Τη σύσκεψη, η οποία έγινε παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Αντεγκληματικής Πολιτικής Λευτέρη Οικονόμου, συγκάλεσε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής και αρμόδια για τα σωφρονιστικά καταστήματα, Σοφία Νικολάου, με σκοπό να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία των φυλακών, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό, είτε λόγω ελλείψεων, είτε από την αδυναμία εφαρμογής των κανονισμών.

«Σκοπός μας είναι κάθε μέρα να κερδίζουμε και κάτι από αυτά που έχουμε χάσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα στις φυλακές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Νικολάου και συμπλήρωσε: «Καταστήσαμε σαφές- και ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά- ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στην εγκληματικότητα μέσα στις φυλακές και ότι πλέον θα εφαρμοστούν οι κανόνες. Πρέπει να σταματήσουν οι δολοφονίες, τα ναρκωτικά και κάθε είδους εγκληματική συμπεριφορά».

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, διεμήνυσε προς όλες τις πλευρές πως αποτελεί προτεραιότητα η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο των κρατουμένων, όσο και των υπαλλήλων. Ενώ, είναι μείζον θέμα η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών που υπάρχουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως τα έχουν καταγράψει οι διευθυντές τους που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη.

«Το σωφρονιστικό σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δεν θα είναι ίδιο μετά τις αλλαγές που θα κάνουμε», επεσήμανε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των κανόνων έχει ήδη ξεκινήσει από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου από την περασμένη Πέμπτη οι κρατούμενοι επιστρέφουν στα κελιά τους κανονικά το μεσημέρι, όπως προβλέπεται.