Μετά τη μελέτη της διάταξης του νομοσχεδίου για την απομάκρυνση της κυρίας Θάνου, η Επιστημονική Υπηρεσία διατυπώνει ενστάσεις και επικαλείται αποφάσεις του δικαστηρίου της ΕΕ που προστατεύουν τα στελέχη ανεξάρτητων Αρχών έναντι κυβερνητικών παρεμβάσεων, ειδικά όσον αφορά την διάρκεια ή το ισόβιο της θητείας.

Η Επιστημονική Επιτροπή τονίζει ότι η λειτουργική ανεξαρτησία των Αρχών είναι «αναγκαία προϋπόθεση» ακριβώς ώστε να πληρούν το κριτήριο της ανεξαρτησίας.

Η έκθεση αφήνει ένα «παραθυράκι» για απομάκρυνση στελεχών των Αρχών, σε περίπτωση που συντρέχει «σπουδαίος και αντικειμενικά εξακριβώσιμος λόγος».

Η Επιστημονική Υπηρεσία προσθέτει πως οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις συμπληρώνονται από κοινοτική οδηγία του 2018 η οποία απαιτεί πρόνοιες στην εθνική νομοθεσία για προστασία των ανεξάρτητων Αρχών έναντι παρεμβάσεων ή πολιτικών πιέσεων.

Η εν λόγω οδηγία, προσθέτει η Υπηρεσία, προβλέπει πως η εθνική νομοθεσία πρέπει να ορίζει «εκ των προτέρων» τους λόγους παύσης μελών των ανεξάρτητων Αρχών, ώστε «να αρθούν τυχόν εύλογες υπόνοιες όσον αφορά την αμεροληψία τους και τη θωράκισή τους έναντι εξωτερικών παραγόντων».

Θάνου: Δεν παραιτούμαι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Για «φωτογραφική» διάταξη που αφορά την αποπομπή της έκανε λόγο η Βασιλική Θάνου και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο ερώτημα αν θα παραιτηθεί για να διευκολύνει την κατάσταση είπε «αν παραιτηθώ θα είναι σα να συμπράττω στην εφαρμογή μιας παράνομης διάταξης».

«Ο θόρυβος αποδεικνύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την θέση αυτή», είπε η κυρία Θάνου και συμπλήρωσε: «Αυτό δικαιολογεί σε έναν μεγάλο βαθμό την προσπάθεια αποπομπής με βίαιο τρόπο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είναι άκρως φωτογραφική η διάταξη αυτή και αφορά μόνο την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διερωτώμαι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία πρέπει να αφορά μόνο την αρχή Ανταγωνισμού; Θεωρώ ότι όλη αυτή η επιθετικότητα και η εμπάθεια που εκδηλώνεται αποδεικνύει τα περί φωτογραφικής διάταξης».

Σε ερώτηση για το αν στοχοποιήθηκε επειδή ήταν σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα η κυρία Θάνου είπε ότι «είναι αυταπόδεικτο και προφανές. Με συνδέουν με τον πρώην πρωθυπουργό. Ήμουν προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού. Εγώ δεν ήμουν κομματικό στέλεχος αλλά τεχνοκράτης και έχω γνώσεις στα νομικά ζητήματα. Δεν υπήρξα κομματικό πρόσωπο που σώνει και καλά θέλει να μου βάλει ταμπέλα η ΝΔ. Εγώ είμαι ένα πρόσωπο υπερκομματικό. Δεν ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε και σε κανένα κόμμα».

Στο ερώτημα αν εξαργυρώνει γραμμάτια η Βασιλική Θάνου είπε ότι «είναι άκομψος ο τρόπος με τον οποίος εκφράστηκαν κάποιοι χθες στην Βουλή. Θέλω να πω στον κ. Βορίδη ότι ως δικηγόρος πρέπει να με σέβεται λόγω της θεσμικής μου ιδιότητας. Εγώ ήθελα να προσφέρω τις γνώσεις μου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η κυρία Θάνου άφησε αιχμές για τον Παναγιώτη Πικραμμένο αναφέροντας πως «εγώ δεν εκμεταλλεύτηκα την θέση μου δίπλα στον πρωθυπουργό όπως κάποιοι άλλοι δικαστικοί που έγιναν υπουργοί».