Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ επεσήμανε πως πάγια στρατηγική της Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες είναι να αμφισβητεί την κυριότητα περιοχών του Αιγαίου με απώτερο σκοπό να δρομολογήσει συνεκμετάλλευση πόρων που κανονικά ανήκουν αποκλειστικά στην Ελλάδα.

«Έχουμε ξεκάθαρη θέση: Αυτά που μας ανήκουν μας ανήκουν και σε καμία περίπτωση δεν πάμε να δώσουμε δικαιώματα σε κάποιον που δεν έχει», τόνισε. 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε επίσης πως σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει να επιβάλει τις θέσεις της «θα μας βρει αντιμέτωπους». Εξήγησε ότι η χώρα μας διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με αποτρεπτική ικανότητα, αν και η χρήση ένοπλων μέσω αποτελεί το «τελευταίο καταφύγιο».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης πάντως διευκρίνισε ότι δεν προσδίδει ανησυχητικό τόνο στην τοποθέτηση Τσαβούσογλου που παρουσίασε χάρτη στον οποίο η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται μέχρι την Κρήτη, όχι επειδή δεν την θεωρεί σοβαρή αλλά καθότι δεν πιστεύει ότι η Άγκυρα θα κλιμακώσει την ένταση το καλοκαίρι.

Εκτίμησε πως μεγάλο μέρος της τουρκικής συμπεριφοράς συνδέεται με την Κύπρο, όπου υπάρχει εκ νέου κινητικότητα ενόψει της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αυτή την εβδομάδα.