γίνει ο καθρέφτης μιας χώρας που αλλάζει. Που αφήνει πίσω την οργή, την απόγνωση και περνά σε δημιουργία και ελπίδα. Είμαι 15 χρόνια βουλευτής για πρώτη φορά αισθάνθηκα ένα πιο θετικό κλίμα. 

Ο λαός μας εμπιστεύτηκε τις τύχες του. Είναι βαριά η ευθύνη μου, την αναλαμβάνω με πλήρη συναίσθηση. Λάθη θα γίνουν, αλλά δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ η προσύλωση στον στόχο. Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να περάσει μια μέρα που δεν θα αξιοποιήσω την δύναμη που μου δόθηκε για να κάνω την ζωή των πολιτών καλύτερη». 

Τα βήματα του κυβερνητικού σχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Από την πρώτη μου τοποθέτηση ήμουν σαφής. Προτιμώ τις πράξεις από τα λόγια. Είμαι βέβαιος ότι το μήνυμα από την συζήτηση, έφτασε στην κοινωνία» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σταχυολογώντας τα βήματα του κυβερνητικού του σχεδίου: 

Βήμα πρώτο: Αποκτούμε σταθερότητα στο εσωτερικό και αξιοπιστία στο εξωτερικό. Νέος εκλογικός νόμος, θα προσφέρει αναλογικότητα αλλά και κυβερνησιμότητα. Ναι κ. Τσίπρα ένα κόμμα με 40% δικαιούται την αυτοδυναμία. 

Βήμα δεύτερο: Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε σε επενδύσεις και δουλειές για όλους. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως. Ψηφίζεται ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα. Με αιφνιδιάσετε με το επιχείρημα για την ελάφρυνση των βαρών για τους πλούσιους. Αναφερόμαστε στη μεσαία τάξη που εξοντώσατε. 

Βήμα τρίτο: Το κράτος μας αλλάζει. Το πρώτο μας νομοσχέδιο αφορά το επιτελικό κράτος. Θα έχουμε για δυο εβδομάδες την ευκαιρία να συζητήσουμε. Έχετε σπεύσει να το απαξιώσετε, πριν καν το δείτε. Τι καλύτερη απόδειξη ότι εμπιστευόμαστε τους ΔΥ από το να εκχωρούμε στους γενικούς διευθυντές το δικαίωμα της υπογραφής για ατομικές πράξεις; Αυτή είναι πραγματική αποκομματικοποίηση. 

Βήμα τέταρτο: Παιδεία και Υγεία καθίστανται απόλυτες προτεραιότητες. Η πρώτη για γνώση και δουλειά στους νέους. Η δεύτερη ως ασπίδα του αδύναμου. Γι αυτό ξεκινούμε από εκεί τις προσλήψεις.

Βήμα πέμπτο: Γειτονιές επανέρχονται στους κατοίκους τους. Οι αστυνομικοί ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Οι φυλακές ξαναγίνονται φυλακές. Δεν γνωρίζατε τι γινόταν στις ελληνικές φυλακές, ότι το οργανωμένο έγκλημα, καθοδηγείται μέσα από τις φυλακές. Για μας η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα. Φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα πανεπιστήμια. Το άσυλο των μολότοφ και των ναρκωτικών, καταργείται αμέσως.

Βήμα έκτο: Η Ελλάδα καθίσταται ισχυρή και αξιόπιστη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Για την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρέπει να συνηθίσετε ότι θα υπάρχει συνέπεια. Είχα πει απ’ αυτό το βήμα ότι η Συμφωνία ήταν κακή και επιζήμια, προειδοποίησα όμως ότι άπαξ και κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς. Θα αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις συνέπειές της, αξιοποιώντας ως μοχλό πίεσης τη διαδικασία ένταξης. 

«Αν χρειαστεί θα πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία για να σώσουμε την ΔΕΗ»

Ο πρωθυπουργός, ανέβασε τους τόνους για να απαντήσει κυρίως στις ενστάσεις που μπήκαν από την αντιπολίτευση σχετικά με το σχέδιο για την διάσωση της ΔΕΗ. 

«Διαπίστωσα αμηχανία από την αντιπολίτευση. Απαντήσαμε σε όσα μπορέσαμε. Θα κάνω χρήση της ώρας του πρωθυπουργού, ώστε να απαντώ σε ερωτήσεις. Δεν έχω χρόνο, για όλα τα πρόσθετα ερωτήματα. Όμως θέλω να σταθώ σε ένα ζήτημα για την ΔΕΗ:

Όταν παραλάβατε την ΔΕΗ είχε κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. την παραδώσατε με 300 εκατ. ευρώ. Και επειδή θα πείτε ότι δεν είναι ένδειξη, θα γνωρίζατε την έκθεση του ορκωτού λογιστή, ότι τα στοιχεία της εταιρείας μιλούν για αβεβαιότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας.

Έχετε τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της αξίας της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης και λίγο πιο αυτοκριτικοί με τα χάλια της ΔΕΗ. Δεσμεύομαι ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σώσουμε την επιχείρηση, χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια για τους καταναλωτές. 

Αν χρειαστεί να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η εταιρεία θα το κάνουμε, αλλιώς θα χρεοκοπήσει και θα μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι και θα φταίτε εσείς. Προσέξτε καλά λοιπόν, γιατί πίσω από την απίστευτη καταστροφή που προκαλέσατε κρύβονται πολλές ευθύνες».  

«Δεν παίρνουμε συμβουλές από το δίδυμο της καταστροφής»

Παρενθετικά στα βήματα της διακυβέρνησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στην διακυβέρνηση του πρώτου εξαμήνου του 2015: «Η μείωση των πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε την μεταρρυθμιστική μας δυναμική. Τα έφερε έτσι η ιστορία ώστε σ’ αυτή την αίθουσα να βρίσκονται ταυτότητα το δίδυμο της καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015. Εσείς και ο Βαρουφάκης και θα μας δώσετε συμβουλές για διαπραγματεύσεις. 

Όταν το πρώτο εξάμηνο, συνδυάστηκε η αμετροέπεια, η αλαζονεία και η ανικανότητα, οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, φέρατε τρίτο μνημόνιο και έμεινε η ΝΔ όρθια να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη». 

Οι νέες διαχωριστικές γραμμές

Για «παρωχημένους όρους» και νέες διαχωριστικές γραμμές, έκανε λόγο ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης; «Άλλοτε το ζήτημα της ασφάλειας, υπήρξε όντως πρόσχημα επιβολής των νικητών επί των ηττημένων. Σήμερα ωστόσο το ίδιο θέμα είναι κεντρικό αίτημα του καθημερινού και πιο αδύναμου πολίτη. 

Της γυναίκας που θέλει να κυκλοφορεί άφοβα, του εμπόρου που δεν θέλει να είναι έρμαιο ληστών, του φοιτητή που θέλει να πηγαίνει στην σχολή του. Ίδιες μεταβολές συμβαίνουν και στην Οικονομία. Κανείς, κεντροδεξιός, κεντροαριστερός δεν αμφισβητεί την ανάγκη για δίκαιη αναδιανομή του Εθνικού Προϊόντος. 

Το πρόβλημα της χώρας είναι πως θα παραχθεί πλούτος για να διανεμηθεί. Η ισχυρή ανάπτυξη είναι το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου. Η Ελλάδα αλλάζει από κάτω και η ΝΔ έρχεται να συνταχθεί με ρεύματα που είναι πλειοψηφικά στην ελληνική κοινωνία. 

Να γίνει η πολιτική έκφραση όσων ζητούν άλμα στο μέλλον. Να δώσουμε καινούργιο περιοχόμενο στον όρο προοδευτικός».