Η Επιτροπή θα προγραμματίσει τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε την Πέμπτη στη Βουλή πως η επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα έχει συμβουλευτικό ρόλο προς των πρωθυπουργό με προτάσεις και δράσης, ενώ την τελική κρίση και τις αποφάσεις θα τις έχουν η Βουλή και η κυβέρνηση.

Παράλληλα ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως τα μέλη της επιτροπής δεν θα λαμβάνουν μισθό ή αποζημίωση και θα λειτουργούν αμισθί. Συνολικά, η επιτροπή δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς τα μέλη της θα εγκατασταθούν σε δημόσιο κτήριο.

Η επιλογή της Γιάννας Αγγελόπουλου ως επικεφαλής του Οργανισμού «Ελλάδα 2021» προκάλεσε σχόλια από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Ελληνικής Λύσης.

Ο εισηγητής στο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης επέκρινε την πρόωρη ανακοίνωση του ονόματος της επικεφαλής του «Ελλάδα 2021» λέγοντας «την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσουμε στην Βουλή το νομοσχέδιο όπου θα είναι μέσα και η διάταξη για τον οργανισμό για τις επετειακές εκδηλώσεις για το 1821. Χθες ανακοινώσατε το όνομα της επικεφαλής. Ας περιμένατε και μια εβδομάδα να ανακοινώσετε το όνομά της».

Στο θέμα έκανε παρέμβαση και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρόσθεσε λίγο αργότερα «θα ‘θελα να κάνω μια πολιτική παρατήρηση σχετικά με τις εκδηλώσεις για το 1821. Είναι μια μεγάλη στιγμή και ειδικά σε μια περίοδο μετά την κρίση. Θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση του εποπτικού ρόλου της Βουλής και σε πρόσωπα και σε προγράμματα. Να μην μπούμε, μετά από μια δεκαετή κρίση, με φιέστες και πράγματα που θα μας πληγώσουν. Είναι πολιτική τοποθέτηση αυτή. Ο ρόλος της Βουλής πρέπει να είναι ξεκάθαρος».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήταςέκανε επίσης παρέμβαση, λέγοντας: «Χθες μάθαμε για την κυρία Αγγελοπούλου, τελικά ο κ. Μητσοτάκης είναι υπερκομματικός, πήρε την κυρία Αγγελοπούλου, του κ. Σημίτη, του 2004, του κ. Σώρος, του κ. Τσίπρα. Τελικά ο κ. Μητσοτάκης να πάρει και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα… Επέλεξε την κυρία Αγγελοπούλου των απευθείας αναθέσεων, των υπερκοστολογημένων έργων. Ας ελπίσουμε να μη μας χρειαστεί 400 χρόνια για να ξεπληρώσουμε αυτά που θα μας κοστίσουν».