«Πρέπει όμως να δουλέψουμε περισσότερο. Πρέπει να επαυξήσουμε τις δυνατότητες. Πρέπει να σας βοηθήσουμε να λειτουργήσετε με συστήματα τα οποία είναι σε εξαιρετική επιχειρησιακή ικανότητα. Η φθορά στη θάλασσα, προφανώς το ξέρουμε όλοι, είναι πολύ ταχύτερη από ό,τι είναι η φθορά οπουδήποτε αλλού, σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο. Αυτό λαμβάνεται υπόψη. Έχουμε τις προτάσεις των αρμοδίων. Με αυτές θα κινηθούμε» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης του στο Αρχηγείο Στόλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε: «Αυτή η συσσωρευμένη δύναμη που έχει μία αυτόνομη μονάδα μάχης, που είναι ένα πολεμικό σκάφος, πολλώ μάλλον όταν μιλάμε για όλο τον Στόλο, πραγματικά διαπερνάει το "είναι" του καθενός - και έτσι συνέβη και με εμένα - καταλαβαίνεις όλη την τρομακτική ισχύ που ξεκινάει ήρεμη, σιωπηλή, αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένη και πανίσχυρη, για να προασπίσει τα συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας στις θάλασσές της, προβάλλοντας έτσι και την ισχύ της πατρίδας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτό, λοιπόν, που αποπνέει το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και οι άλλοι Κλάδοι, έχουμε χρέος όχι απλά να το διατηρήσουμε, αλλά να το ενισχύσουμε, έτσι ώστε η προβολή αποτρεπτικής ισχύος, με ό,τι συνεπάγεται για την πατρίδα μας, να είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο». 

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού κατέστησε σαφές ότι «αφήνουμε πίσω την πολιτική αντιπαράθεση», προέτρεψε τα στελέχη «να λειτουργήσετε με τον ζήλο, την ψυχή, τον πατριωτισμό, την αίσθηση πατριωτικής ευθύνης που συνεπάγεται η αποστολή σας, αλλά και με επαγγελματισμό. Το στοιχείο του επαγγελματισμού θα πρέπει να το νιώθουμε όλοι σε ό,τι και να κάνουμε. Και αν γίνουμε όλοι, όχι απλά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όλοι μας σε αυτή τη χώρα, λίγο παραπάνω επαγγελματίες από ό,τι ήμασταν μέχρι πρότινος, τα αποτελέσματα πραγματικά θα είναι τόσο εντυπωσιακά για τη χώρα που θα τρίβουμε όλοι τα μάτια μας και θα αναρωτιόμαστε "πώς δεν το είχαμε κάνει μέχρι τώρα"».