Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί το νησί ως έναν ζηλευτό τόπο φιλοξενίας, ενώ με την παρουσία του επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι τα ακριτικά μας νησιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως φύλακες των συνόρων, αλλά και ως πρεσβευτές της φιλίας με τους γείτονές μας. Άλλωστε, ειδικά στα Δωδεκάνησα, η παρουσία Τούρκων επισκεπτών είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο. 

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, έφτασε χθες το απόγευμα στο νησί, όπου θα συνδυάσει επαφές με την τοπική κοινωνία και τις αρχές, αλλά και μερικές στιγμές ξεκούρασης. Πρόκειται, δε, και μια ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν, μιας και τα προηγούμενα χρόνια δεν ανακοινωνόταν πού θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ξεκουραστεί. 

Όπως προελέχθη, πάντως, η παρουσία του κ. Μητσοτάκη έχει και πολιτικό προκείμενο. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους πολίτες και τις τοπικές αρχές και ίσως προβεί και σε εξαγγελίες για προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Τρανταχτό παράδειγμα, το νοσοκομείο Καρπάθου, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2014.  Σημειώνεται ότι το έργο παραλαμβάνεται και η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μήνες, ενώ για τις ανάγκες του θα δρομολογηθούν προσλήψεις νέου προσωπικού, αλλά και μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας.. Από εκεί και πέρα, καίριο είναι και το ζήτημα του αγωγού ομβρίων υδάτων του νησιού, αλλά και η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων δηλαδή, έργο κομβικό για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού. Ακόμα, συζήτηση θα γίνει και τις τουριστικές επενδύσεις, αλλά και την ανάγκη αύξησης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων που συνδέουν την Κάρπαθο με τη Ρόδο, την Αθήνα και την Κρήτη. Τέλος, ζήτημα είναι και η αποπεράτωση του μουσείου στον Όλυμπο της Καρπάθου, αλλά και η στήριξη μικρών επιχειρήσεων που στηρίζουν την τοπική οικονομία.