Η κυρία Θάνου είπε πως η επίμαχη διάταξη είτε πρέπει να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο είτε να εισαχθεί είτε σε μεταβατική ρύθμιση μεταβατική ρύθμιση που θα διασφαλίζει πως η νυν ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ολοκληρώσει την θητεία της.

Παράλληλα υποστήριξε πως η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επακόλουθη ευρωπαϊκή οδηγία απαγορεύουν την πρόωρη απομάκρυνση αξιωματούχων από υπηρεσίες όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μην επιτρέπεται σε κάθε νέα κυβέρνηση να αποπέμπει πρόσωπα που δεν είναι της αρεσκείας της.

Αφήνοντας αιχμές για εκδικητική συμπεριφορά και δύο μέτρα και δύο σταθμά, η κ. Θάνου ανέφερε πως αυτό ήταν εκ των πρότερων γνωστό και συνεπώς ο προκάτοχός της ολοκλήρωσε την θητεία του χάρη σε μεταβατική ρύθμιση.

Προειδοποίησε δε ότι τυχόν απομάκρυνσή της και άλλων μελών της Επιτροπής θα καθυστερήσει η εξέταση σοβαρών υποθέσεων και δεν αποκλείεται να υπάρξουν παραγραφές.

Η κυρία Θάνου, που παλαιότερα υπηρέτησε ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, απέρριψε κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό της ως «κομματικό πρόσωπο» λόγω της μετέπειτα συνεργασίας της με τον κ. Τσίπρα.

Υποστήριξε ότι η παροχή επιστημονικών συμβουλών σε πολιτικούς δεν ισοδυναμεί με κομματική ταυτότητα. «Έχουμε αποδείξει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητά μας», είπε.