Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους και να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες διεθνούς δικαίου, με στόχο το αμοιβαίο κέρδος. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελόριζο».

Όπως σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, από πλευράς Ελλάδας γίνονται προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ενώ σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι οι Τούρκοι «αισθάνονται στριμωγμένοι και ανασφαλείς». Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε μάλιστα τη σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ.

«Στρατιωτικά βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με την Τουρκία, όσο παράδοξο κι εάν ακούγεται αυτό. Η Ελλάδα έχει μόνο να προσφέρει. Να προσφέρει την εμπέδωση συναισθήματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας» πρόσθεσε.

Για τις γεωτρήσεις που κάνει η Άγκυρα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων. Μίλησε επίσης για τη δημιουργία ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.

Παράλληλα, ο υπουργός χαρακτήρισε «κακή» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος έβαλε τέλος στα σενάρια για αύξηση της στρατιωτικής θητείας που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πλάνο να παραταθεί.