Τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή συστήματος απλής αναλογικής σε Δήμους και Περιφέρειες προσπαθεί να ακυρώσει το υπουργείο Εσωτερικών. Πιο συγκεκριμένα σε πολλές περιπτώσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές το αποτέλεσμα ανετράπη στον δεύτερο γύρο, με αποτέλεσμα οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες να μην έχουν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Η νομοθετική ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, θα δίνει στην παράταξη του Δημάρχου, πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στα Νομικά Πρόσωπα και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Ακόμα θα ενθαρρύνονται οι συμπράξεις μεταξύ των παρατάξεων, με όρο να συμμετέχει σ’ αυτήν η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη. 

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Σύντομα θα έρθει ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα απλοποιείται η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και θα ξεκαθαρίζονται ζητήματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Θεοδωρικάκο και Λιβάνιο

Νωρίτερα συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εσωτερικών, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχεία υλοποίηση της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», από τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, με την οποία εξασφαλίστηκε ότι 27.313 περισσότερα παιδιά σε σχέση με το σχολικό έτος που ολοκληρώθηκε, θα έχουν πρόσβαση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω της χορήγησης voucher (κουπονιού) στις οικογένειες τους για το σχολικό έτος 2019-2020.

Συντελείται έτσι αμέσως το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός παιδικού σταθμού.