Λίγο πριν τις 18:30, αποχώρησαν από τη Βουλή και το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

Αποχώρησε το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ 25 καταγγέλλοντας το προεδρείο ότι έκανε δεκτές καθυστερημένες τροπολογίες του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αλλαγές για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και την τροπολογία που ανοίγει το παράθυρο για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Δευτερολογία Τσίπρα: Κύριε Μητσοτάκη μην ξεχάσετε να ενημερώσετε την κ. Βεστάγκερ για τον επιχειρηματία χορηγό σας

Νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη σχέση του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη έκανε στην δευτερολογία του στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα αναφέρει πως θα ενημερώσει την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ για την κυρία Θάνου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του λέει:

«Μην ξεχάσετε αν ενημερώσετε την κυρία Βεστάγκερ για τον επιχειρηματία που έχει ένα κανάλι, 7 εφημερίδες και πλέον ελέγχει και το μοναδικό πρακτορείο διανομής του τύπου.

Να την ενημερώσετε επίσης και για τις οικογενειακές σχέσεις που έχετε μαζί του και θα καταλάβει» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Κύριε Τσίπρα έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη στον κ. Πικραμμένο που τον διασύρατε;

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις αναφορές του για τον Παναγιώτη Πικραμμένο εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «επιλέξατε κ. Τσίπρα για άλλη μια φορά να αφήσετε υπονοούμενα εναντίον ανθρώπων (του κ. Πικραμένου) όπως κάνετε συνήθως και μετά εξαφανίζεστε. Έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη που τον διασύρρατε, αντί να χασκογελάτε;» διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το άσυλο, λέγοντας ότι «μου ασκήσατε κριτική για τη σχέση μου με το ελληνικό πανεπιστήμιο. Πιάνεστε αδιάβαστος. Και έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα, αλλά δεν γράφτηκα ποτέ. Η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί μια προοδευτική πολιτική. Το να μπορεί ένας φοιτητής να φοιτά στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό».

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν εξαιρετικοί καθηγητές στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Έχουμε κάποιες διακρίσεις αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τη διεθνή κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων».

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι σήμερα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια υπάρχουν νησίδες αριστείας, εξαιρετικοί καθηγητές και φοιτητές», είπε ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας αντιφάσκει όταν λέει πόσο καλή είναι η κατάσταση των πανεπιστημίων, αλλά κατηγορεί για τα πεπραγμένα τους τις προηγόυμενες κυβέρνησης. «Κάτι καλό θα έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, δεν αναβαθμίστηκε το πανεπιστήμιο με τον δικό σας υπουργό, που έλεγε ότι η αριστεία είναι ρετσινιά» είπε.

Σε σχόλιο για την κατάργηση του ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε προς το ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι ομάδες των μπαχαλάκηδων που εσείς υπερασπίζεστε πάνε και πλακώνουν στο ξύλο όποιον θέλουν με τον οποίο διαφωνούν».

Οργή Τσίπρα για σχόλιο που έγινε για τις σπουδές του

Την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε σχόλιο που άκουσε από τα έδρανα της ΝΔ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις σπουδές του με αφορμή το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως αποφοίτησε από ελληνικό πανεπιστήμιο και όχι από ίδρυμα του εξωτερικού όπως ο κ. Μητσοτάκης.

«Εσείς κύριε Μητσοτάκη δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περιγράψατε εδώ μια εικόνα που δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Είχα την τιμή με πανελλαδικές εξετάσεις να περάσω στο ΕΜΠ, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου και γνωρίζω την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκείνη την ώρα ακούστηκε ένα σχόλιο από τα έδρανα της ΝΔ που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού.

«Τι είπατε; Αναπαράγετε fake news. Αν βάλετε στο google “Τσίπρας” θα σας βγει μεταγραφή από την Βουλγαρία! Αναπαράγετε άθλια fake news. Είχα την τιμή να μπω στο πανεπιστήμιο με πανελλαδικές εξετάσεις. Σταματήστε λοιπόν να αναπαράγετε αθλιότητες!», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας: Έχετε εμμονή με ότι συμβολίζει διαχρονικά και ιστορικά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Για ιδεολογική εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με το ελληνικό Πανεπιστήμιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία έχει ιδεολογική εμμονή με το ελληνικό Πανεπιστήμιο για ό,τι συμβολίζει πολιτικά και πολιτισμικά, σημειώνοντας πως η κατάργηση της Νομικής σχολής της Πάτρας, αλλά και η μεταφορά της έρευνας στο υπουργείο ανάπτυξης αποδεικνύουν την «εμμονή».

Μάλιστα χαρακτήρισε «καφενειακή» την αιτιολογία για την κατάργηση της Νομικής σχολής στην Πάτρα πως ήδη υπάρχουν πολλοί άνεργοι δικηγόροι λέγοντας «και μηχανικοί άνεργοι υπάρχουν και γιατροί άνεργοι. Θα κλείσετε κι αυτές τις σχολές;»

Στο τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Θάνου «φωτογραφίζοντας» τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και στην υπόθεση του κ. Κοντολέοντα.

«Προσπαθώ αυτές τις μέρες να κατανοήσω τη σπουδή της κυβέρνησης να σπεύσει λίγο πριν τον δεκαπενταύγουστο μία διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό το επείγον που σας οδηγεί σε αυτή την πράξη», είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Η σπουδή και η βιασύνη της ΝΔ να φέρει μέσα στον Αύγουστο διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο οφείλεται στην ιδεολογική εμμονή της. Εμμονή που εκκινεί από την αποστροφή της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και όσα συμβολίζει σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης στη Βουλή: Μιλάμε για κατάργηση του ασύλου της ανομίας

«Παίρνω τον λόγο για να επισημάνω ορισμένες κρίσιμες πλευρές της θέσης μας για το πανεπιστημιακό άσυλο. Και νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε το θέμα, είναι να το δούμε με τη ματιά ενός απλού φοιτητή», είπε και συμπλήρωσε:

«Ας υποθέσουμε ένας νέος φτάνει στο πανεπιστήμιο με όρεξη. Στην αρχή θα νιώσει αμήχανα βλέποντας αγνώστους να μπαινοβγαίνουν. Περπατώντας στους βρώμικους διαδρόμους θα αναρωτηθεί ποιοι γράφουν στους τοίχους. Θα δει πως στο εργαστήριο έχει μπει λουκέτο λόγω καταλήψεων. Θα συμβιβαστεί. Μέχρι να φτάσει στο πτυχίο του θα έχει δει αίθουσες σε κατάληψη, ναρκωτικά να διακινούνται από χέρι σε χέρι. Αυτή είναι η πραγματικότητα του δημόσιου πανεπιστημίου που έχει γίνει καθεστώς. Μία κανονικότητα με κανόνα την παρέκκλιση».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε πως ο φοιτητής αν πάει στο εξωτερικό θα διαπιστώσει νιώσει αδικημένος και «θα συμπεράνει ότι η ελευθερία μέσα στο πανεπιστήμιο κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστη είναι με την ομαλή λειτουργία. Και μετά πιθανότητα ο φοιτητής θα μείνει στο κράτος όπου τον υποδέχτηκε και να διηγείται στους ξένους φίλους του πως ξεκίνησε τις σπουδές του σε ένα πανεπιστήμιο που ίσχυε το άσυλο αλά ελληνικά».

«Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας να βιώνουν μία πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν πως όλα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα. Η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της, να τα κρατήσει κοντά της», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής και σχολίασε πως «πρέπει να παραδεχτούμε πως οι χώροι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί. Στο ΑΠΘ διακινούνται δημόσια ναρκωτικά, υπάρχουν πυρομαχικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα που της δίνουν άσυλο όσοι αντιδρούν στη ρύθμιση. Πως είναι δημόσιο το πανεπιστήμιο όταν είναι αποκλεισμένο από το Δήμο;», είπε.

«Η ζωή στις σχολές πρέπει να αναπνέει τον αέρα του διαλόγου και να στηρίζετε στα θεμέλια του νόμου», τόνισε.

«Θέλουμε να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι της δημοκρατίας, οι άγνωστοι και τραμπούκοι εξυπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση προστατεύει:

  • Γνώση. Γιατί μικροομάδες διαλύουν μαθήματα
  • Έρευνα. Ποιος εγγυάται πως μπορεί να διοργανωθεί επιστημονικό συνέδριο.
  • Πολιτισμό. Ιδρύματά μας είναι ιστορικά μνημεία και πρέπει να προστατεύονται
  • Θωρακίζει τον πολιτικό διάλογο. Μέχρι τώρα περιθωριακοί αποφάσιζαν με το έτσι θέλω να διαλύουν συνελεύσεις και φοιτητικές εκλογές. Είναι αντιδημοκρατικές αυτές οι πράξεις.

«Μιλάμε για κατάργηση του ασύλου ανομίας. Είναι δημόσιοι χώροι και σε περίπτωση κινδύνου στους δημόσιους χώρους όλοι καλούμε την αστυνομία. Όποιος θέλει ασυλία βοηθά στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ορμητήρια βίας. Όσοι λένε πως η αστυνομία θα μπαίνει συνέχεια στα πανεπιστήμια, έχουν αποδεχτεί πως είναι φρούρια που έχουν κατακτηθεί που ανήκουν σε κάποιους άλλους, όχι σε καθηγητές και φοιτητές», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Πρέπει να θέσουμε ένα τέρμα στην ανομία, χρειάζεται ρεαλιστική λύση με ευρύτατη πλειοψηφία

«Η λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι αυτό το οποίο απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία περισσότερο από τις αντεγκλήσεις που παρακολουθούμε», τόνισε κατά την παρέμβασή της στη Βουλή, για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Έχουμε την ευθύνη να θέσουμε ένα τέρμα στην ανομία που επικρατεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια» είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε ότι «χρειάζεται να δοθεί ρεαλιστική λύση με ευρύτατη πλειοψηφία στήριξης». Παράλληλα άσκησε κριτική ιδιαίτερα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την τεράστια ανοχή που επέδειξε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπως είπε.

«Σας καλέσαμε να φέρετε την διάταξη του 2011 διορθωμένη, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική και να μπορέσει να διαμορφωθεί ευρύτατη πλειοψηφία», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. «Η άποψή μας είναι, συνέχισε η κυρία Γεννηματά, «ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των ιδρυμάτων χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση των πρυτανικών αρχών, γιατί για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους κατά την εφαρμογή του νόμου στο παρελθόν οι πρυτανικές αρχές δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους».

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση ανεξάρτητα με το εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Αξιόποινες πράξεις τελούνται και στις πλατείες όπου δεν προστατεύονται από το άσυλο. Διακινούνται ναρκωτικά και υπάρχει παραεμπόριο. Γιατί επιμένετε σε μια λάθος διατύπωση που μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα;», διερωτήθηκε η κυρία Γεννηματά απευθυνόμενη στη ΝΔ και τόνισε ότι «Δεν σας ενδιαφέρει να εξασφαλίσετε ισχυρή πλειοψηφία η οποία θα δώσει και στις αστυνομικές αρχές την αίσθηση ότι έχουν την πλήρη κάλυψη να προχωρήσουν».

«Δεν υπάρχει λόγος από το ένα άκρο να φθάσουμε στο άλλο», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι κινδυνεύει «να διαμορφώσει μέτωπα ετερόκλητων δυνάμεων, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και από το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν νέα προβλήματα μέσα στα Πανεπιστήμια».

«Χρειάζεται βούληση που θα δώσει το σήμα στον ελληνικό λαό ότι έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία γιατί στο τέλος οι μόνοι που θα τρίβουν τα χέρια τους θα είναι οι εχθροί του δημόσιου πανεπιστημίου», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Κουτσούμπας: Πίσω από την κατάργηση του ασύλου κρύβεται ο σχεδιασμός για το «Πανεπιστήμιο ΑΕ»

«Πίσω από την επιμονή της κυβέρνησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κρύβεται ότι η κυβέρνηση φτιάχνει το Πανεπιστήμιο Α.Ε. και απαιτείται σιγή νεκροταφείου, για να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα η πολιτική που προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, που επιτάσσει την υπαγωγή της έρευνας στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας», ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια.

«Αυτό το πανεπιστήμιο-επιχείρηση το υπηρέτησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έδωσαν άσυλο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να αλωνίζουν μέσα στα πανεπιστήμια», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

«Δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, η ΝΔ έκανε σημαία της το πανεπιστημιακό άσυλο, που ήταν μια κατάκτηση του Κινήματος, για σηματοδοτήσει την ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού που πάει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική της», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και σχολίασε ότι «η κυβέρνηση ξεκινάει με το άσυλο, γιατί εκτιμάει ότι της είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει με μια κατάκτηση του λαού και της νεολαίας, που όλα αυτά χρόνια συκοφαντήθηκε, διαστρεβλώθηκε βάναυσα, κακοποιήθηκε, εξαιτίας και της δράσης συγκεκριμένων μηχανισμών, συμμοριών που καμία απολύτως σχέση έχουν με το φοιτητικό κίνημα. Ιδίως για τους μηχανισμούς και τις συμμορίες που όλα αυτά τα χρόνια δρουν, ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι η δράση τους είναι "είτε με την ανοχή είτε ακόμα και τη στοργή των κυβερνήσεων και του κράτους, ενίοτε και με την καθοδήγησή τους».

«Όσα λέτε περί πάταξης της εγκληματικότητας, της ανομίας, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις", είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Κουτσούμπας, που αναρωτήθηκε "γιατί άραγε δεν έκανε σημαία της την πάταξη της ανομίας, σε περιοχές της Αθήνας, της Αττικής που ούτε άσυλο υπάρχει και που ούτε πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπάρχουν εκεί», αλλά είναι περιοχές που δεν προσφέρονται για τις επενδύσεις των φίλων.

Ο γγ του ΚΚΕ αναρωτήθηκε επίσης γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε σημαία της την πάταξη της ανομίας στους χώρους δουλειάς, της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. «Καθημερινά, έρχονται στο φως γεγονότα τρομοκρατίας, εγκληματικής συμπεριφοράς εργοδοτών, όπως το πρόσφατο περιστατικό στην Κέρκυρα, που δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας» ανέφερε.

Βελόπουλος: Νόμος για να βολευτούν παιδιά του κομματικού σωλήνα

«Ενώ η κυβέρνηση μιλά για λιγότερο κράτος με το σχέδιο νόμου δημιουργεί μεγάλο αριθμών επιτροπών που δεν χρειάζονται, για να βολευτούν παιδιά του κομματικού σωλήνα» ανέφερε κατά την παρέμβασή του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έφτιαξε ένα κάκιστο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, «γιατί ήξερε ότι θα χάσει τις εκλογές», όπως είπε.

«Το σχέδιο νόμου προβλέπει θέση υπαλλήλου εμφακέλωσης εντύπων την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο Πανεπιστημιακό 'Ασυλο, είπε ότι εκτός από το να μην εμποδίζεται η Αστυνομία να παρεμβαίνει όταν διαπράττονται αδικήματα θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ώστε η υποτροπή στην τέλεση αδικημάτων που θεωρούνται πλημμελήματα όπως η κατασκευή μολότωφ να τιμωρείται αυστηρότερα.

«Αλλιώς», είπε, «η Αστυνομία θα τους συλλαμβάνει και ο ανακριτής θα τους αφήνει ελεύθερους. Η Αστυνομία θα γίνει γραφείο ταξιδίων για παραβάτες κατ' εξακολούθηση. Τέλος, ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά διερωτώμενος γιατί η Βουλή δεν ασχολείται με τα θέματα αυτά. «Προτιμάτε να συζητάτε για την κ. Θάνου, αλλά δεν ξέρετε τι μπορεί να φέρει ένα τουρκικό γεωτρύπανο στα 20 ή στα 30 ναυτικά μίλια», κατέληξε.

Τροπολογία Βορίδη για προσλήψεις κτηνιάτρων

Εντατικοποίηση των ελέγχων λόγω της μεταφοράς της ζωονόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, σε Ρουμανία και Βουλγαρία, ξεκινά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και γι' αυτό, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης ζήτησε από την ολομέλεια να ψηφίσει τροπολογία με την οποία θα προσληφθούν άμεσα 50 κτηνίατροι.

Η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο να απασχολεί, κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, της διαδικασίας έγκρισης της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Για την αντιμετώπιση έκτακτων ή απρόβλεπτων κινδύνων προκηρύσσονται άπαξ κατ' έτος μέχρι 50 θέσεις προσωπικού, με σύμβαση η διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνάει τους 12 μήνες. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ζωονόσος, με αιμορραγικά χαρακτηριστικά που πλήττει τους χοίρους, μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα και έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη. Η ΕΕ έχει δώσει κατευθύνσεις για το χειρισμό του προβλήματος. Μέχρι τώρα η χώρα μας δεν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο διότι η ζωονόσος δεν είχε εκδηλωθεί εγγύτερα. Όμως επλήγη η Ρουμανία και υπέστη μεγάλη καταστροφή ζωικού κεφαλαίου και τώρα η νόσος εκδηλώθηκε και στη Βουλγαρία. «Επομένως η νόσος κατεβαίνει και πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε: «Έχουν ληφθεί ήδη μέτρα αλλά τώρα θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μην έρθει η νόσος σε εμάς. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να προσληφθούν μέχρι 50 κτηνίατροι άπαξ, στο διάστημα ενός έτους. Λέμε να γίνει κατά παρέκκλιση κάθε διατάξεως, διότι απαιτείται να γίνει άμεση πρόσληψη ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι».

Ο κ. Βορίδης είπε ότι η κατάθεση τροπολογίας είναι επιβεβλημένη διότι για τις προσλήψεις αυτές είτε θα έπρεπε το υπουργείο να προσφύγει σε επείγουσα διαδικασία στο ΑΣΕΠ η οποία όμως απαιτεί 6 με 8 μήνες, είτε να κηρυχθούν περιοχές της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα, μέχρι στιγμής. «Δυστυχώς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουμε διαδικασία τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ που εκεί μπορεί να γίνουν προσλήψεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών», είπε ο κ. Βορίδης και υπογράμμισε ότι πρέπει να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο.

Πολάκης σε Βορίδη: Μη μεταφέρετε τεχνογνωσία του ΚΕΕΛΠΝΟ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μη μεταφέρει στο υπουργείο του την τεχνογνωσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν και αναγνώρισε την ανάγκη για προσωπικό. Πρότεινε δε στον κ. Βορίδη να προσλάβει προσωπικό μέσω διαδικασίας που είχε ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας για το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία. «Υπάρχει τρόπος να λύσετε το θέμα. Στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουμε αφαιρέσει αυτή τη δυνατότητα. Υπάρχει λύση. Αυτό που κάνετε εδώ, είναι ουσιαστικά μεταφορά τεχνογνωσίας ΚΕΕΛΠΝΟ για ζωονόσους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν το ψηφίζουμε αυτό», είπε ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε: «Γνωρίζω το πρόβλημα με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, αν όντως μπει στην Ελλάδα, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν 180 κτηνίατροι στο υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν 70 γεωπόνοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχει διαδικασία. Αντιγράψτε τη διάταξη του επικουρικού προσωπικού, δηλαδή ηλεκτρονική πλατφόρμα, ποιες θέσεις χρειάζεστε, ανά περιφέρεια στην Ελλάδα, με αυτόματη μοριοδότηση, με βάση τα κριτήρια, αυτόματη κατάταξη και από τον πίνακα αυτό να γίνουν οι προσλήψεις. Μην μεταφέρετε τη τεχνογνωσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάντε αυτό που κάναμε εμείς και καθαρίσαμε την ιστορία».

Αντιπαράθεση Βαρουφάκη-Καραθανασόπουλου για το πανεπιστημιακό άσυλο 

«Το ΚΚΕ έχει αποτελεσματικούς τρόπους περιφρούρησης των κινητοποιήσεων και μάλιστα με ομάδες που φορούν περιβραχιόνια, που είναι ένα είδος στολής». Αυτό ανέφερε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, ο οποίος είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Βαρουφάκης για συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας για την προστασία του ασύλου.

«Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η κατάργηση του ασύλου είναι η περιφρούρησή του με τη συγκρότηση υπηρεσίας περιφρούρησης, η οποία να λογοδοτεί στις πανεπιστημιακές αρχές», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Μιλάτε για ένστολη εσωτερική ασφάλεια με εξοπλισμό. Η περιφρούρηση του ασύλου πρέπει να είναι έργο των φοιτητικών συλλόγων», απάντησε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Αλλαγές στο άρθρο για το άσυλο – Η Κεραμέως απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ

Αντικατάσταση των «αρμοδίων αρχών» με τις «δημόσιες αρχές» προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η βελτίωση, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, αποσκοπεί στο να ξεκαθαριστεί ότι η εν λόγω διάταξη δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές. Σημειώνεται, ότι δημόσιες αρχές νοούνται η αστυνομία, η πυροσβεστική, η εισαγγελία, η πολεοδομία, το ΣΔΟΕ.

«Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας θεμελιώδη προεκλογική μας δέσμευση: Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων», είπε η υπουργός Παιδείας ενώπιον της Ολομέλειας.

Παράλληλα, η κυρία Κεραμέως απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ζήτησε να εφαρμοστεί με βελτιωτικές αλλαγές ο νόμος Διαμαντοπούλου, αντιτείνοντας ότι «εισάγει μία πιο περιορισμένη διαδικασία, δεν εξομοιώνει τον δημόσιο χώρο με τον πανεπιστημιακό χώρο ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών και κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη».