«Παίρνω τον λόγο για να επισημάνω ορισμένες κρίσιμες πλευρές της θέσης μας για το πανεπιστημιακό άσυλο. Και νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε το θέμα, είναι να το δούμε με τη ματιά ενός απλού φοιτητή», είπε και συμπλήρωσε:

«Ας υποθέσουμε ένας νέος φτάνει στο πανεπιστήμιο με όρεξη. Στην αρχή θα νιώσει αμήχανα βλέποντας αγνώστους να μπαινοβγαίνουν. Περπατώντας στους βρώμικους διαδρόμους θα αναρωτηθεί ποιοι γράφουν στους τοίχους. Θα δει πως στο εργαστήριο έχει μπει λουκέτο λόγω καταλήψεων. Θα συμβιβαστεί. Μέχρι να φτάσει στο πτυχίο του θα έχει δει αίθουσες σε κατάληψη, ναρκωτικά να διακινούνται από χέρι σε χέρι. Αυτή είναι η πραγματικότητα του δημόσιου πανεπιστημίου που έχει γίνει καθεστώς. Μία κανονικότητα με κανόνα την παρέκκλιση».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε πως ο φοιτητής αν πάει στο εξωτερικό θα διαπιστώσει νιώσει αδικημένος και «θα συμπεράνει ότι η ελευθερία μέσα στο πανεπιστήμιο κάθε άλλο παρά ασυμβίβαστη είναι με την ομαλή λειτουργία. Και μετά πιθανότητα ο φοιτητής θα μείνει στο κράτος όπου τον υποδέχτηκε και να διηγείται στους ξένους φίλους του πως ξεκίνησε τις σπουδές του σε ένα πανεπιστήμιο που ίσχυε το άσυλο αλά ελληνικά».

«Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας να βιώνουν μία πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν πως όλα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα. Η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της, να τα κρατήσει κοντά της», τόνισε.

«Θέλουμε τα πανεπιστήμια να γίνουν κυψέλες προβληματισμού, να μένουν καθημερινά ανοιχτά, να είναι δεξαμενές σκέψεις, δίχως φόβο επεισοδίων. Να γίνουν ένας τόπος συνάντησης έρευνας και καινοτομίας. Τα Πανεπιστήμια ανοίγουν δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα», επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής και σχολίασε πως «πρέπει να παραδεχτούμε πως οι χώροι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί. Στο ΑΠΘ διακινούνται δημόσια ναρκωτικά, υπάρχουν πυρομαχικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα που της δίνουν άσυλο όσοι αντιδρούν στη ρύθμιση. Πως είναι δημόσιο το πανεπιστήμιο όταν είναι αποκλεισμένο από το Δήμο;», είπε.

«Η ζωή στις σχολές πρέπει να αναπνέει τον αέρα του διαλόγου και να στηρίζετε στα θεμέλια του νόμου», τόνισε.

«Θέλουμε να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι της δημοκρατίας, οι άγνωστοι και τραμπούκοι εξυπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση προστατεύει:

  • Γνώση. Γιατί μικροομάδες διαλύουν μαθήματα
  • Έρευνα. Ποιος εγγυάται πως μπορεί να διοργανωθεί επιστημονικό συνέδριο.
  • Πολιτισμό. Ιδρύματά μας είναι ιστορικά μνημεία και πρέπει να προστατεύονται
  • Θωρακίζει τον πολιτικό διάλογο. Μέχρι τώρα περιθωριακοί αποφάσιζαν με το έτσι θέλω να διαλύουν συνελεύσεις και φοιτητικές εκλογές. Είναι αντιδημοκρατικές αυτές οι πράξεις.

«Μιλάμε για κατάργηση του ασύλου ανομίας. Είναι δημόσιοι χώροι και σε περίπτωση κινδύνου στους δημόσιους χώρους όλοι καλούμε την αστυνομία. Όποιος θέλει ασυλία βοηθά στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ορμητήρια βίας. Όσοι λένε πως η αστυνομία θα μπαίνει συνέχεια στα πανεπιστήμια, έχουν αποδεχτεί πως είναι φρούρια που έχουν κατακτηθεί που ανήκουν σε κάποιους άλλους, όχι σε καθηγητές και φοιτητές», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Από ολιγόωρες καταλήψεις πήγαμε σε μόνιμη εγκατάσταση εξωπανεπιστημιακών και εμπόρων ναρκωτικών στα πανεπιστήμια. Από τη λεκτική αντιπαράθεση στα ρόπαλα. Και καταλήξαμε σε ένοπλες παρελάσεις κάποιων που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί. Είναι λάθος η πολιτεία να συμβιβάζεται με το κακό», είπε από το βήμα της Βουλής.

Η οπισθοδρομική τάση ετών θα την ανακόψει η κυβέρνησή μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη σύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση. Η πρόοδος προϋποθέτει ηρεμία, ασφάλεια και δημοκρατικούς κανόνες. Στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν τη ζωή των πολλών. Εκτός από τις συλλογικότητες υπάρχει και ο κάθε επώνυμος φοιτητής», τόνισε.

Η πρότασή μας είναι ένα κάλεσμα ενότητας, νομιμότητας και υπέρβασης. Παρά τις ενστάσεις τελικά τα προοδευτικά κόμματα θα σταθούν με τη σωστή μεριά της ιστορίας ψηφίζοντας τη διάταξη», κατέληξε.

«Κύριε Τσίπρα έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη στον κ. Πικραμμένο που τον διασύρατε;»

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις αναφορές του για τον Παναγιώτη Πικραμμένο εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «επιλέξατε κ. Τσίπρα για άλλη μια φορά να αφήσετε υπονοούμενα εναντίον ανθρώπων (του κ. Πικραμένου) όπως κάνετε συνήθως και μετά εξαφανίζεστε. Έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη που τον διασύρρατε, αντί να χασκογελάτε;» διερωτήθηκε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το άσυλο, λέγοντας ότι «μου ασκήσατε κριτική για τη σχέση μου με το ελληνικό πανεπιστήμιο. Πιάνεστε αδιάβαστος. Και έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα, αλλά δεν γράφτηκα ποτέ. Η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί μια προοδευτική πολιτική. Το να μπορεί ένας φοιτητής να φοιτά στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό».

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν εξαιρετικοί καθηγητές στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Έχουμε κάποιες διακρίσεις αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τη διεθνή κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων».

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι σήμερα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια υπάρχουν νησίδες αριστείας, εξαιρετικοί καθηγητές και φοιτητές», είπε ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας αντιφάσκει όταν λέει πόσο καλή είναι η κατάσταση των πανεπιστημίων, αλλά κατηγορεί για τα πεπραγμένα τους τις προηγόυμενες κυβέρνησης. «Κάτι καλό θα έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, δεν αναβαθμίστηκε το πανεπιστήμιο με τον δικό σας υπουργό, που έλεγε ότι η αριστεία είναι ρετσινιά» είπε.

Σε σχόλιο για την κατάργηση του ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε προς το ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι ομάδες των μπαχαλάκηδων που εσείς υπερασπίζεστε πάνε και πλακώνουν στο ξύλο όποιον θέλουν με τον οποίο διαφωνούν».

Απαντώντας στις αναφορές του κ. Τσίπρα για παρέμβαση της Κομισιόν σχετικά με την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θα έχω επικοινωνία με την κα Βεστάγκερ και θα της εξηγήσω το ποιόν της κας Θάνου. Θα της μιλήσω και για υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όταν δείτε την δική μας επιλογή για την ηγεσία της Επ. Ανταγωνισμού, τότε θα δείτε τι σημαίνει πραγματικά ακομμάτιστη επιλογή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε απάντηση για το θέμα του διοικητή της ΕΥΠ, ανέφερε ότι «μην συγκρίνουμε βιογραφικά, δεν είναι τυπικό το ζήτημα. Αλλά ο κ. Ρουμπάτης, είχε πετύχει την αναγνώριση της ισοτιμίας του από τον ΔΟΑΤΑΠ όταν του αναθέσατε τα καθήκοντά του;».