Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στην απόφαση της κας Τουλουπάκη να μπει στο αρχείο η υπόθεση Σαμαρά για τη Novartis είπε «ότι δείχνει ότι μπαίνει στο αρχείο η σκευωρία εκείνων που νόμιζαν πως ανακάλυψαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απόδοσης ευθυνών. Απαντώντας στο ερώτημα αν θα αποδοθούν ευθύνες σε δικαστικούς είπε πως το θέμα το ερευνά η δικαιοσύνη.

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά ο κ. Πέτσας τόνισε πως από τότε μεσολάβησε η Συμφωνία των Πρεσπών, υπενθυμίζοντας πως ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία του brand Μακεδονία. «Έκρινε σκόπιμο να διατηρηθεί ο θεσμός ώστε να υπάρξει πρόσωπο δίαυλος του πρωθυπουργού για το επιθυμητό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώνας σε ερώτηση για το άσυλο ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η κοινωνία είναι ώριμη να αποδεχτεί αλλαγές που εξασφαλίζουν ίση μεταχείριση σε όλους τους δημόσιους χώρους. Τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας θα έπρεπε να μένουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Όσον αφορά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την τοποθετήση των νέων στελεχών στην ΕΥΠ, ο κ. Πέτσας είπε πως τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας θα έπρεπε να μένουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης πως δεν έχουν μειωθεί οι μετακλητοί επισημαίνοντας δεν έχει έρισμα η κριτική για αύξηση μετακλητών.

Τέλος, αναφορικά με την ατζέντα του πρωθυπουργού στις επαφές που θα έχει με ξένους ομολόγους του ο κ. Πέτσας είπε πως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι βασικός άξονας της κυβέρνησης και πως όλα τα ζητήματα συζητούνται με τους εταίρους.

Θάνου: Να ακυρωθεί η διάταξη

Την ακύρωση της διάταξης που δρομολογεί την απομάκρυνσή της από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησε η Βασιλική Θάνου, κατά την εμφάνισή της ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

Η κυρία Θάνου είπε πως η επίμαχη διάταξη είτε πρέπει να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο είτε να εισαχθεί είτε σε μεταβατική ρύθμιση μεταβατική ρύθμιση που θα διασφαλίζει πως η νυν ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ολοκληρώσει την θητεία της.

Παράλληλα υποστήριξε πως η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επακόλουθη ευρωπαϊκή οδηγία απαγορεύουν την πρόωρη απομάκρυνση αξιωματούχων από υπηρεσίες όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μην επιτρέπεται σε κάθε νέα κυβέρνηση να αποπέμπει πρόσωπα που δεν είναι της αρεσκείας της.

Αφήνοντας αιχμές για εκδικητική συμπεριφορά και δύο μέτρα και δύο σταθμά, η κ. Θάνου ανέφερε πως αυτό ήταν εκ των πρότερων γνωστό και συνεπώς ο προκάτοχός της ολοκλήρωσε την θητεία του χάρη σε μεταβατική ρύθμιση.

Προειδοποίησε δε ότι τυχόν απομάκρυνσή της και άλλων μελών της Επιτροπής θα καθυστερήσει η εξέταση σοβαρών υποθέσεων και δεν αποκλείεται να υπάρξουν παραγραφές.

Η κυρία Θάνου, που παλαιότερα υπηρέτησε ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, απέρριψε κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό της ως «κομματικό πρόσωπο» λόγω της μετέπειτα συνεργασίας της με τον κ. Τσίπρα.

Υποστήριξε ότι η παροχή επιστημονικών συμβουλών σε πολιτικούς δεν ισοδυναμεί με κομματική ταυτότητα. «Έχουμε αποδείξει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητά μας», είπε.