Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ένα «εγχειρίδιο» διακυβέρνησης, το οποίο θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, προκειμένου να βελτιωθεί και η αποδοτικότητα του κράτους, αλλά και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Κατ’ αρχάς, ο πρωθυπουργός μίλησε για «ένα κράτος συχνά εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες». «Αυτό το κράτος έχουμε χρέος να το αλλάξουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, ακόμα, στις τακτικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και στο σύστημα Μαζί για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και στην απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών προς όφελος του πολίτη.

«Ξεκινάμε από τα του οίκου μας, από το πώς λειτουργεί η ίδια η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για αναδιοργάνωση της δράσης της, ενώ αναφέρθηκε και στην αλλαγή φιλοσοφίας του κράτους. Έκανε λόγο για τέσσερις μεγάλες αλλαγές:

  • Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά και ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη - Η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται
  • Η γραφειοκρατία, η οποία έχει κόστος 7% του ΑΕΠ, αντιμετωπίζεται με νομοθεσία για την ενοποίηση ρυθμίσεων, με στόχο πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
  • Tα μέλη της πολιτικής και της διοικητικής ηγεσίας εργάζονται στο φως του αποτελέσματος Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δικαίως χαρακτηρίστηκε ο πρωθυπουργός ως «εγχειρίδιο» για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

«Δεν πρόκειται, όμως, μόνο για ένα οργανωτικό σχήμα. Αποτελεί μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία με ουσιαστικό κοινωνικό περιεχόμενο», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας. «Στις Δημοκρατίες ο πολυτιμότερος πόρος είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς που ορίζουν τη ζωή τους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε ότι μια κυβέρνηση κατακερματισμένη και ένα κράτος πολυδαίδαλο δεν επιτρέπουν στη χώρα να αφήσει πίσω την κρίση. Τόνισε ότι «πρόοδος σήμερα σημαίνει πάνω από όλα αποτέλεσμα», εξαίροντας την αποτελεσματικότητα που διασφαλίζεται μέσω του νομοσχεδίου. «Δεν νομοθετούμε σε νομικό και κοινωνικό κενό», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση μελέτησε πολύ προσεκτικά τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Στάθηκε και στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση ξέρει να ακούει», αναφερόμενος στις αλλαγές που έκανε ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης στο νομοσχέδιο με βάση την Κοινοβουλευτική Διαβούλευση. Τόνισε, δε, ότι αυτό είναι μια νίκη του πολιτικού διαλόγου και μια νίκη του κοινοβουλευτισμού. «Θα είναι η πρακτική που θα ακολουθήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γιατί θέλουμε η δουλειά που γίνεται στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια να είναι ουσιαστική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στην πρόθεση τα κυβέρνηση να κάνει το κράτος καλύτερο προς όφελος των πολλών, αλλά δεν άφησε αναπάντητες και τις εγκλήσεις της αντιπολίτευσης περί «υπερσυγκεντρωτικής» δομής. Τόνισε ότι δεν μπορεί ο καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού σχήματος να βαφτίζεται υπερσυγκεντρωτισμός. Ο κ. Μητσοτάκης απέκρουσε επίσης τις κατηγορίες για τους μετακλητούς, λέγοντας ότι επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αυξήθηκαν, ενώ σήμερα στις πρωθυπουργικές δομές ο αριθμός μεσοσταθμικά είναι μειωμένος κατά 12%.

«Επιδίωξή μας είναι να προάγουμε τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας παράλληλα την επιδίωξη το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί ως «καλοκουρδισμένη μηχανή». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στην τομή με την θέσπιση θέσης «υπηρεσιακού γενικού γραμματέα», αλλά και στο «κατέβασμα» του δικαιώματος υπογραφής για ατομικές διοικητικές πράξεις στους γενικούς διευθυντές. «Η ΝΔ είναι αυτή που εμπιστεύεται και αναδεικνύει τη δημόσια διοίκηση», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι κάθε γραμμή αυτού του νομοσχεδίου έχει γραφτεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από κάποιο εξωτερικό νομικό γραφείο.

Ο πρωθυπουργός, ακόμα, αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ενιαίας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, λέγοντας ότι έτσι ανταποκρινόμαστε πλήρως στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, στη βάση της τεχνικής βοήθειας που είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τόνισε ότι ο επικεφαλής θα επιλέγεται με ανοιχτό διαγωνισμό. Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, έκανε λόγο για μια σημαντική μεταρρύθμιση για να γίνει η διοίκηση και πάλι δημόσια και να νομιμοποιηθεί ξανά το κράτος στη συνείδηση των πολιτών. Υπογράμμισε, δε, ότι καθήλωση σημαίνει οπισθοδρόμηση, συνεπώς τώρα υπάρχει η ευκαιρία να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.